George Cosmin Burlacu este șeful acestei afaceri și are cinci firme la acest moment: Proxima Venturis SRL, Viva Venturis SRL, Sigma Content SRL, Proven Project SRL, Top Content SRL. Pe lângă acestea, mai lucrează și cu firmele celor doi parteneri, Cristina Vozian și Alexandru Udrescu.

Cristina Vozian este administratoarea firmelor Nova Content Project, Premium Project Content și Ent Content Consulting, iar Alexandru Udrescu deține firmele Chico Finance Strategy și Top Content SRL.

3 milioane de lei

au avut aceste firme profit net în ultimii cinci ani, mai scrie Școala 9.

1.600 de lei pentru o lucrare copiată

Reporterul Școala 9 s-a dat drept un student care are nevoie de o lucrare de licență pe care a și primit-o de la unul dintre site-uri. Este vorba despre uproiect.ro, care a livrat un document Word care conținea lucrarea și un altul Powerpoint cu prezentarea lucrării, pentru a fi susținută în fața comisiei. Toate astea pentru prețul de 1.600 de lei.

Dar lucrările furnizate de aceste firme nu sunt unele originale, potrivit unei surse, fost partener al lui Burlacu în afacere: „Un redactor găsește pe internet o lucrare care are o oarecare legătură cu comanda, o reașază în pagină și înlocuiește caracterele latine cu litere chirilice pentru a face textul să nu pară plagiat. De asemenea, mai introduce și spații invizibile tot pentru a crește gradul de unicitate”.

Cazul „Nordis” de Alba: 211 oameni, lăsați fără 12 milioane de euro: „A fost momentul în care mi-am dat seama că am fost înșelat”
Recomandări
Cazul „Nordis” de Alba: 211 oameni, lăsați fără 12 milioane de euro: „A fost momentul în care mi-am dat seama că am fost înșelat”

Verificările lucrării au confirmat acestea: cu ajutorul softului sistemantiplagiat.ro au fost identificate aproximativ 13.000 de semne din alte limbi, altele decât română. Procentul de similitudine, raportat de același sistem, a fost de doar 0,63%.

Poze cu fostul ministru al educației pe rețelele de socializare 

Burlacu își pierde urma prin rezilierea firmelor. Pe două le-a închis chiar anul acesta: Proven Project SRL și Sigma Content SRL, care aveau un randament de peste 50%, adică profitul firmelor era mai mare decât jumătate din cifra de afaceri.

Sursele au mai spus pentru Școala 9 că firmele sunt radiate și pentru a nu plăti TVA în momentul în care cifra de afaceri anuală depășește plafonul de 88.500 de euro, adică 300.000 de lei, după cum este specificat și în Codul Fiscal. 

Răspunsul unei afaceri care a făcut 3 milioane de lei pe lucrări de licență copiate: „Noi nu încurajăm în niciun fel munca necinstită”. Investigație Școala 9
La un eveniment organizat de PNL, tânărul care deține firme ce vând lucrări academice s-a pozat cu fostul ministru al educației Sorin Cîmpeanu

Deși Burlacu este prudent în ceea ce privește firmele, pe rețelele de socializare se afișează chiar și cu persoane publice. Are poză și cu fostul ministru al educației Sorin Cîmpeanu de la un eveniment organizat de PNL, pentru care Burlacu a plătit taxa de participare 400 de lei, potrivit partidului.

Ucraina a anunțat câți bani mai are ca să lupte singură cu Rusia, dacă Donald Trump oprește ajutorul financiar, imediat după ce preia funcția de președinte al Americii
Recomandări
Ucraina a anunțat câți bani mai are ca să lupte singură cu Rusia, dacă Donald Trump oprește ajutorul financiar, imediat după ce preia funcția de președinte al Americii

Ce spun reprezentanții uneia dintre firme 

Școala 9 a discutat și cu expertul în etică și integritate academică Marian Popescu despre softurile folosite de universități pentru detectarea plagiatului, cel mai adesea folosit de instituții fiind Turnitin.

„Turnitin are mai multe niveluri de performanță, ca orice soft de altfel, iar vânzarea lor depinde de câți bani vrei să investești. Sunt mai multe pachete de performanță – plătești puțin, obții performanță mai mică, plătești mai mult – obții un pachet cu performanță mai mare, ceea ce înseamnă un număr de filtre mai adecvat detectării textelor similare”, explică Popescu pentru publicație. 

„Noi nu vindem lucrări de diplomă și proiecte academice. Natura serviciilor noastre este de documentare, culegere de informații și aranjarea datelor dobândite în urma proceselor enunțate anterior sub o formă ușor de parcurs și de digerat de către clienții care apelează la noi”, au spus reprezentanții uneia dintre firme pentru reporter.

De asemenea, spun că nu sunt de acord cu plagiatul: „Noi nu încurajăm în niciun fel munca necinstită sau plagiatul și acest lucru nu este influențat sau influențabil de către noi sau de către activitatea noastră. Părerea noastră legată de plagiat este aceeași ca și cea pe care o poartă și societatea”, mai spun cei de la lucrariexpert.com.

Întreaga anchetă poate fi citită aici

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (34)

GHEORGHE31   •   23.01.2024, 11:38

Numai invata nimeni daca stim sa copiem facem facultatea fara sa particpam la cursuri ,dam faliment in timp nu este bine.

Pitica.1988   •   26.12.2023, 12:39

Păcat, doar de copiat suntem buni.

DanCraciunescu   •   22.12.2023, 23:59

Cum se fac bani din lucruri ilegale la noi... asta e.

Vezi toate comentariile (34)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.