Un bord de mașină, un ventilator, un circuit de iluminat, o lampă controlată de un magnet. Sunt câteva dintre invențiile tinerelor și tinerilor care se pregătesc, la Liceul Tehnologic Astra din Pitești, să devină electricieni.
Un lego care prinde viață în mâinile liceenilor
„Acum vom prezenta elementele: fotorezistor, trei leduri, întrerupător, rezistență, comutator, conector și surse de tensiune”, prezintă una dintre eleve invenția echipei din care face parte. Tinerii au gândit o instalație de iluminat. Suntem într-un atelier al Liceului Tehnologic Astra, înconjurați de mese de lucru dotate cu kituri electronice și prize, inclusiv unele care atârnă din tavan.
Invențiile devin funcționale sub îndrumarea Luminiței Mihalache, profesoară de instruire practică, specialitatea electronică automatizări. „Îi lăsăm pe ei să-și facă circuitele, eu sunt de acord cu tot ce vor ei, acolo unde întâmpină greutăți sau nu știu, mai intervin și eu un pic și le spun – uite, așa ar fi bine. Dar este foarte important ca ei să facă singuri, cu mânuța lor circuitele, că așa învață, descoperă fenomene, lucruri”.
Profesoara a ales domeniul ăsta fiindcă i-au plăcut dintotdeauna matematica și științele exacte. „Nu cred că m-aș vedea făcând altceva”, spune în timp ce se plimbă printre elevi. Face asta de peste 25 de ani. „Elevii te țin tânăr. Lucrez cu ei și sunt și eu tânără”, adaugă râzând.
După ce au ideea clară, asamblarea invențiilor liceenilor durează doar câteva minute, iar ei îmbină toate piesele cu îndemânarea unor copii avizi de construirea jocurilor Lego. Uneori aduc de acasă prize care nu mai funcționează și le repară la liceu, în atelier.
Liceul Astra înseamnă 1.017 elevi, împărțiți în 41 de clase a câte 24 de elevi. Trei sunt de profil electric.
„Ucenic electrician”
Practic, după ce termină clasa a VIII-a, elevii au două opțiuni pentru a-și continua studiile: liceul, pe filieră teoretică, vocațională sau tehnologică – care înseamnă patru ani de studii – sau învățământul în școlile profesionale și duale, adică trei ani de studii.
În anul școlar 2017-2018, de pildă, din totalul adolescenților cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani, 74,4% mergeau la liceu, iar 31,1% erau înscriși la liceele tehnologice, așa cum este și Liceul Astra, conform datelor analizate de Școala 9.
„Ucenic electrician” este un proiect desfășurat de compania Distribuție Oltenia, care astăzi există în liceele profesionale din șapte județe din țară. Liceul Tehnologic Astra a intrat în proiect încă din primul an în care acesta a fost înființat, în urmă cu aproape șapte ani. La profilul electric, liceul oferă pregătire pentru calificarea de „Electrician exploatare stații și centrale electrice”.
„Noutatea proiectului constă în implicarea agentului economic pentru practică. Elevii își desfășoară stagiile de practică la agentul economic. Amenajarea unui atelier de specialitate în incinta școlii, alături de tablete și kituri pentru lucrările practice, ședințe de consiliere și dezvoltare personală, organizarea de concursuri și cinci burse”, explică Maria Ionică, directoare Liceul Tehnologic Astra.
Din 2016 până în prezent, 37 de „ucenici” absolvenți au fost angajați în domeniu
În realitatea din „Astra”, aceste cifre înseamnă că, dacă în primul an nu s-a format o clasă întreagă, în următorii s-au realizat clase întregi, de câte 24 de elevi. În acest moment există trei clase la calificarea electrician.
„Un proiect pentru a îmbunătăți calitatea în învățământul profesional”, consideră directoarea.
„Ucenic electrician la feminin”
În primul an, o singură fată s-a înscris în program, își amintesc reprezentanții companiei. Este vorba de Gabriela Oprea, în prezent angajată la Distribuție Oltenia.
„Îndemânarea și coordonarea sunt și ele aspecte importante care au contribuit la dezvoltarea mea. Stabilitatea financiară, desigur un alt aspect important, care mi-a oferit un sentiment de siguranță și oportunități în viața de zi cu zi”.
Gabriela Oprea, absolventă „Ucenic electrician”, angajată ca electrician Distribuție Oltenia
Apoi, din ce în ce mai multe fete au optat pentru o carieră în domeniul electric: în anul 2017 – 6 fete; în 2018 – 13; în 2019 – 22; iar în 2020 și 2021 – câte 32.
În prezent, 44 de fete sunt înscrise în program, în cele șapte județe.
Femeile reprezintă aproximativ o treime din absolvenții în domeniile științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii, conform unui raport al Comisiei Europene.
Fetele electrician de la „Astra”
Înapoi în atelierul de la „Astra”, mai multe eleve au spus de ce își doresc să devină electrician.
„Am ales profilul pentru că îmi place foarte mult să lucrăm în echipă, colectivul, că ne dezvoltăm abilitățile lucrând împreună și învățăm unii de la alții chestii pe care nu le știam”, spune eleva de la masa de lucru.
Știa ce va găsi aici, fiindcă și mama ei a terminat același liceu. Cel mai greu i-a fost să înțeleagă modul în care funcționează circuitele.
„Să aibă încredere în ele, chiar dacă ceilalți nu le susțin și că este o meserie foarte frumoasă”, le-ar spune fetelor care se gândesc să urmeze profilul ăsta, dar încă au dubii.
„În clasa a VIII-a am primit o vizită de la Liceul Tehnologic Astra, am ascultat cu interes oferta liceului, dar cel mai mult mi-a atras atenția discursul încurajator al unei foste absolvente a Școlii Profesionale din domeniul electric. Spunea că este foarte încântată de activități, de atelierele de dezvoltare personală. Actual este angajată la Distribuție Oltenia”, povestește tânăra cum, în esență, vorbele Gabrielei Oprea i-au ghidat alegerea.
Părinții au încurajat-o să urmeze acest profil, imediat ce a venit acasă încântată după prezentare și le-a spus că și-a găsit și ea drumul.
„La început nu mi-au acordat destulă încredere (oamenii din jur, colegii – n.r.) pentru că sunt fată. Dar pe parcurs am învățat să realizez circuite electrice”, își amintește tânăra cum primele luni de învățare ale acestei meserii nu au fost ușoare.
„De mică eram atrasă de ceea ce făcea unchiul meu (electrician – n.r.) și îl urmăream cu foarte multă atenție și mi-am dorit și eu. Îl urmăream cu atenție acasă cum realizează diferite circuite”, își amintește tânăra cum a făcut cunoștință cu meseria de electrician. „La început a fost greu, dar cu multă atenție și cu încredere depășești. Îmi place că învăț lucruri noi”, continuă tânăra, care își dorește să lucreze ca inginer electrician.
Astăzi, doar un semestru o separă de experiența asta. După cei trei ani de studii, cei care sunt înscriși în programul „Ucenic electrician” urmează un internship plătit, pe o perioadă de 6 luni, la Distribuție Oltenia.
Narcisu • 26.11.2023, 09:47
Deci conform proverbului ,,meseria este brățară de aur,,meseria de electrician este de viitor,fata de alte meserii care vor dispărea..