„Ești în ultimul an de facultate și tu te gândești doar că o să scapi și că o să prinzi răsăriturile alea blană în Vama Veche? Ei bine, nu vreau să te întristez, dar sunt mai puțin de 100 de zile până când o să dai cel mai important examen din viața ta – licența. Și tu tot ce ai scris din licență este titlul. Am soluția perfectă pentru tine – licență la comandă!”, este unul dintre mesajele-reclamă de pe TikTok la un site care vinde licențe. Ca el sunt sute: Google găsește peste 1,2 milioane de rezultate atunci când căutăm „licențe la comandă”. 

Cât costă o lucrare comandată

Sunt site-uri cu nume sugestive: Fără Stres, Licențe Neplagiate, Licență la comandă, Expert Redactor. Școala 9 a contactat opt astfel de firme, cu cererea de a face o lucrare cu titlul: „Influența social media asupra imaginii de sine a generației Z”. Fiecare a venit cu câte o ofertă personalizată. Cel mai mic preț a fost de 850 de lei, iar cel mai mare, 2.260 de lei. Adică poți să-ți iei o licență la prețul unui abonament de patru zile la festivalul UNTOLD. 

Diferențele de preț apar din diferitele tipuri de servicii. Cel mai mare cost vine la pachet și cu prezentarea finală, cu discursul pe baza prezentării, precum și cu orice modificare care este solicitată de către student.

Intrarea României și Bulgariei în Schengen e un „dezastru pentru securitatea oamenilor din Europa”, crede șeful sindicatului polițiștilor din Germania
Recomandări
Intrarea României și Bulgariei în Schengen e un „dezastru pentru securitatea oamenilor din Europa”, crede șeful sindicatului polițiștilor din Germania

Practic, odată ce „redactorii” lucrărilor se apucă de muncă, rolul studentului devine doar acela de mediator între ei și profesori.

EXPERIMENT ȘCOALA 9. „Mi-am cumpărat trei licențe de pe net și apoi am fost amenințat că voi fi pârât decanului”. Cum funcționează fabricile de lucrări pentru studenți
Zeci de firme promit lucrări de licență „neplagiate” contra cost. Ilustrație: Alina Marinescu

Se prezintă ca „firme de consultanță academică” și se promovează sub ochii profesorilor

Site-urile se prezintă ca firme care realizează consultanță academică, iar potrivit codului CAEN, ele au ca obiect de activitate „consultanță de business”.

Dar site-urile își prezintă explicit serviciile – „licențe la comandă” – și chiar și feedback-uri de la studenți mulțumiți, contact și un formular de comandă.

Iar pe Facebook, grupurile publice dedicate studenților și profesorilor, sunt pline de anunțuri de redactări licențe. Anunțuri sunt și pe grupurile private dedicate, numite „Lucrări de licență neplagiate”, „Licențe, disertații și proiecte”, „Licențe, Disertații, Doctorate, MBA”.

„Pentru comanda dumneavoastră s-a muncit zi și noapte, avem familii și rate la bănci”

Legătura dictatorilor sirieni cu România. Ceaușescu i-a construit lui Hafez al-Assad o rafinărie, fabrici și stații electrice
Recomandări
Legătura dictatorilor sirieni cu România. Ceaușescu i-a construit lui Hafez al-Assad o rafinărie, fabrici și stații electrice

Două dintre firmele contactate de Școala 9 au oferit și începuturile lucrărilor, introducerea, respectiv primul capitol, de 15 pagini. Celelalte au cerut întâi avansul.

Ambele începuturi de licențe sunt scrise complex și total diferit între ele. Una dintre „fabrici” a trimis, la un loc cu manuscrisul, și raportul de plagiat, de 0%. 

Pentru că reporterii Școala 9 nu au mai revenit cu un răspuns la mailuri, cele două firme au insistat cu mesaje. „Expert Redactor” a spus, de pildă, că textul nu poate fi folosit, fiind criptat, decriptarea făcându-se doar după livrarea banilor. Contactați în mod oficial pentru un punct de vedere, redactorii au spus că „ilegal e ăla care le folosește în scop academic, nu noi că le creăm originale […] atâta timp cât conținutul este 100% original nu este nimic ilegal, fiecare frază este compusă de noi din informații gratuite de pe internet”.

Cealaltă firmă, „Fără stres”, a solicitat „impetuos” achitarea sumelor, ulterior a trecut la amenințări că vom fi spuși decanului: „ne vedem nevoiți să transmitem/înaintăm acest manuscris și documentele necesare atașate pe toate canalele oficiale și/sau informale prin intermediul secretariatului/ decanului/ rectorului cu solicitarea ca dânșii să identifice dintre colegii dvs. o altă persoană care dorește să beneficieze de serviciile noastre și să plătească în locul dvs. prețul contractual”.

