Kuku a ajuns prima oară în România, la Liberty Salonta. Povestește Dorel Găvruță, președintele de la Progresul Pecica (liga a patra, Arad).
”La sfatul unei cunoștințe, am fost la mai multe meciuri ale clubului din Oradea, unde sosiseră vreo sută de fotbaliști africani. Stăteau la un cămin sau așa ceva. Erau aduși de un fel de impresar, de fapt un samsar. Multora le-a luat și puținii bani pe care îi aveau la ei și i-a abandonat în România!
I-am urmărit și am decis – era 2013 – să aducem la Pecica cinci băieți. Aveau planuri mari atunci.
Ce mi-a plăcut la Kuku din prima? Fugea ca un cal, era stabil, înalt, destul de tehnic, se vedea că n-a avut antrenor”, spune Găvruță.
”Boss, ce să fac cu asta?” (n.r. săpunul). Și l-a băgat în congelator
”Am cheltuit ceva bani cu ei, le-am făcut contracte, le-am dat bani să trăiască, n-aveau cetățenie, le-am prelungit vizele. Cam 2.000 de lei pe lună cu fiecare”.
Beni i s-a părut cel mai serios dintre jucătorii africani aduși la Pecica și cazați într-un apartament din orașul carierei de piatră.
”Kuku se trezea dimineața să alerge, înainte de antrenamentul cu echipa. Era fericit că primește mâncare caldă. Avea mulți frați și surori, le trimitea și bani. Mi-era milă de el”, rememorează finanțatorul de la Pecica.
Omul are un regret: ”L-am dat la FC Zalău, după un an, dar n-am primit nici un ban de la ei. Am vrut binele lui Kuku, era un jucător care merită să ajungă mai sus. Am făcut și acte, 4.000 de euro, plus 20% din primul transfer viitor și 20% din al doilea. Am rămas cu buza umflată”.
Găvruță are și povești haioase cu Beni Kuku: ”În prima zi după transfer, le-am făcut cumpărături africanilor, le-am luat ce le trebuia. Acasă, când am ajuns, au băgat săpunul în congelator, nu erau învățați cu el: ”Boss, ce să facem noi cu ăsta?”.
Beni, care pretinde că are 21 de ani, dar, la cum arată, pare mai în vârstă
Merge la biserică, nu le are cu gagicile și discotecile
Kuku e catolic practicant, mergea la biserica din Pecica duminică de duminică. ”Poate aude Gigi Becali și-l ia la Steaua! Nu le avea nici cu gagicile, nici cu discotecile”.
”Mă bucur pentru el. Visa să ajungă în Anglia! Încă mai ține legătura cu jucătorii de la noi, în special vorbește cu Arsenie, căpitanul nostru, care vorbește engleză”, mai spune Găvruță. Echipa lui, Progresul Pecica a ratat acum doi ani promovarea în Liga 3, după un baraj cu Performanța Ighiu.
Acum, echipa e pe șase în campionatul județean Arad, ligă din care trag la promovare Chișinău Criș și Șoimii Lipova. ”Acum avem și noi condiții. Stadionul e frumos, am pus bazele și unui centru de copii, cu patru grupe de juniori.
De ce n-a plătit FC Zalău
Ioan Morar, președintele clubului FC Zalău (Liga 3), pe care l-a înființat în 2006, se apără și spune că ”nu le-am plătit celor din Pecica, din cauză că, fiind în insolvență, nici cei de la ASA Tg. Mureș nu ne-au dat banii. Așteptăm și noi!”.
Morar întărește și el: ”Mi-a plăcut de Kuku de la început: fizic bun, serios, își vedea mereu de treabă, muncea! E foarte credincios, păcat că a prins numai echipe cu probleme. Ce bine era să joace pe la Chiajna sau Voluntari, unde mai sunt finanțe!”.
100 de lei de gol marcat!
”Când intră pe teren, dă totul! Ar vrea să ajungă în Anglia sau în Italia: ”Vreau la cluburi tari din Europa! Cu Dumnezeu alături o să reușesc”, așa-mi zice! Țin legătura cu el, avem și un pariu, are 100 de lei de la mine pentru fiecare gol marcat”.
Cu Kuku și alt nigerian în echipă, Ibrahim Jamilu, adus tot de la Pecica, FC Zalău a terminat pe 3 în sezonul de Liga 3 2014-2015, cea mai bună clasare din istoria echipei zălăuane. Acum, sălăjenii sunt pe 3 în Liga 3.
fotografii: sportulsalajean.ro
Citiți și