Unii părinți se grăbesc, alții din contră, însă cel mai bine este să urmăm indicațiile precise ale pediatrului cu privire la momentul optim de a-i introduce mâncare solidă, ce alimente, în ce ordine, în ce cantitate și cum să fie ele alternate cu laptele de la sân sau formula.
Pediatrii introduc mâncarea solidă la copii între 4 și 6 luni, deși tendința acum este că mai devreme de 6 luni totuși să nu fie hrănit copilul cu altceva în afară de lapte. Laptele de la sân sau formula îi oferă suficienți nutrienți copilului până la 6 luni, iar sistemul sau digestiv nu este pregătit pentru altceva în afară de lapte.
De unde știu că bebelușul meu este pregătit pentru mâncare solidă?
Copilul tău iți vă da semna foarte clare că devine pregătit pentru a mânca și altceva decât hrana lichidă. Iată după ce indicii te poți uita:
- Controlul capului. Că să poată mânca ceva solid, evident că el trebuie să își poată țină singur capul într-o poziție dreaptă, verticală.
- Își pierde reflexul de a scoate mâncarea afară din gură. Că să poată mânca alimente solide, el trebuie să nu mai folosească limba că să scoață tot ce are în gura în exterior.
- Să stea bine în șezut când este susținut. Chiar daca nu este încă pregătit să stea într-un scaun înalt în care se hrănesc copiii, el trebuie să fie în stare să stea drept că să poată înghiți bine.
- Să aibă gesturi de mestecat. Gura și limba copilului se dezvoltă în perfect sincron cu sistemul digestiv. Că să poată mânca alimente solide, el trebuie să își împingă mâncarea în interiorul gurii și să o înghită. Pe măsură ce învață să înghită eficient, vei observa că nu îi mai curge așa de mult scuipat din gura, deși îi ies dinții în perioada respectivă.
- Copilul a crescut semnificativ în greutate. Mulți copii devin apți să mănânce solid când și-au dublat greutatea de la naștere și au cel puțin 4 luni.
- Au poftă de mâncare din ce în ce mai mare. Copilul pare că nu se satura desi este hrănit cu 8-10 porții de lapte de la sân pe zi.
- Devine curios cu privire la ce mănânci tu. Copilul privește cu interes în farfuria ta și întinde mânuță că să prindă furculiță cu ce duci tu de la farfurie spre gură.
Citește continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO.
ARTICOL PRELUAT DE PE SFATULPARINTILOR.RO