Braşoveanul Cristian Dobre are o poveste de viaţă demnă de un film de Oscar. Ignorat în România, unde nu a putut avansa în cariera de arbitru în lotul pentru Liga a 3-a, braşoveanul a renunţat la arbitraj, dar şi la postul de asistent universitar de la Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii ”Transilvania“.
În 2007, a plecat în Olanda unde a început o nouă viaţă. ”În 2002, am renunţat la arbitraj, după ce am fost primul sub linie la examenul pentru promovarea în lotul de arbitri pentru Liga a 3-a. M-a durut foarte mult. Pentru mine arbitrajul a început ca un hobby. Eram în liceu şi câştigam nişte bani de buzunar din baremurile de arbitraj la meciurile de copii şi juniori. Pentru mine, Matematica şi arbitrajul sunt complementare. De când am fost mic, tata m-a îndemnat să îmbin învăţatul cu mişcarea şi de fiecare dată când aveam ocazia făceam sport. După ce am picat examenul pentru promovarea în Liga a 3-a am realizat că nu are sens să-mi mai investesc timpul în arbitraj. Am cochetat timp de şase luni cu un post de redactor la un post de radio local, apoi am primit un post de preparator universitar la Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii «Transilvania»“, povesteşte Cristian Dobre.
La aproape cinci ani de când renunţase la cariera de arbitraj, în 2007, Dobre a plecat în vacanţă în Olanda, iar viaţa i s-a schimbat radical. ”Am plecat singur în vacanţă în Olanda. Am avut şansa să cunosc un profesor universitar care mi-a oferit un post de doctorant la Universitatea din Tilburg. Atunci mi-am zis să încerc să o iau de la capăt şi cu arbitrajul, iar în luna august din 2007 aveam să arbitrez primul meci la amatori în Liga a 7-a! Pasiunea pentru arbitraj a rămas şi tot timpul am sperat că o să ajung să arbitrez la nivel înalt“, spune Cristian Dobre, pentru monitorulexpres.ro.
Dobre recunoaşte că accesiunea în arbitrajul din Olanda s-a datorat şi statului social dobîndit în Ţara Lalelelor. ”Timp de patru ani am arbitrat meciuri la amatori. Primeam 25 de euro pentru fiecare meci. Nu am renunţat, pentru că tot timpul am considerat că va fi o investiţie în timp. Nu a fost uşor, mai ales că atunci îmi făceam şi doctoratul în Matematică. Trebuie să recunosc că, pentru mine, a fost un avantaj poziţia mea socială în Olanda. Sunt convins că dacă nu aveam o poziţie socială stabilă în societatea olandeză, nu cred că aveau încredere să mă promoveze la acest acest nivel”, spune Cristian Dobre, care a ajuns la peste 40 de meciuri arbitrate în prima ligă din Olanda şi 119 în eşalonul secund.