„O mulțime de părinți nu doresc să se lupte cu copiii lor pe acest subiect controversat și le permit să își facă propriile alegeri”, spune Jane Rees, director al serviciului de nutriție / educație în medicina pentru adolescenți și lector în pediatrie la Universitatea din Washington. „Dar judecata copiilor nu este suficient de matură și ei încă mai depind de părinți pentru a fi ghidați.”
Când este momentul să începem să îi instruim pe copii cu privire la ce e sănătos și ce nu din multitudinea de oferte alimentare pe care le întâlnesc?
Specialiștii afirmă că momentul propice este de îndată ce ei încep să vorbească. Anii preșcolari sunt cei mai buni pentru a introduce în mintea copiilor mesajele benefice pentru ei cu privire la alimentația sănătoasă, întrucât copiii sunt foarte influențați de ce spun sau fac părinții în acești ani. În plus, cercetările au arătat că bolile de inimă pot începe foarte devreme și că rigidizarea arterelor poate fi asociată cu o dietă bogată în grăsimi.
Deci… niciodată nu e prea devreme să începem să vorbim copiilor despre alimente sănătoase și hrănitoare versus acele alimente care doar au gust bun dar ele nu dau corpului nimic nutritiv, ci, din contră, fură energie (și se numesc în cultura populară „junk food”). Noi, ca părinți, trebuie să citim cu atenție etichetele produselor alimentare cumpărate ca să verificăm permanent ce nutrienți și ingrediente conțin.
Mulți copii sunt atrași de reclamele atractive și agresive, dar și de modul de ambalare al produselor alimentare, inclusiv al cerealelor învelite în zahăr. Dr. Jane Rees ne sugerează să permitem acestor alimente să fie consumate ocazional, în cadrul unui regim general alimentar axat pe un consum redus de zahăr, de grăsimi și de alimente prelucrate.
Indiferent dacă dulciurile agită sau nu copiii, există multe alte motive pentru care nu dorim ca ei să le consume.
Știm cu toții că un consum crescut de zahăr și de alimente zaharoase face rău la sănătatea dinților, poate genera apariția diabetului zaharat și determina stocarea grăsimilor. Cu toate acestea, interzicând complet copiilor noștri zahărul și produsele dulci din comerț, nu vom reuși decât să le facem și mai tentante, deci să și le dorească foarte mult și să facă tot ce pot ca să le obțină, mai ales dacă le cunosc gustul. Rees sugerează implicarea copiilor de vârstă mică în procesul de preparare a produselor alimentare.
Citește continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO.
ARTICOL PRELUAT DE PE SFATULPARINTILOR.RO