Antonio Alexe a fost unul dintre cei mai buni jucători de baschet din România. Sportivul s-a stins din viață pe DN 1, în apropiere de Sinaia, într-un cumplit accident rutier. Azi se împlinesc 10 ani de la data tragediei, iar familia și fanii nu l-au uitat pe Toni.

Oradeanul în vârstă de 35 de ani (la data accidentului) conducea un autoturism, dinspre Ploiești spre Brașov, pe DN1. La kilometrul 120, în Sinaia, din cauza neadaptării vitezei la condițiile de drum, el a pierdut controlul asupra direcției mașinii, a derapat, a intrat pe contrasens și a lovit frontal un autocamion. Impactul, deosebit de puternic, s-a soldat cu moartea sportivului, care reușise să se califice cu CSU Asesoft în faza finală a FIBA Europe Cup, Conferința de Sud. Ulterior, prahovenii au cucerit trofeul, dedicându-i victoria lui Toni.

După accident s-a iscat un scandal uriaș: familia sportivului l-a acuzat pe polițistul Dorian Doman că i-ar fi furat ceasul și banii! Atunci, ancheta deschisă de Poliția Prahova nu s-a soldat cu nici un rezultat.

Soarta care nu iartă!

La aproape 10 ani de la incident, Dorian Doman, agent la Poliția Rutieră Prahova, a fost arestat pentru șantaj și cămătărie. Procurorii de pe lângă Curtea de Apel Ploiești au descins la locuința polițistului, pe care l-au pus sub acuzare, prin organizarea unui flagrant. Agentul este suspectat că a luat, prin amenințări, 35.000 de euro și o mașină de lux de la o persoană. Se presupune că ar fi fost ajutat de alți bărbați, acuzați și ei de cămătărie. Împreună împrumutau bani unor persoane pe care apoi le șantajau și le determinau să le cedeze case și mașini. Nu este singurul scandal în care agentul de poliție este implicat.

În cursul interogatroriului, Dorian Doman ar fi recunoscut că a furat ceasul și banii sportivului care se zbătea între viață și moarte și că intenționează să le returneze familiei sau clubului.

Lia și Paula Alexe, soția și fiica regretatului sportiv, sunt stabilite în SUA din 2005. Familia Alexe câștigase la loteria vizelor și primise viză pentru SUA.

Aici trebuia să ne stabilim alături de Toni, după câştigarea loteriei vizelor. Soarta a hotărât să ne joace feste, aşa că am rămas doar noi două… Nu cred că aş putea vreodată trece peste atâţia ani de căsătorie, atâtea amintiri. E foarte greu, dar nu ai cum să ştii decât atunci când trăieşti asemenea situaţii! Toni este în sufletele noastre, în amintirile noastre! Nu există zi în care să nu îl pomenim, dar pot să spun că cel mai greu este atunci când vin sărbătorile sau aniversările…”, declara Lia Alexe pentru Libertatea

Lia Alexe și fiica sa nu se mai pot uita la meciurile de baschet ale echipei la care Toni făcut istorie.

”Ştiu despre comemorările din fiecare an, dar nu am mai fost la meciuri după moartea lui Toni! Mi-a fost greu să mă uit la un joc de-al Asesoftului fără să-l văd pe Toni în teren! Le mulţumesc tuturor celor care se străduiesc să menţină vie “flacăra” lui Toni! ”, a mai spus Lia Alexe

Paula, fiica Liei și a lui Toni, a jucat tenis. Așchia nu sare departe de trunchi. Paula seamănă izbitor de mult cu tatăl ei, de la el a moștenit dragostea pentru sport.

”Paula este copia tatălui ei! A jucat baschet în primii doi ani de şcoală şi a câştigat campionatul interşcolar din LA, dar şi-a dat seama că sportul de echipă nu e pentru ea. Fiind individualistă, spre surprinderea, mea, a ales tenisul!”, a afirmat Lia Alexe pentru Libertatea.

”Toni a fost o personalitate foarte complexă, un caracter puternic, un suflet imens şi un om de-o inteligenţă impresionantă. Din păcate, aşa cum se întâmplă cu toate valorile, nu a fost apreciat cu adevărat. Şi-a dorit foarte mult să ridice nivelul baschetului din România. În afara terenului era un soţ şi un tată iubitor! Familia era totul pentru el! Pot să spun că am crescut împreună şi ne-am maturizat împreună, cunoscându-ne din 1989, de când a venit la Dinamo-Oradea. Am atât de multe amintiri, încât aş putea scrie romane întregi! Lui Toni îi plăcea enorm să mergem la bunicul meu, la ţară, la tăiatul porcului înainte de Crăciun. Îi plăceau muntele, marea, să petreacă mult timp cu prietenii apropiaţi!” – Lia Alexe, soția lui Toni Alexe.

Inclus în Hall of Fame al baschetului european

 

Ca o recunoaştere a valorii celui care a fost Toni Alexe, Federaţia Europeană de Baschet l-a inclus în galeria “Hall of Fame” de pe bătrânul continent. Alături de el, doar alţi doi jucători români se regăsesc în cea mai selectă galerie a baschetbaliştilor care au marcat de-a lungul timpului sportul cu mingea la coş. Aceştia sunt Gheorghe Mureşan şi Constantin “Titi” Popa, amândoi cochetând cu baschetul de peste Ocean. În dreptul numelui apare o caracterizare a fiecăruia dintre aceşti jucători. Lângă numele lui Alexe stă scris: “Un aruncător din acţiune, care, odată ajuns la maturitate, îşi îmbunătăţise mult tehnica de aruncare. În zilele în care era în formă, devenea ucigător din spatele semicercului de trei puncte”. Triou-ul Alexe -0 Mureșan – Popa, rămane în istoria baschetului românesc cu două rezultate de excepție: locul IV la Campionatul European de juniori din 1990 și locul V la Campionatul Mondial de tineret din 1991.

