În plus, Adina Diaconu a cucerit medalia de bronz la simplu, fiind singura europeană pătrunsă între primele 8 (celelalte au fost asiatice).
Succesele tricolore apar ca niște minuni într-un sport românesc falimentar, care s-a întors de la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro 2016 cu un palmares jenant (1-1-2)!
Cine sunt fetele care au adus singurul titlul suprem la junioare din istoria România, la tenis de masă?
Andreea Dragoman (16 ani) este din Mediaș, iar Adina Diaconu (17 ani) s-a născut în Slatina. Provind din familii bune, închegate. ”Sunt fete care învață bine la școală, sunt istețe”, le prezintă cei din federația de specialitate. Campioanele mondiale vor reveni în țară vineri.
Adina Diaconu și Andreea Dragoman sunt minunile din tenisul de masă românesc. Tatăl Adinei nu știe cine e antrenorul naționalei de fotbal a României!
Tată Adinei Diaconu lucrează la firma ”Romstal”, iar mama campioanei este profesoară de Sport în Slatina. Are cuvântul Dan Diaconu:
”În ultimii patru ani, Adina este campioană europeană, la cadete și la junioare. Așadar, această performanță este o încununare a 12 ani de muncă. A început tenisul la 5 ani. Pe la 10 ani era deja campioană națională. Câștigă tot pe plan intern, de patru ani încoace. Este multă muncă, este o evoluție”, a declarat, pentru ”Libertatea”, tatăl sportivei, Dan Diaconu.
”Soția este profesoară de sport. Este o genă, poate. Pur și simplu, la 5 ani, soția a vrut ca fata să facă un sport, pentru întreținere, pentru fizic. A mers la grupa Feliciei Coneschi, iar rezultatele au apărut după primul an. A trecut, apoi, la grupa lui Petre Arnăutu (n.r. – actualul antrenor)”.
”Adina nu are capricii. Este modestă, a, că mai mergem să facem cumpărături la mall. Învață bine și la școală, chiar dacă ajunge rar. La materiile principale, este copil de nota 9 și de 10! Îi place muzica. Ascultă muzică non-stop. Muzica anilor ei, nu ai mei”.
”Ce îi place Adinei să mănânce? Mâncare tradițională: sărmăluțe, câte o pizza în oraș. Mai scăpăm și la câte un fast-food, la aripioare, dar mai rar. Ultima oară a fost într-un club la mare și la un Revelion. Prieteni ei sunt din lumea tenisului. Sunt împrăștiați”.
”S-a investit mult de către federație în Adina. A avut la dispoziție masor, doctor, avioane. Am simțit chestia asta. Noi am mai plătit câte un drum Slatina-Craiova, ceva bani de buzunar, dar nu am știut ce este aia cazare în străinătate, drumurile, nici taxele la concurs. O taxă de concurs ajunge la 200-300-500 de euro. O deplasare afară sare de 1.000-1.500 de euro. Federația a suportat aceste consturi, a investit în Adina”.
”În China sunt un milion și ceva de jucătoare. Adina ne povestește, când se întoarce de la concursuri, că dă peste câte o chinezoaică în concursuri care nu este în clasament și care joacă foarte bine. Asta pentru că nu are loc! Iar noi suntem, la juniori, campioni europeni pe linie”.
”De unde ies performanțe la tenisul de masă? Mai sunt câțiva antrenori pasionați”.
”Ce am făcut după finală? Am băut un pahar cu vin, am sărbătorit, apoi felicitări pe Facebook…. Când a devenit vicecampioană mondială a fost o bucurie mare! O așteptam! La medalie, mă refer! Dar a fost ceva anunțat, pregătit de rezultatele pe care le-a avut înainte”.
”Știți cât se va mai vorbi despre ea și despre performanță? Va mai fi în atenție poate o săptămână. Ce mă bucur este că ar putea vedea părinții altpr copii. Poate astfel, baza de selecție va fi mai mare și nu se poate să nu apară rezultatele. Peste 15-20 de ani o văd antrenoare pe Adina și ar fi bine să aibă pe cine să pregătească”.
”Adina este o fată foarte ascultătoare, muncitoare. Dacă antrenorul îi spune să facă un lucru timp de două ore, atunci asta face! Ne-a insuflat și nouă dragostea pentru tenis de masă. știm jucători, urmărim concursuri! Soția mai privește handbal, eu mă mai uit snooker. Fotbal? Nu prea știu! Dacă mă întrebați cine antrenorul României. Chiar, cine este? Reghecampf? (după ce i se spune că este neamțul Christoph Daum)… A da, mi-am reamintit, este venit de vreo șase luni…”.