Sorin Faur, directorul Școlii Gimnaziale nr. 12 din Măguri, Lugoj, deschide ușa sălii în care învață simultan clasa a III-a cu a IV-a. Un elev citește în gând în limba romani un text însoțit de-o ilustrație cu doi bărbați romi care țin în mână câte un ceaun. Ceilalți colegi însă, printre ei și o fată în rochie roz cu guler pe gât, sunt atenți mai degrabă la ce ne povestește învățătoarea Mihaela Mocanu. 

Cu ochelarii aproape de vârful nasului, aceasta ia o scurtă pauză de la ora de romani și vorbește despre experiența la catedră. Predă de 23 de ani în școala unde a absolvit primele opt clase. După liceul din Lugoj, explică învățătoarea, și-a luat diploma de institutor de la Universitatea din București. 

Înainte de romani, copiii au avut română și matematică. Dar și la orele de romani, spune învățătoarea, folosesc în continuare limba română. „De exemplu, învățăm și să traducem din romani în română”, precizează Mihaela Mocanu. 

Tânărul de etnie romă, absolvent de Politehnică, care a devenit profesor în satul de lăutari unde a crescut
La sfârșitul unei ore de limba romani | Foto: Eli Driu

Face parte din comunitatea romilor, iar una dintre marile bucurii e să-i vadă pe tineri cum își continuă studiile. „Mă mândresc cu copiii mei care ajung să termine o facultate. Avem și preot, și asistent medical”, spune învățătoarea. „Sunt și realizările noastre! După munca pe care o depunem. Vreau să ajut mai departe copiii din comunitate, să-i încurajez”. Cum l-a încurajat și pe Călin, nepotul ei, absolvent de Politehnică în Timișoara, care acum predă matematică și informatică în școală. 

Jumătate dintre copii vin constant la ore 

Pentru copiii din satul de romi Măguri, un fel de cartier al orașului Lugoj, aflat la 60 de kilometri de Timișoara, să finalizeze o facultate e cu adevărat o realizare. Puțini reușesc. Mulți părinți din satul așezat între dealuri își iau copiii în străinătate, când pleacă la muncă, iar acolo nu-i înscriu la ore sau o fac pe termen scurt și îi aduc iar în țară. Lipsa de continuitate le afectează fără doar și poate performanța școlară. Dintre cei care rămân cu bunicii, câțiva primesc de la vârstnici sfatul să prioritizeze cartea. 

„Într-o clasă de zece copii, doi abandonează, trei vin rar și acumulează cât de cât cunoștințe, iar cinci vin constant”, aproximează tânărul director Sorin Faur, profesor de română și engleză. „În fiecare an, 6-7 elevi finalizează clasa a VIII-a, unii se înscriu la profesională. Anul trecut, trei copii au dat examen și toți au promovat”. 

Nicuşor Dan, întrebat din nou despre Dragoş Anastasiu, după ce inițial a cerut răgaz ca să se informeze: „E o problemă mare”
Recomandări
Nicuşor Dan, întrebat din nou despre Dragoş Anastasiu, după ce inițial a cerut răgaz ca să se informeze: „E o problemă mare”

55 de copii, cu tot cu preșcolari, urmează astăzi cursurile școlii din Măguri. La grădiniță și în fiecare dintre cele patru clase simultane învață în jur de zece elevi. În alți ani, s-au înscris și 80. „Am analizat registrele matricole, la un moment dat au fost peste 200 de copii romi și români”, adaugă directorul. În sat locuiesc aproximativ 700 de persoane, dintre care 80% romi.  

Cele opt cadre didactice ale școlii sunt aproape de copii și le atrag atenția lor și familiei dacă au absențe. Dar determinarea profesorilor n-are impact asupra tuturor copiilor din sat. Cu atât mai puțin asupra celor pe care rudele nici nu i-au înmatriculat în clasa I. „Noi anunțăm, dar nu funcționează atât de bine serviciile sociale”, explică Sorin Faur. 

Tânărul de etnie romă, absolvent de Politehnică, care a devenit profesor în satul de lăutari unde a crescut
Școala din satul Măguri, județul Timiș | Foto: Eli Driu

Școala Gimnazială din Măguri este singura din țară cu predare în limba romani integral, transmite Ministerul Educației. În alte școli, explică Sorin Faur, se predă romani, însă nu reprezintă limba de bază la toate orele. Profesorii repartizați aici, adaugă acesta, susțin la Inspectoratul Timiș probă orală de limbă. 

Cum explică DNA calitatea de denunțător a lui Dragoș Anastasiu, după ce vicepremierul a cerut dovezi
Recomandări
Cum explică DNA calitatea de denunțător a lui Dragoș Anastasiu, după ce vicepremierul a cerut dovezi

„Locul în care fiecare elev, indiferent de etnie, să fie ajutat și îndrumat”

În drum spre alte clase, ne oprim în dreptul unui panou albastru; „Misiunea școlii”, scrie cu majuscule albe. Mesajul bilingv, în română și în romani, depășește hotarele satului și orice altă barieră etnică. 