“Cand îl intrebai pe Toni ce face, răspundea simplu și sec: baschet!”

Antonio Alexe s-a născut pe 21 decembrie 1969, la Constanța. Pasiunea și dragostea pentru sport a moștenit-o de la tatăl său, fost fotbalist. De mic, Toni si-a însoțit mereu tatăl pe terenurile de sport, la fotbal, handbal, volei sau rugby. Mama lui Toni își aducea aminte cu nostalgie că, intr-o zi, prin 1976, învățătoarea i-a spus: ”Duceți-l undeva, cî are atâta energie încât nu poate sta liniștit 50 de minute!“. Astfel, la numai opt ani, joacă s-a transformat pentru micuțul Toni în ceva mult mai serios. ”A încercat mai multe sporturi, până când a decis că-i place cel mai mult baschetul”, povestea mama celui care a fost declarat de patru ori cel mai valoros jucător din Divizia A. Dupa ce a început să urce pe treptele afirmării sportive, cu sprijinul antrenorului Hondrilă Mărțișor, Toni s-a transferat de la Constanța la Dinamo Oradea, unde antrenorul Dan Berceanu l-a aruncat “în gropa cu lei” din Divizia A. Și n-a dezamăgit, reușind să se impună rapid prin ambiție, talent și tenacitate. Soția lui, Lia, își aminteste: “Cand îl intrebai pe Toni ce face, răspundea simplu și sec: baschet!”. După Oradea, parcursul sportiv a continuat la Szolnoki Olaj (Ungaria, 1995-1998), Sopron (Ungaria, 1999-2000), West Petrom Arad (2000-2002), Falco Szombathely (Ungaria, 2002-2003) și CSU Ploiesti (2003-2005).
Alexe este înmormântat la Oradea, acolo unde Sala Sporturilor îi poată numele. Tricoul lui cu numărul 9 a fost retras, în semn de prețuire, de Asesoft. Ploiești

Un weekend de nota 10 pentru Toni

Peste 1.000 de fani ploieșteni s-au strâns, duminică seară, în tribunele Sălii Sporturilor ”Olimpia”, la meciul filantropic ”Un weekend de nota 10 pentru Toni”, organizat pentru al doilea an consecutiv de CSU Asesoft în parteneriat cu YouthBank Ploiești. Dacă, la final, campionii României și elevii Colegiului Național ”Mihai Viteazul” au realizat o fotografie de grup, la mijlocul terenului, spectatorii prezenți la acest eveniment au avut parte de mai multe surprize din partea organizatorilor.

Și în acest an suporterii Asesoftului au răspuns pozitiv invitației de a dona bani pentru sprijinirea unor proiecte în școlile și liceele din Ploiești, coordonate și implementate chiar de elevii acestor instituții. De asemenea, au fost strânși bani și pentru susținerea unei cauze nobile, Mădălin Ivan, elev al Colegiului Economic ”Virgil Madgearu”, trecând prin momente dificile din cauza unei boli grave, care a alertat, în ultimele zile, comunitatea ploieșteană și rețelele de socializare.

Meciul în sine, care a opus campionii României și pe cei ai Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar, elevii Colegiului Național „Mihai Viteazul”, pregătiți de profesorul coordonator Nicolae Băcan și de Titi Mircea, a fost presărat cu faze spectaculoase și momente amuzante. Slamurile lui Alhaji Mohammed și Ștefan Neagu au fost aplaudate la scena deschisă, la fel întâmplându-se și în cazul aruncărilor de la jumătatea terenului ale lui Dragan Labovic, Gerald Lee sau Jarvis Hayes. Câțiva dintre „tăticii” din tabară campionililor, grecul Michalis Pelekanos și lituanianul Marius Runkauskas, și-au invitat micuții pe parchet, aceștia reușind, cu ajutorul „uriașului” Lee, să înscrie din apropierea inelului. Și suporterii s-au aflat în centrul atenției, crainicul sălii dăruindu-le celor mai norocoși dintre fani 15 invitații la meciul cu Valencia, din data de 28 ianuarie, în urma unui concurs “ad-hoc” pe facebook.

„A mai trecut un an fără Toni Alexe, un om deosebit și un baschetbalist de excepție. Îmi amintesc și acum de meciul cu Spartak Euroins Sofia, de la Ploiești, când Toni a fost pe tot terenul și ne-a condus spre o calificare istorică în fazele avansate din FIBA EuropeCup. Cuvintele sunt de prisos acum, mă bucur însă că Toni nu a fost uitat în niciun moment la Ploiești, iar noi, elevii săi, continuăm să ne luptăm pentru noi trofee alături de CSU Asesoft”, a declarat Levente Szijarto.

Organizatorii evenimentului au reușit să strângă la final peste 1.500 de euro, sumă ce va fi dublată cu sprijinul BRD Ploiești. După ultimul fluier al meciului, spectatorii și jucătorii ploieșteni au aprins lumânări pe treptele Sălii ”Olimpia” și au înălțat lampioane către cer în memoria ”unicului căpitan”, Toni Alexe.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News