ANCOM a aflat de la reporterul Școala 9 că, potrivit proiectului de Lege a Educației, promulgat între timp, este responsabilă de închiderea site-urilor care vând proiecte academice pe internet. Cu toate acestea, niciun site nu a fost închis nici jumătate de an mai târziu. 

„Ministerul Educației nu poate controla ce se întâmplă în online”

Autoritatea spune că nu poate face nimic, din cauza unui vid legislativ: „ANCOM nu este autoritatea competentă să constate și să sancționeze fapta contravențională”.

Contactat de publicație, secretarul de stat pentru învățământul superior Gigel Paraschiv a oferit un singur răspuns: „Ministerul Educației nu poate controla ce se întâmplă în online”. Apoi, secretarul nu a mai răspuns reporterului.

Practic, cei care ar trebui să pună în aplicare legea spun că aceasta este incompletă, iar cei care au făcut-o susțin că nu sunt responsabili de faptele contravenționale care se întâmplă.

Care ar trebui să fie drumul închiderii site-urilor care vând proiecte academice

La acest moment, articolul din lege sună astfel: „Se autorizează Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații să identifice și să oprească imediat funcționarea site-urilor care promovează oferte de vânzare sau punerea la dispoziția persoanelor fizice, contra cost, a materialelor prevăzute la alin. (3)”.

Traian Băsescu vrea să desființeze o lege pentru a-și recupera privilegiile de fost președinte: „Parlamentul a introdus o formă de lustrație”
Recomandări
Traian Băsescu vrea să desființeze o lege pentru a-și recupera privilegiile de fost președinte: „Parlamentul a introdus o formă de lustrație”

În prezent, un amendament se află la Senat prin care ANCOM cere să fie adăugat un articol care spune: „Constatarea contravenției și aplicarea amenzilor contravenționale prevăzute la alin. (5) se fac de către ofițerii sau agenții de poliție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care au competențe în domeniu, la solicitarea motivată a instituției de învățământ superior”.

Drumul închiderii site-urilor care vând lucrări științifice ar trebui să fie următorul: 

  • o universitate trimite solicitare către Poliție, în care reclamă un site;
  • polițiștii constată fapta ilegală și dau amenzile;
  • dacă aceia care dețin site-ul nu îl închid, ANCOM o poate face la solicitarea MAI.

Cei care au făcut reclamații au primit răspuns că nu se poate face nimic

De la promulgarea Legii Educației, ANCOM a primit trei cereri de la persoanele fizice pentru închiderea a astfel de site-uri. 

Instituția nu le-a redirecționat către alte instituții care ar putea să facă ceva, ci, potrivit ANCOM, „a răspuns în termenul legal persoanelor fizice care au formulat aceste solicitări, aducându-le la cunoștință aspectele prezentate și în răspunsul transmis către dvs.”, se arată în răspunsul pentru Școala 9. Mai precis, Autoritatea le-a răspuns că nu este în măsură să le rezolve solicitările.

Vladimir Putin a minimalizat incursiunea ucraineană în Kursk în fața poporului. Explicațiile unui reputat sociolog: societatea rusă, „amorțită emoțional”
Recomandări
Vladimir Putin a minimalizat incursiunea ucraineană în Kursk în fața poporului. Explicațiile unui reputat sociolog: societatea rusă, „amorțită emoțional”

Nici Ministerul Afacerilor Interne nu s-a arătat mai cooperant. Întrebat de publicație câte reclamații de fraudă academică a primit, a răspuns că nu are aceste date prelucrate și, potrivit legii, nu are obligația de a le prelucra. 

Școala 9 mai scrie că în ultimele cinci luni au crescut cu mai mult de 500.000 rezultatele de pe Google furnizate când cauți „licențe la comandă”, ajungând la aproape două milioane. Astfel, fără ca nicio instituție să-i verifice și sancționeze, afacerile merg în continuare, deși legea spune că amenzile pentru aceste fapte sunt cuprinse între 100.000 și 200.000 de lei.

Întregul articol poate fi citit aici.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (12)

Inginer   •   27.12.2023, 08:58

Mai pe româneşte: cineva s-a gândit că ANCOM ar trebui să se ocupe de chestiile astea şi a strecurat un articol într-o lege. ANCOM s-a trezit cu obligaţia legală şi, evident, nu vrea atribuţii noi (şi nici să se apuce să îşi modifice HG-ul de funcţionare, organigrama, ROF-ul şi procedurile), probabil nici nu se pricepe să le îndeplinească, aşa că trage de timp până reuşeşte, cumva, să se scutească de obligaţia asta prin vreo ordonanţă trenuleţ.

durban22   •   22.12.2023, 10:17

Spuneti si dumneavoastra, unde ati mai vazut in aceasta lume sa se intample aceste lucruri??-NICI MACAR IN TARILE BANANIERE,PENTRU CA ACOLO INTERVIN MARILE PUTERI !.

Liviu015   •   22.12.2023, 00:29

Se spune ca unde-i lege, nu-i tocmeala...

Vezi toate comentariile (12)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.