Născut într-o familie bogată, renunță la toată averea după moartea părinților săi, dăruind-o săracilor. Și de aici au pornit o mulțime de legende care l-au făcut pe Moș Nicolae să devină bătrânul bun și iubitor care intră în noaptea de 5 spre 6 decembrie în casele oamenilor și lasă cadouri în ghete sau ciorăpei.
Una dintre legende este cea a fetelor sărace pe care tatăl lor urma să le vândă unor bărbați înstăriți. Aflându-le durerea, Sfântul Nicolae le-a aruncat pe geam câte un săculeț de bani pentru fiecare. Aceștia au căzut fie în ciorapii puși la uscat, fie în ghete. Și de aici obiceiul împământenit de a se lăsa aceste daruri în încălțări.

În lumea occidentală, Sfântul Nicolae (Saint Nicholas) s-a transformat în Moș Crăciun (Santa Claus)

Numele de Santa Claus provine din termenul olandez Sinterkloos – Sfântul Nicolae. În România, însă, Moș Nicolae are locul lui de cinste. Copiii cuminți primesc dulciuri, iar cei neascultători, câte o nuielușă. Nicolae este unul dintre numele personale cele mai îndrăgite și cele mai răspândite. El este format din cuvintele grecești nike – victorie, biruință și laos – popor, și are înțelesul de „om ce face parte dintr-un popor victorios”. Sfântul Nicolae se numește în credința populară Sân-Nicoară. El păzește Soarele, care încearcă să se strecoare pe lângă el spre tărâmurile de miazănoapte pentru a lăsa lumea fără lumină și căldură.

Primul tren nou cumpărat de România în ultimii 20 de ani s-a stricat a doua zi după inaugurare
Recomandări
Primul tren nou cumpărat de România în ultimii 20 de ani s-a stricat a doua zi după inaugurare

În unele zone, în ziua de Sfântul Nicolae se aduc în casă crenguțe de pomi fructiferi, care se păstrează în apă până de Anul Nou

Dacă vor înflori până atunci, înseamnă că anul care vine va fi unul bogat, plin de roade și satisfacții. În alte zone, fetele se adună în ajunul sărbătorii și fac plăcinte, iar fix la nouă seara năvălesc peste ele flăcăii și începe petrecerea. La sate, în ziua de Sfântul Nicoale, feciorii se organizează în cete și își aleg gazda în casa căreia vor face repetițiile pentru colinda de Crăciun și de Anul Nou. Se zice că de Sfântul Nicolae începe cu adevărat iarna, când Moșul își scutură barba sură și începe să ningă. Dacă nu ninge, se zice că Sfântul Nicolae a întinerit.

Obiceiuri și tradiții de Sfântul Nicolae în alte țări

Germania
Sfântul Nicolae este văzut ca un bătrân care poartă un sac în spate și o nuielușă în mână. Pe lângă ghetuțe, copiii pregătesc în ajun o scrisoare în care își aștern toate dorințele și câțiva morcovi pentru caii moșului. Se mai spune că Moș Nicolae are cu el o carte în care a trecut toate faptele copiilor, bune sau rele. Dacă n-au fost cuminți, copiii primesc nuielușe, cartofi sau cărbuni. În unele regiuni din Germania, copiii se costumează în Moș Nicolae și colindă casele vecine, pentru a primi dulciuri.
Citește continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.

ARTICOL PRELUAT DE PE SFATULPARINTILOR.RO

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.