TEXT DE ANDREEA ARCHIP FOTO: DUMITRU ANGELESCU

Liliana scrie cu majuscule pe o tablă albă „Excursia exploratorilor”. Copiii trebuie să-și imagineze unde vor să meargă, câte zile, ce pun în bagaj, unde vor să doarmă. În funcție de opțiuni, sunt împărțiți în echipe. „Doar Nicolas își ia cort cu el? Își mai ia cineva cort cu el?”, întreabă cu vocea ei înaltă învățătoarea.

E un joc, dar și un exercițiu bun de lucru în echipă. La final vor combina toate variantele și va ieși vacanța ideală. Nu vor trebui să-și imagineze mult, fiindcă a doua zi chiar pleacă într-o scurtă excursie. Cu gândul la ducă încheie cu toții ziua din cadrul școlii de vară organizate de învățătoarea lor, la Școala gimnazială din satul Picior de Munte. O mămică le-a adus două tăvi mari cu ecleruri. Așa că se aliniază cu rucsacele în spate să-și ia dulcele înainte să plece.

Școala de vară a Lilianei înseamnă azi și o mică sponsorizare, copiii primesc o masă caldă, cărți, materiale didactice colorate. Și cel mai important, exersează citirea și scrierea, îi aduce la zi pe unii dintre elevi.

„Nu se chema școală de vară pe timpul tinereții mele, dar simt nevoia ca atunci când sunt copii care n-au deprins cititul și scrisul, să vină și să lucreze cu mine individual sau în grupuri foarte mici. Atunci când sunt toți în clasă, cei care deja știu nu au răbdare, dau ei răspunsurile”, explică învățătoarea.

Marcel Ciolacu, George Simion și Elena Lasconi, pe primele trei locuri în cursa prezidențială | SONDAJ
Recomandări
Marcel Ciolacu, George Simion și Elena Lasconi, pe primele trei locuri în cursa prezidențială | SONDAJ
Învățătoare din Dâmbovița, despre mitul celor patru ore de muncă pe zi: „Cine vine doar de asta pleacă foarte repede din învățământ”
Liliana Chivulescu organiza școli de vară în satul său și în anii 90 Foto: Dumitru Angelescu

Învățătoarea de învățătoare

În clasă sunt și mai multe eleve de la Pedagogic venite în practică. Sunt deja foarte sigure pe ele, copiii le ascultă, le urmează. Înainte să primească prânzul, merg cu ele la joacă în curte. Se aleargă, strigă, chicotesc, de parcă ar fi împreună cu surorile lor mai mari. Fetele sunt îmbrăcate estival, în pantaloni scurți și tricou, au părul prins în coadă.

Cea care le îndrumă astăzi să fie bune învățătoare arăta total diferit când era de vârsta lor. „Liliana-elevă la liceul pedagogic era o rebelă, pentru că scăpase cumva de acasă de la o mamă foarte dură, ocrotitoare extra, și acolo a găsit oarece libertate, pentru că am făcut liceul pedagogic în Ploiești și am stat la cămin. Eram tunsă un pic ciudat, ciufulită, cu creastă, cu codiță, aveam niște apucături din astea de om rebel”, își amintește zâmbind învățătoarea. 

Și chiar dacă a făcut doi ani de liceu în comunism și doi într-o Românie liberă și confuză, profesorii ei, pedagogi de modă veche, i-au înțeles profilul și au susținut-o. „În același timp, aveam responsabilitatea copilului care a plecat să se facă învățător și dacă am ajuns în școala aceea și dacă ai mei cheltuiesc niște bani să-mi plătească și internatul, și masa, și drumurile, și toate cele, știam că e nevoie să fiu și serioasă în pregătirea mea de elev de liceu pedagogic. Era în comunism, dar am avut profesori înțelegători”. Mai ales că adesea reprezenta liceul la concursuri pe țară. 

George Simion, interviu integral la 55 de întrebări – powered by Libertatea: „Îi curățăm direct dacă le dau numele” | EXCLUSIV
Recomandări
George Simion, interviu integral la 55 de întrebări – powered by Libertatea: „Îi curățăm direct dacă le dau numele” | EXCLUSIV

Astăzi are părul brunet prins în coadă și e îmbrăcată într-un tricou pe care scrie „Eu sunt de impact”. Au în școală un club „Impact” sponsorizat de Fundația Noi Orizonturi, care îi sprijină în activitățile cu copiii.

Învățătoare din Dâmbovița, despre mitul celor patru ore de muncă pe zi: „Cine vine doar de asta pleacă foarte repede din învățământ”
Liliana Chivulescu a fost „eleva rebelă” devenită „învățătoarea responsabilă” Foto: Dumitru Angelescu

„Dar lăsați, domnișoară, că nu-i faceți pictori!”

