Nici n-au început bine Jocurile Olimpice de la Tokyo că Alica Schmidt, superba atletă din Germania, de 22 de ani a întors toate privirile. Considerată cea mai sexy sportivă din lume, Alica a făcut senzație în Japonia.

Sportiva, care face parte și din stafful celor de la Borussia Dortmund, și-a câștigat dreptul de a participa în ștafeta de mixt de 4×400, dar și în ștafeta feminină de 4×400 m. Aceasta iubește sportul, în special atletismul, și are un bronz la Campionatele Europene Under 23 din 2019.

Alica Schmidt FOTO Instagram

Pe lângă pasiunea pentru sport, Alica ar putea face față cu brio oricărui concurs de frumusețe, având chiar șanse mari să-și adjudece marele premiul la competiții internaționale de profil. Pe contul personal de Instagram, Alica Schmidt e urmărită de peste două milioane de persoane.

Primul aur din istoria Insulele Bermude

Triatlonista Flora Duffy a scris istorie la ediția din acest an a Jocurilor Olimpice. Sportiva de 33 de ani a reușit în finala de triatlon cel mai bun timp și este prima sportivă care a adus aurul olimpic Insulelor Bermude.

Flora Duffy, care a dominat cursa aproape de la un capăt la altul, s-a impus într-o oră, 55 de minute și 36 de secunde, cu un avans de peste un un minut în faţa britanicei Georgia Taylor-Brown şi a americancei Katie Zaferes, medaliate cu argint şi bronz.

Au trecut 45 de ani de când vreun sportiv din Insulele Bermude câștigase o medalie olimpică. S-a întâmplat în 1976, atunci când boxerul Clarence Hill, aduce prima medalie bronzul de la Jocurile Olimpice de la Montreal. Insulele Bermude reprezintă acum cea mai mică țară din lume care a câștigat o medalie de aur la Jocurile Olimpice.

A vrut să-i muște urechea adversarului

Boxerul marocan Youness Baalla a șocat pe toată lumea în timpul unui meci de la categoria grea. În timpul concursului, acesta a încercat să-și muște de ureche adversarul! În repriza a treia a meciului, marocanul de 22 de ani s-a apropiat cu gura deschisă de urechea stângă a neozeelandezului David Nyika, ţinându-l cu braţele, imitând gestul lui Mike Tyson din celebrul meci din 1997 cu Evander Holyfield.

Nyika a reuşit însă să se ferească. Arbitrul din Sri Lanka nu şi-a dat seama de gestul sportivului în timpul meciului, dar oricum neozeelandezul David Nyika s-a impus la puncte. „În focul luptei din oameni poate ieşi la iveală ce e mai bun, dar şi ce e mai rău. Asta face parte din sport”, a scris marocanul pe rețelele de socializare.

Medalie olimpică la 58 de ani

S-a întâmplat anul acesta la Jocurile Olimpice, la proba de tir sportiv. Abdullah Al-Rashidi din Kuwait a reușit să plece acasă cu medalia de bronz a probei, într-un concurs în care a luptat chiar împotriva fiului său, de 28 de ani. Interesant că în timpul liber, atunci când nu trage cu arma, Abdullah este dresor de șoimi.

După festivitatea de premiere Al-Rashidi a anunțat că aceasta va fi ultima sa ediție a Jocurilor Olimpice la care participă. A mai fost până acum în 1996, în 2000, în 2004, în 2008 și în 2016, atunci când a ocupat tot poziția a treia. „Lumea mă iubeşte pentru că sunt cel mai bătrân”, a spus acesta.

Având 58 de ani, el nu este cel mai bătrân sportiv ce urcă pe podiumul olimpic. Suedezul Oscar Swahn, medaliat cu argint la Jocurile Olimpice din 1920 avea 72 de ani.

I-a ieșit din a doua încercare

La Tokyo am avut parte și de momente romantice. Sabrera argentiniană Maria Belen Perez Maurice de 36 de ani, a fost eliminată din primul tur, dar în timp ce acorda un interviu pentru televiziunea națională, a fost cerută în căsătorie în faţa camerelor de către antrenorul său, care îi este şi partener de viață.

Antrenorul Lucas Saucedo a apărut cu o foaie în spatele sportivei, având mesajul cererii în căsătorie, apoi a îngenunchiat, conform obiceiului. „Spune-mi «Da»! Multă lume se uită la noi”, i-a spus antrenorul, cu care are o relație de 17 ani! Răspunsul a fost „Da”, iar ratarea unei medalii în Japonia a trecut mai ușor.

Oricum, bărbatul nu era la prima încercare. A mai avut o tentativă în 2010, la Campionatele Mondiale de la Paris, fără camere de luat vederi, dar Maria nu i-a oferit un răspuns clar.

