Anatomia somnului

Nevoia de somn diferă de la persoană la persoană, însă adulții au nevoie de cel puțin 7 ore de somn pe noapte. Nu doar „cantitatea” somnului este importantă, ci și calitatea lui. Dupa 5-10 minute de la adormire, creierul intră în stadiul 2, iar peste încă o oră intră în stadiile 3 și 4 când se reduce activitatea electrică a creierului. Creierul repetă acest ciclu la fiecare 90 de minute, așa că, dacă nu dormi continuu, el va fi nevoit să o ia de la capat. Efectele devastatoare ale privării de somn:

  1. Te îmbolnăvește. Dupa o noapte de nesomn vei experimenta schimbări de dispoziție, vei avea dureri de cap și pot apărea dezechilibre hormonale. Dupa o săptămână in care ai dormit mai puțin de 6 ore pe noapte, ți se modifică nu mai puțin de 700 de gene din ADN. La bărbați, creierul începe să se micsoreze după o săptămână de somn insuficient. Pot apărea boli precum diabet, depresie, atac cerebral, scleroză multiplă, boli cardiovasculare, Alzheimer, Parkinson și chiar cancer.
  2. Te îngrașă. Dupa o noapte de nesomn crește în corp nivelul hormonului foamei și se reduce nivelul hormonului care dă semnalul de sațietate. Astfel, nu doar că vei fi tentat să mănânci mai mult, ci vei mânca și alimente bogate în carbohidrați și calorii. Citește continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO.

ARTICOL PRELUAT DE PE SFATULPARINTILOR.RO

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.