Liliana de azi pare cu totul cuminte. Dar ne lămurește că nu e tocmai așa. Când a venit să predea în școala în care a învățat și în care mama ei a fost profesoară, a fost privită cu sprânceana ridicată.

„Liliana-învățătoarea părea rebelă pentru părinții de aici… Îmi aduc aminte prima mea ședință cu părinții, urma să iau clasa întâi și le spuneam părinților că vor avea copiii nevoie de training și încălțăminte sport, că vom face ore de educație fizică. Și părinții au avut replica: «Dar lăsați, domnișoară, că nu-i faceți sportivi!» N-am știut exact cum să înțeleg replica asta și mi-am continuat povestea: și să știți că o să aibă nevoie de bloc de desen, acuarele, pensule. «Dar lăsați, domnișoară, că nu-i faceți pictori!»”, rememorează întâmplarea.

Bărbat achitat definitiv după ce a filmat trei femei în toaleta unei clinici medicale din București. Judecători: dreptul la viață privată nu e protejat în WC-uri publice
Recomandări
Bărbat achitat definitiv după ce a filmat trei femei în toaleta unei clinici medicale din București. Judecători: dreptul la viață privată nu e protejat în WC-uri publice

„Am tras așa aer adânc în piept și am zis: OK, dacă vă lăsați copiii pe mâna mea, vă promit că vom face o treabă bună, dar dați-mi voie să facem și ore de muzică, și ore de educație fizică, și ore de desen. Pentru că da, știu, copiii dau examen la limba română și matematică, dar în același timp e important să le facem și pe celelalte”, le-a spus „Liliana-învățătoarea”.

În același an, a avut o elevă care i-a confirmat metoda. „Părea că nu se descurcă cu absolut nicio disciplină, dar în momentul în care punea mâna pe instrumentele de desen, se schimba cu totul. Și ea, și modul în care își ordona obiectele pe bancă, de cerneală era pătată tot timpul, limba, caietele, totul, dar pe foaia de desen era totul altfel”. Acea fată este astăzi profesoară la un liceu de arte, în ciuda încercărilor părinților ei să o trimită către o meserie mai pragmatică – specializarea croitorie. A renunțat după două săptămâni și anul următor a dat la arte. A avut un model bun de „indisciplină”, crede Liliana.

Învățătoare din Dâmbovița, despre mitul celor patru ore de muncă pe zi: „Cine vine doar de asta pleacă foarte repede din învățământ”
Liliana le predă elevilor prin joc, dar are mereu în vedere ca învățarea să nu fie luată în joacă

Cred că așa un pic din Liliana-rebela din liceu și Liliana-învățătoarea responsabilă dau și copiilor. E bine câteodată să le arăți părinților că ce vrei tu e important pentru tine și e bine câteodată să fii ascultător și să te gândești OK, că poate cei mai în vârstă au mai multă experiență. Dar e bine să-ți urmezi chemarea și sufletul.

Liliana Chivulescu, învățătoare Picior de Munte:

Mitul meseriei „curate, ușoare și frumoase”

Are astăzi vreo zece foști elevi care au ales să fie cadre didactice. Prin faptul că este și mentor, inspiră în permanență alți tineri să învețe mai multe despre „cea mai frumoasă profesie”.

„Cred că unii vin din pasiune și din vocație. Probabil că există și categoria care vin pentru că, așa cum se spunea pe vremea mea, e o meserie curată, ușoară și frumoasă, cu trei luni de vacanță. Nu e deloc ușoară, câteodată nu e nici curată. Pentru că dacă vrei să-i lași pe copii să învețe jucându-se și experimentând și explorând, sigur se vor murdări și sigur te vei murdări și tu cu ei. Frumoasă este, dacă îți plac copiii!”, spune învățătoarea.

Cei care vin pentru vacanță lungă și program zilnic scurt, cum mulți au această preconcepție, sunt decepționați. 

Conform Studiilor internaționale, ce face un cadru didactic nu se limitează doar la orele de predare. În Finlanda, de pildă, una dintre țările cu cel mai bun sistem educațional al lumii, profesorii de liceu predau 3 ore pe zi sau chiar mai puțin. În România, media e de cinci-șase ore, dar norma didactică are 40 de ore pe săptămână, adică 8 ore pe zi.

„Cele patru ore de muncă pe zi nu sunt doar patru ore de muncă pe zi. Dar cine vine doar de asta, uneori pleacă foarte repede din învățământ, alteori rămâne în învățământ și formează ceea ce eu numesc balastul ăla care trage în jos imaginea… Cred că pădure fără uscături nu există, nu am avea cum să fim noi, sistemul de educație, fără”, spune Liliana.

Reportajul integral, în Școala 9

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.