Tehnicianul sibian, care în trecut a lucrat cu rusoaica Elena Dementieva (fost număr 3 WTA, în 2009), iar acum are propriul club de tenis în Sibiu, a intuit perfect lacunele din jocul liderului WTA.
”Este potrivit să joace și la New Haven? Apoi, va conta tragerea la sorți, la US Open. Dacă va da peste big hitters, precum Lucic-Baroni, care o plimbă dintr-un colț al altul al terenului, va avea probleme. Partea pozitivă este că rivalele la US Open au oscilații”, declara Vecerdea pentru ”Libertatea”, pe 20 august, anticipând și retragerea româncei de la New Haven, produsă la câteva ore după respectiva declarație a tehnicianului (AICI, toate afirmațiile făcute în urmă cu o săptămână de Vecerdea – foto).
Kaia Kanepi, estonianca de 33 de ani în fața căreia a cedat ”Simo”, este genul de jucătoarea care închide ochii și dă tare în minge. Tipul de jucătoare gen ”Lucic-Baroni”, despre care Vecerdea vorbea în declarațiile oferite pentru ”Libertatea”.
Este a doua oară pentru când Kaia Kanepi, aflată acum pe locul 44 în lume, bate un lider WTA. În schimb, Halep este eliminată pentru a treia oară, în primul tur, de la Flushing Meadows (AICI, toate rezultatele Simonei la US Open, din 2010, de la prima participare, încoace). S-a mai întâmplat în 2010 și și 2017.
Ce rol a jucat oboseala fizică și psihică
Un alt motiv al eșecului poate fi posibila stare de oboseală generală a liderului WTA, fizică și psihică, adunată după săptămânile din Canada și Cincinnati. O măcinare care a împierdicat-o să preia controlul în schimburile de mingi, făcând-o să arate speriată, jucând la greșeala adversarei, care a venit rareori.
Același Vecerdea se întrebare, retoric, în interviul amintit, ce fel de Simona Halep vom vedea la ultimul turneu de Mare Șlem al anului:
”Este periculos că Simona Halep a câștigat prea mult, în cele două săptămâni petrecute la Montreal și la Cincinnati. Dacă ne uităm pe tabloul feminin, nu sunt jucătoare care au făcut tripla Toronto / Montreal – Cincinnati – US Open. Istoricul nu îi este favorabil Simonei. Ce ne indică această cădere de la Cincinnati? A fost doar cădere fizică sau a căzut psihic, după ce i-a reproșat antrenorului să n-o mai aplaude când pierde un game?”.
Vecerdea o sfătuia pe Halep să progreseze și la alte aspecte ale jocului, precum venirile la fileu, la fel cum procedează Federer și Nadal, nu să fie preocupată doar de jocul monoton din spatele terenului:
”Pe mine m-ar preocupa, dacă și fi Halep, să progresez, cum a făcut Nadal, după ce a devenit numărul 1, sau cum a procedat Federer. Este vorba despre dezvoltare personală”.
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!