A dezvăluit că e gay după ce-a luat aur

Are 27 de ani și a adus o medalie de aur Angliei la ediția din acest an. Tom Daley a triumfat în proba de 10 metri platformă sincron, alături de Matty Lee, cu 4 ani mai mic.

La conferința de presă, săritorul a dezvăluit faptul că este homosexual. „Sunt mândru să pot spune că sunt homosexual și campion olimpic. Când eram mai tânăr credeam că nu o să pot reuși nimic tocmai din cauza asta. Să ajung acum campion olimpic arată că pot reuși orice în viață”, a declarat acesta.

Tom Daley. FOTO Instagram

Tom este partenerul de viață al actorului premiat cu Oscar, Dustin Lance Black: „Sper ca orice membru tânăr al comunității LGBT să realizeze că indiferent cât de singuratici s-ar simți acum, nu sunt niciodată singuri”.

Medalie olimpică la doar 13 ani

Anul acesta am avut parte și de un concurs de skateboard! Iar câștigătoarea probei feminine este japoneza Momiji Nishiya. În finala de la skateboarding feminin, aceasta a participat împotriva conaționalei Funa Nakayama, de 16 ani și braziliancei Rayssa Leal, tot de 13 ani, ca și ea.

Chiar dacă și-a adjudecat prima medalie olimpică din carieră și prima la această disciplină, micuța Momiji nu este cea mai tânără medaliată din istoria Jocurilor Olimpice.

Momiji Nishiya. FOTO Instagram

Marjorie Gestring deține recordul de cea mai tânără campioană olimpică din istorie, performanță obținută tocmai la Jocurile Olimpice de la Berlin, în 1936, la proba de sărituri în apă. Gestring avea 13 ani și 267 de zile, iar japoneza Nishiya a fost la doar 63 de zile distanță de a bate recordul.

Pălmuită de antrenorul român

Judoka Martyna Trajdos de 32 de ani a reprezentat Germania la Jocurile Olimpice de la Tokyo, însă a pierdut în 16-imi contra unguroaicei Szofi Ozbas, la categoria 63 de kilograme. Înainte de concurs, Martyna a fost protagonista unui moment controversat.

Sportiva a fost bruscată de antrenorul ei și chiar pălmuită de acesta înainte de luptă și de a fi învinsă. De naționalitate română, antrenorul Claudiu Pusa este și antrenorul lotului național al Germaniei, din noiembrie 2016.

După luptă, sportiva l-a apărat pe antrenorul ei într-un mesaj pe Instagram: „Asta i-am cerut antrenorului meu să facă. Vă rog să nu dați vina pe el. Am nevoie de asta înainte de meciuri pentru a fi trează”.

Arestat la revenirea în țară

Startul Jocurilor Olimpice a pornit cu dispariția din Japonia a unui sportiv Uganda. Un halterofil, Julius Ssekitoleko, fugise din cantonamentul echipei sale de lângă. Osaka. Timp de câteva zile acesta a fost dat dispărut, apoi a fost găsit de poliția niponă.

Chiar dacă și-a dorit să ceară azil politic. Sportivul lăsase și un mesaj în care îşi exprima dorinţa de a rămâne în Japonia şi de a munci în această ţară, pentru a lăsa în urmă greutăţile din ţara sa natală. Până la urmă a renunțat la idee și a decis să se întoarcă acasă.   Doar că problemele abia acum au început.

Poliţia ugandeză a anunţat că sportivul de 20 de ani a fost arestat.  „Este foarte trist să-l văd pe fiul meu împărţind o celulă cu nişte criminali când este nevinovat”, a declarat mama sportivului. După arestarea halterofilului, Guvernul din Uganda, și-a cerut scuze Japoniei, pentru „o conduită inacceptabilă şi o înşelătorie”.

Cea mai tânără participantă

Dacă la proba de skateboard am avut parte de concurente de 13 ani, cea mai tânără participantă la ediția din acest a Jocurilor Olimpice a venit din China.

La doar 12 ani, jucătoarea de tenis de masă Hend Zaza a intrat în concurs cu gândul să facă o surpriză istorică, dar din păcate pentru ea a fost învinsă în primul tur de chinezoaica Liu Jia, în vârstă de 39 de ani, care are un copil de 10 ani.

Hend Zaza. FOTO Instagram

Interesant că este faptul că recordul de precocitate îl deţine o sportivă din România! Beatrice Huştiu avea 11 ani şi 158 de zile când a participat la Jocurile Olimpice din 1968, iar de atunci nu a mai existat un sportiv atât de tânăr. Beatrice a fost patinatoare și a început patinajul la 5 ani.

