Gorjenii lui Edi Iordănescu au luat foc, după ce arbitrul Marius Avram a dictat un penalty controversat în minutul 87, la semnalizarea adiționalului Adrian Comănescu, pentru un presupus henț în careu comis de Ioan Hora. În urma deciziei, Nicușor Stanciu a decis meciul în minutul 89, iar Steaua a devenit lider, cel puțin până vineri, când se joacă Dinamo – Astra.
Părerile specialiștilor sunt împărțite. Adrian Porumboiu, Dan Lăzărescu și Constantin Zotta susțin că nu a fost penalty, deoarece hențul lui Hora nu a fost cu intenție. Ion Crăciunescu merge pe mâna concetățeanului său, vâlceanul Adrian Comănescu: ”A fost penalty!”.
Declarațiile steliștilor de dinaintea meciului și-au atins scopul. ”Edi Iordănescu vorbeşte mult şi nu cred că este fair-play să spună asta. Este o echipă care joacă bine, care este şi ajutată de arbitri. Asta este fotbalul românesc şi nu este fair-play să ieşi şi să spui astfel de chestiuni. Dacă luaţi toate meciurile, statistici, veţi vedea că Steaua a fost cea mai dezavantajată echipă”, a clamat Laurențiu Reghecampf.
Adrian Comănescu este unul și același arbitru care, în 2011, a fost suspendat de Ion Crăciunescu, după ce vâlceanul a apărut în stenogramele DNA, că şi-a dat întâlnire cu viceprimarul oraşului Tg.Mureş, Claudiu Maior înaintea întâlnirii FCM Tg. Mureș – Mioveni 2-0.
Adrian Comănescu, acuzat și de Petrolul că a viciat meciul cu Dinamo, scor 1-2, a dictat șapte lovituri de la 11 metri în sezonul regular.
Adrian Comănescu are antecedente pro-Steaua:
CSU Craiova – Steaua 1-2 (etapa a 8-a sezon regular, 23 august 2015).
În minutul 85, Comănescu a acordat un penalty în favoarea FCSB, ca urmare a unui fault comis de către Dumitraş asupra lui Enceanu.
Steaua – Pandurii 3-0 (finala Cupei Ligii, 20 mai 2015)
Steaua a deschis scorul dintr-un penalty acordat de Comănescu, după ce arbitrul a trecut cu vederea poziția de ofsaid în care se afla Chipciu. În comentariul live al meciului făcut pe site-ul oficial al Pandurilor, Comănescu era desființat. (DETALII, AICI)
Revenind la meciul Pandurii – Steaua 0-1, de joi seara, cel mai vehement jucător al gorjenilor a fost Cristi Săpunaru. Fundașul și-a dat tricoul jos, în semn de protest față de arbitraj, s-a înjurat cu toată lumea și s-a răfuit și cu fanii Stelei din tribune.
Arbitrul Marius Avram i-a reținut legitimația la finalul meciului, iar Săpunaru riscă să fie suspendat.
Steliștii sunt fericiți și se simt bine. Mihai Stoica și-a reluat vechile obiceiuri. Fostul manager, viitor director sportiv al Stelei începând de vineri a început să dea iarăși lecții. Tocmai el!
”Indubitabil a fost penalty, felicitări adiţionalului Comănescu că a avut un curaj incredibil să dicteze 11 metri! Am câştigat împotriva unei atmosfere făcute de cei de la Pandurii. Sincer, m-am cam săturat de toate declaraţiile lui Edi Iordănescu”.
Steliștii s-au plâns că au fost cei mai dezavantajați de arbitraj în sezonul regular, iar acum impresia este că arbitri îi ajută să recupereze punctele pierdute pe mâna oamenilor în negru. Frustrarea e mare în tabara gorjenilor, care au plâns ca niște copii în vestiar. ”Să ne spună dacă trebuie să ne dăm la o parte, ca să ia ăștia titlul!”, a comentat nervos Săpunaru.
Practic, în cele patru etape scurse din play-off, Steaua a fost avantajată în două partide. În etapa a 2-a cu Viitorul și cu Pandurii.
Viitorul – Steaua 1-3 (Florin Tănase 73 / Hamroun 35 – pen., Ad. Popa 39, Stanciu 60)
Steaua a marcat primul gol dintr-un penalty acordat de Marcel Bârsan la sugestia arbitrului adiţional Lucian Rusandu, în urma unei intervenții în careu a lui Goulon asupra Nicuşor Stanciu.
Golul doi marcat de Adi Popa a fost precedat de un henț comis de mijlocașul stelist, trecut cu vederea de arbitru.
”Au fost două momente care au schimbat tot meciul. Cred că până atunci am jucat bine. Mă întrebați pe mine dacă a fost penalty? Spuneți voi!”, a comentat iritat Gică Hagi.