În minutul 70, după un contact cu Mugur Bolohan, Ştefan Vrăbioru s-a prăbuşit pe gazon şi nu a mai putut să se ridice. Medicii ambelor echipe au intervenit, dar nu au putut face nimic pentru a-l resuscita. Tânărul de 23 de ani a suferit o hemoragie internă, iar oamenii de pe salvarea echipată doar cu o targă nu a reuşit să-l salveze pe Ştefan.
Lupu: „Jucătorii mai iau şi ei nişte pastile…”
Libertatea.ro: Dănuţ, ai fost pe teren atunci. Ce ai simţit când l-ai văzut pe Vrăbioru la pământ?
Dănuţ Lupu: Nici la duşmani n-am dorit asta! A fost un incident nefericit, urmat şi de altele, din păcate.
Libertatea.ro: De ce crezi că se întâmplă astfel de lucruri?
Dănuţ Lupu: Mulţi jucători vor să îngraşe porcul în ajun! Nu am spus că-i cazul lui Vrăbioru, deşi am înţeles că şi el luase nişte substanţe… Oricum sunt mulţi jucătorii care iau tot felul de pastile.
Libertatea.ro: Ambulanţa era echipată doar cu o targă. Cine a fost vinovat pentru asta?
Dănuţ Lupu: În nici un caz clubul de fotbal. Oricum, vizitele medicale sunt o chestiune foarte importantă, iar la acea vreme erau superficiale. La două controale obligatorii pe an, medicii ar trebui să găsească orice afecţiune a jucătorului de fotbal.
Libertatea.ro: Ce atmosfera a fost după Rapid – Astra la vestiar?
Dănuţ Lupu: Ne-am speriat toţi şi ne gândeam că ni s-ar putea întâmpla acelaşi lucru şi nouă. Ţin minte că Mugur (n.r. Mugur Bolohan, jucătorul cu care Vrăbioru s-a ciocnit înainte să se prăbuşească) se tot întreba: “De ce tocmai mie?”
Suporterii au crezut că Vrăbioru trăgea de timp!
“Ţin minte că toată lumea îl huiduia pe Vrăbioru pentru că au crezut că trage de timp… Să-l ierte Dumnezeu pe săracul băiat!”, a spus Dan Ştefănescu, un suporter rapidist.
“Am fost îngrozit când am văzut că fotbalistul nu se mai mişcă. Când am văzut ca maşina de salvare e veche de 15 ani, mi-a fost frică pentru soarta lui. Niciodată nu o să ne comparăm cu echipele din străinătate, nici măcar o salvare ca lumea nu suntem în stare să aducem la stadion”, a declarat un rapidist care a dorit să-şi păstreze anonimatul.
Cătălin Hâldan (Dinamo), “unicul căpitan”, 24 ani, 1976 – 2000
Căpitanul dinamoviştilor a murit în timpul unui meci amical între echipa sa şi Şantierul Naval Olteniţa. Hâldan (foto dreapta) s-a prăbuşit pe teren fără să fie lovit de un adversar, iar medicii de la spitalul din Olteniţa nu au putut să mai facă nimic. Cauza morţii a fost un accident vascular cerebral.
Cristian Neamţu (Universitatea Craiova), 22 ani, 1980 – 2002
Echipa craiovenilor se afla într-un turneu de pregătire în Cipru, când în timpul unui meci de pregătire Marius Şuleap l-a lovit din greşeală pe portarul Neamţu. Impactul i-a fost fatal tânărului goalkeeper craiovean, care a murit după o săptămână de comă. Cauza decesului a fost spargerea unui vas de sânge care a inundat creierul.
Marc-Viven Foe (Camerun), 28 ani, 1975 – 2003
Jucătorul a căzut pe teren în timpul meciului contra Columbiei de la Cupa Confederaţiilor. Nu a fost lovit de nimeni când s-a prăbuşit pe gazon. Camerunezul avea probleme cu inima şi suferea de hipertrofie cardiac.
Miklos Feher (Benfica), 24 ani, 1979 – 2004
Într-un meci împotriva echipei Vitoria, jucătorul Benficăi a suferit un atac de cord şi nu a mai putut fi resuscitat. Incidentul a făcut înconjurul lumii.
Antonio Puerta (Sevilla), 22 ani, 1984 – 2007
Tânărul jucător al câştigătoarei Cupei UEFA a suferit un atac de cord în timpul unui meci împotriva echipei Getafe. Deşi a părăsit terenul în picioare, Puerta (foto stânga) a fost doborât de cinci stopuri cardiace şi a murit câteva zile mai târziu în spital.