Donald Trump nu vrea doar un armistițiu între Rusia și Ucraina: „Ne gândim cum să oprim războiul pentru totdeauna, nu doar să-l suspendăm”
Recomandări
Donald Trump nu vrea doar un armistițiu între Rusia și Ucraina: „Ne gândim cum să oprim războiul pentru totdeauna, nu doar să-l suspendăm”

Iar ultimul lor mail a sunat așa: „Pentru comanda dumneavoastră s-a muncit zi și noapte (…), am redactat zile și nopți la rând. Fiecare dintre noi are familii, copii, taxe și rate la bănci. Iar existența noastră de zi cu zi își are baza financiară în munca de cercetare/redactare academică prestată”.

Apoi continuă: „Vă rog să nu vă bateți joc de munca noastră și vă solicit impetuos să efectuați plata prețului contractual”. Mailul este semnat de profesorul Octavian Martinescu.

Un consilier local din Hunedoara are propria fabrică de licențe

Unele dintre firme au oferit și facturi pentru comenzile făcute. De exemplu, site-ul „Licență la comandă” funcționează sub firma Red Global Consulting Group SRL, înființată în 2017. Potrivit codului CAEN, firma se ocupă cu activități de consultanță pentru afaceri și management. În 2022, aceasta a avut o cifră de afaceri de peste 40.000 de lei. 

Factura primită de la o altă firmă, farastres.eu, a fost emisă cu numele lui Claudiu-Simion Albu Persoană Fizică Autorizată. Acest PFA și-a început activitatea abia în martie anul acesta.

PFA-ul este înregistrat în județul Hunedoara, sat Banpotoc, care face parte din comuna Hărău. În aceeași comună, Claudiu-Simion Albu era pe listele electorale pentru Consiliul Local Hărău, din partea PNL, în 2020. 

Ce spun specialiștii

Potrivit legii drepturilor de autor, nu există un fapt ilegal în ceea ce îi privește pe cei care fac licențe. „Dacă eu mă promovez în online că fac publicitate, că fac pictură, că fac design, că fac arhitectură, este același lucru. Ei nu sunt confruntați cu susținerea unui examen, ei pun la dispoziție o lucrare”, explică, pentru Școala 9, avocatul Gabriel Turcu.

Cu toate acestea, tot o fraudă, din cel puțin două aspecte.

Legea învățământului superior în vigoare până în acest an limitează expres comercializarea de lucrări în art. 143, alin. 5: „Este interzisă comercializarea de lucrări ştiinţifice în vederea facilitării falsificării de către cumpărător a calităţii de autor al unei lucrări de licenţă, de diplomă, de disertaţie sau de doctorat”. 

Iar noua lege a educației merge mai departe acum și deleagă Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) să identifice și să închidă site-urile care promovează și vând lucrări. Amenda pentru cei care vând și cumpără licențe ajunge până la 200.000 de lei.

De altfel, este vorba și de drepturile de autor.

„Acesta este un prim aspect al fraudei – eludarea obligațiilor academice. Nu există opțiunea ca această obligație să fie delegată, să fie contractate pentru că cel care este supus evaluării, ca într-un examen, este chiar autorul”, a mai spus avocatul specializat în drepturile de autor. 

Marian Popescu, directorul Centrului de Acțiune, Resurse, Formare pentru Integritate Academică al Universității din București, e de părere că responsabilitatea revine profesorului coordonator.

„Gravitatea fenomenului în rândul studenților nu poate fi apreciată, pentru că nimeni nu a făcut un studiu științific care să arate care e dimensiunea fenomenului. Mai multe știm din exemple, cazuri. Universitatea românească nu are programe de cultură etică și de integritate academică și care să poată restrânge fenomenul cumpărării lucrărilor de licență, disertațiilor sau, mai rar, a tezelor de doctorat”, a declarat Popescu, pentru Școala 9.

Întregul articol poate fi citit pe Școala 9.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (15)

Gabi1975.   •   08.08.2023, 19:03

Banul vorbeste

nicoleta1   •   08.08.2023, 17:37

In ziua de azi in Romania facultatea nu se mai face pe baza de cunostinte ci pe baza de lovele . Daca ai bani faci cite facultati vrei.

Blonda2022   •   08.08.2023, 17:01

După Revoluție, se mai ținea cont și se făcea diferența între cei bugetari, întrați prin concurs la facultățile de stat și ceilalți care urmau cursurile facultăților particulare, plătind taxe. Primii păreau a fi avantajați. Treptat, cei cu bani au prioritate, ei ajung oriunde în top Și la noi nici nu se poate vorbi de capitalism, nici pe departe. Figurăm ca republică și avem doar gardul vopsit, in rest, nu este nici o schimbare.

Vezi toate comentariile (15)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.