CE ESTE ALERGIA ALIMENTARĂ
În cazul alergiilor alimentare, sistemul imunitar reacţionează în mod exagerat la unele substanţe din alimente – aşa-numiţii alergeni alimentari. Simptomele apar chiar şi dacă persoana alergică consumă o cantitate foarte mică din alimentul respectiv. Iar dacă mănâncă mult, există riscul să facă şoc anafilactic.
SIMPTOME
Simptomele alergiei alimentare apar într-un interval de câteva minute până la o oră din momentul ingerării alimentului respectiv. Iată care sunt:
- urticarie;
- umflarea buzelor, a feţei, a limbii, a gâtului şi a altor părţi ale corpului;
- respiraţie şuierătoare, dificilă;
- congestie nazală;
- durere abdominală;
- greaţă, vomă;
- diaree;
- ameţeală şi stare de leşin.
ALIMENTE CARE O POT DECLANŞA
- Peştele şi fructele de mare.
- Ouăle de găină.
- Laptele de vacă.
- Arahidele, alunele, nucile, migdalele.
- Soia.
- Grâul.
Atenţie!
Dacă ai constatat apariţia unora din simptomele menţionate după consumul unui anumit aliment, trebuie să te adresezi medicului alergolog. Acesta îţi va face teste cutanate şi/sau de sânge pentru depistarea alergenului alimentar implicat. O dată confirmată alergia, este indicat să eviţi complet alimentul care o provoacă.
CE ESTE INTOLERANŢA ALIMENTARĂ
Intoleranţa este reacţia la un aliment incomplet digerat, pe care organismul îl percepe ca fiind toxic. Spre deosebire de alergia alimentară, care implică participarea sistemul imunitar, intoleranţa constă într-o reacţie localizată strict la nivel gastrointestinal şi se produce din cauză că există un deficit de enzime implicate în digestia anumitor substanţe alimentare, cum ar fi lactoza şi glutenul.
SIMPTOME
Intoleranţa alimentară nu se manifestă acut, ca alergia alimentară. Putem să consumăm un aliment la un moment dat, iar simptomele să se dezvolte ulterior, treptat, într-un interval de până la 72 de ore, incluzând:
- balonare;
- durere abdominală difuză;
- diaree sau constipaţie;
- greaţă;
- urticarie;
- migrene şi oboseală;
- tuse, secreţii nazale apoase.
ALIMENTE CARE O POT DECLANŞA
- Laptele de vacă (intoleranţă la lactoză).
- Grâul, orzul, secara (intoleranţă la gluten).
- Fructele, mai ales cele dulci (intoleranţă la fructoză).
- Peştele congelat (intoleranţă la histamină).
- Brânzeturile fermentate (intoleranţă la tiramină).
- Mezelurile (intoleranţă la nitraţi).
- Cafeaua, ceaiul, ciocolata (intoleranţă la cafeină).
- Aditivii, conservanţii şi coloranţii alimentari.
Atenţie!
Pentru a preveni reacţiile de intoleranţă, fie evită alimentele care le declaşează, fie consumă-le în cantităţi foarte mici, împreună cu un supliment enzimatic, care să ajute la digestia lor.