„Școala din Măguri va fi locul în care fiecare elev, indiferent de etnie, să fie ajutat și îndrumat pentru dezvoltarea sa individuală și afirmarea identității sale. Școala din Măguri va deschide orizonturile elevilor dincolo de spațiul geografic local. 

E skola Maguri si te avel o than kaj orsavo siklovno, gaʒo or rrom, te avel sikado thaj tradino p-o drom o lache an0e pesqo xaraimos thaj te sikavel k-e si si varekon. E skola an0al Maguri putrel droma neve an0ar pesqe siklovne”.  

Mai sus, aproape de tavan, vedem un afiș care promovează Festivalul Național Ruga copiilor romi din 2013. Primăria din Lugoj a susținut cele 20 de ediții până în pandemie, spune Sorin Faur, unele s-au organizat în școală, altele la căminul cultural. Veneau copii romi din tot județul Timiș, iar după ce cântau și dansau pe muzică tradițională, luau și premii. 

Școala – are un teren de vreo 200 de metri pătrați – a fost ridicată în anii 40 în ceea ce se numea pe vremuri „Măguriul românesc”. Începe după ce traversezi al doilea pod al satului, care trece peste un pârâu secat. Casele tuturor sunt asemănătoare: puține au etaj, restul sunt scunde și au ferestre acoperite de jaluzele. 

Tânărul de etnie romă, absolvent de Politehnică, care a devenit profesor în satul de lăutari unde a crescut
Mihaela Mocanu, mătușa lui Călin, care l-a motivat să învețe | Foto: Eli Driu

Lui Sorin Faur, 31 de ani, i-ar plăcea ca instituția să primească de la primărie fonduri ca să vopsească fațada gri a clădirii și să schimbe țiglele. Dar s-a lovit de un refuz, ca și alte școli din Lugoj. Totuși, nu se plânge. Întotdeauna au avut destule lemne pentru centrală, „strictul necesar e îndeplinit”. 

„Cred că motivația să înveți se transmite din familie”

Călin Odă, nepotul învățătoarei Mihaela Mocanu, cunoaște câteva legende despre cum s-a format comunitatea romilor din Măguri. Unii romi, după dezrobire, ar fi muncit la începutul anilor 1900 la o mănăstire din zonă, iar la un moment au coborât aici, unde s-au și stabilit. 

Inițial, povestește el, „romii s-au ferit de români”, dar pe parcurs s-a creat o singură comunitate. 

„Toți din Măguri suntem lăutari, de la copii până la cei mai bătrâni”, mai spune Călin, 28 de ani. „Cântăm la vioară, pian, orgă, saxofon, acordeon”. Pe el, de pildă, l-a atras saxofonul, tatăl lui e mai mult cu acordeonul, iar mătușa a făcut pian. 

Părinții lui au fost plecați zece ani la muncă în Spania, așa că de educația lui s-a ocupat mătușa Mihaela. Călin recunoaște că ea îl tot împingea să învețe. „După ce a plecat tata, au fost mai puține studii de muzică și au început cele pentru școală”, povestește tânărul.  

Așa a făcut ceea ce puțini copii romi reușesc. A terminat o facultate în 2017, Politehnica din Timișoara, acum predă aici part-time matematică și informatică și se pregătește să ocupe postul de mediator școlar – se deschide postul la solicitarea școlii sau a comunității –, ca să îmbunătățească relația dintre comunitate și școală, să se asigure mai ales că elevii participă la cursuri. 

„Cred că motivația să înveți se transmite din familie”, spune Călin. Vrea să rămână în Măguri pentru familie și ca să contribuie la dezvoltarea comunității. „Astea sunt vremurile, trebuie să ne formăm și noi o altă mentalitate, să nu facem totul după tradiție”.  

Ca mediator școlar își dorește, între altele, să-i ajute pe părinți să stea în Măguri. Dacă își iau și copiii în străinătate, aceștia își întrerup deseori studiile. Una dintre soluțiile la care s-a gândit până acum ar fi să caute în Lugoj oferte de muncă pentru părinți. Apoi, să-i consilieze în redactarea CV-ului și pregătirea pentru interviu.  

Continuarea, pe Școala 9.

Abonați-vă la ȘTIRILE ZILEI pentru a fi la curent cu cele mai noi informații.
ABONEAZĂ-TE ȘTIRILE ZILEI
2 comentarii
Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (2)
Avatar comentarii

Danics68 06.12.2022, 17:32

Foarte bine documentat articolul. Este o motivație în plus pt cei care se ocupă de viitorul acestor copii până de curând marginalizați. Felicitări jurnalistei

Avatar comentarii

SaTaNiKa 20.11.2022, 21:57

Bravo lui! In 2022, ***, *** sau *** se refera la cei cu scoala putina si minte putina, indiferent de etnie sau religie.

Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor, rasism.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.