Premieră și pentru media din România

Ediția din acest a Jocurilor Olimpice de la Tokyo a bifat și o premieră importantă în ceea ce privește piața media de la noi. O echipă de 19 persoane din România s-a ocupat de producerea și transmiterea în peste 200 de țări a întrecerilor de la Jocurilor Olimpice.

Răzvan Anghel. FOTO Facebook

Nouă operatori de imagine, de mai mulți tehnicieni, iar pe lângă ei a fost selectat și regizorul Răzvan Anghel, unul dintre cei mai buni și mai apreciați regizori de transmisiuni sportive din România. Cei 19 români au fost delegați de către OBS, compania agreată de Comitetul Internațional Olimpic pentru producerea Jocurilor Olimpice, să se ocupe exclusiv de transmiterea întrecerilor de la taekwondo și de la lupte greco-romane.

555.000 de euro şi o casă de 236.000 euro

Medalia de aur de la Jocurile Olimpice îi va schimba tot restul vieții sportivei Hidilyn Diaz, din Filipine. Halterofila a devenit prima sportivă din Filipine care cucereşte un titlu olimpic şi care îi va aduce o casă şi un cec în valoare de 555.000 de euro și o casă, evaluată la 236.000 euro.

Sportiva a obținut medalia de aur la categoria 55 kilograme. Angajată a forţelor aeriene din Filipine, sergentul Hidilyn Diaz a locuit în ultima perioadă în exil, în Malaezia, din cauza pandemiei de coronavirus.

Alături de Thomas Bach, președintele Comitetului Olimpic Internațional FOTO: Instagram

Ea a participat și la Rio de Janeiro și a fost prima sportivă din Filipine care a obţinut o medalie după o pauză de 20 de ani, argint la categoria 53 de kilograme. „Am explodat de bucurie, am ţipat şi am plâns”, a reacţionat mama sportivei.

Prima campioană olimpică la surfing

Sportiva din Statele Unite ale Americii, Carissa Moore, a devenit prima campioană olimpică din istoria surfingului, după ce s-a impus pe Tsurigasaki Surfing Beach în fața reprezentantei Africii de Sud, Bianca Buitendag.

Într-un concurs cu valuri înalte şi puternice, Carissa a rezistat și a scris istorie în Japonia. Buitendag părea să fie marea favorită la medalia supremă, după ce le învinsese anterior pe multipla campioană mondială australiană Stephanie Gilmore şi pe talentata Caroline Marks.

Imediat după ce și-a adjudecat medalia de aur, Carissa Moore, a fost purtată pe brațe de antrenorul ei, dar și de cei din delegație, iar la scurt timp a făcut turul televiziunilor americane, care au marcat performanța sportivei de 28 de ani.

Prima înfrângere olimpică în 13 ani

Campioana mondială en titre la polo pe apă feminin, echipa Statelor Unite ale Americii, a fost învinsă de formaţia Ungariei cu scorul de 10-9.  Aceasta a fost prima înfrângere a americanilor la Jocurile Olimpice începând din 2008 şi pune capăt celei mai lungi seri de invincibilitate din poloul pe apă feminin la Jocuri, 12 meciuri.

Conform Agerpres, ultimul meci din faza grupelor la Jocurile Olimpice pe care echipa americană, care vizează al treilea titlu olimpic consecutiv, nu a reuşit să îl câştige data de la Londra (2012), când a remizat cu Spania în al treilea joc. Precedentul eşec a avut în urmă cu 13 ani, în finala de la Beijing (2008), în faţa Olandei.

Rebecca Parkes, o jucătoare de origine neozeelandeză, a marcat golul victoriei pentru Ungaria, cu 45 de secunde înainte de final.

SUA și Letonia, primele medalii la 3×3

Jocurile Olimpice de la Tokyo au adus mai multe discipline la start printre care și problemele de baschet 3×3, sportul plecat de pe stradă și ajuns la cea mai importantă competiție din lume.

România a fost și ea reprezentantă de Sonia Ursu, Ancuţa Stoenescu, Claudia Cuic şi Gabriela Mărginean, dar a ocupat locul 7 în clasamentul final, cu o victorie 22-14 cu Mongolia şi şase înfrângeri (10-21 cu China, 8-20 cu Japonia, 14-22 cu Italia, 11-22 cu SUA, 12-21 cu Rusia şi 12-22 cu Franţa).

Echipa de 3×3 a României FOTO Comitetul Olimpic si Sportiv Roman

Reprezentantele SUA au cucerit prima medalie de aur la baschet feminin 3×3 din istoria Jocurilor Olimpice, după 18-15 cu Rusia. Iar la masculin, baschetbaliștii din Letonia au cucerit aurul, după 21-18 cu Rusia.

 
 

Urmărește-ne pe Google News