Viitorul și FCSB au terminat la egalitate de puncte în Play-Off, iar trupa lui Gică Hagi a fost declarată campioană datorită rezultatelor directe mai bune din Play-Off cu roș-albaștrii. Becali se agață de o chichiță din ROAF și se va adresa TAS, sperând ca Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne să-i atribuie titlul.

Disputa e legată de modul în care se face departajarea la egalitate de puncte în play-off: meciurile directe din play-off (Viitorul e campioana) ori toate meciurile directe (inclusiv din sezonul regular – Steaua ar fi campioana.

Balotești, promovată în Liga 2 pe ”directele” din Play-Off

Nu este însă pentru prima dată când Federația Română de Fotbal (FRF) și Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) se confruntă cu o astfel de situație. Ambele judecate în aceeași cheie precum în cazul de față, când LPF a decernat Viitorului trofeul de campioană, grație avantajului meciurilor directe cu FCSB în play-off.

Cazul care poate demonta socotelile lui Becali s-a petrecut în sezonul 2013-2014, Seria 3 din Liga 3. CS Balotești și Inter Clinceni terminau la egalitate de puncte în Play-Off. Balotești, ca și Viitorul cu FCSB, avea avantajul rezultatelor directe cu Clinceni în Play-Off. Promovarea în Liga 2 s-a decis însă la Camera Naţională pentru Soluţionarea Litigiilor (CNSL), deoarece Inter s-a agățat de aceeași chichiță invocată de Gigi Becali. Cei de la Clinceni considerau că ei ar fi trebuit să promoveze, dacă s-ar fi luat în calcul toate meciurile directe, inclusiv din sezonul regular. CNSL a dat câștig de cauză celor de la CS Balotești, luând în considerare doar rezultatele directe cu Clinceni în Play-Off.

Nici sistemul online al FRF nu este pregătit să facă astfel de departajări după rezultatele din meciurile directe. Inter Clinceni apare pe locul 1, iar CS Balotești pe 2, departajate după criteriul golaverajului.

În scriptele FRF, Balotești e pe 1 și Clinceni pe 2.

Rezultatele dintre Balotești și Inter Clinceni în Play-Off:
31.05.14 Baloteşti – Inter Clinceni 1 – 1 Liga III

07.05.14 Inter Clinceni – Baloteşti 0 – 1 Liga III

Rezultatele dintre Balotești și Inter Clinceni în sezonul regular:
21.03.14 Inter Clinceni – Baloteşti 0 – 0 Liga III
11.10.13 Baloteşti – Inter Clinceni 0 – 2 Liga III

Auraș Brașoveanu cere stenograma Comitetului Executiv din 2014: ”Se lămurește totul”

Șansele ca FCSB să primească titlul ”la masa verde” sunt infime. Auraș Brașoveanu, membru în Comitetul Executiv al FRF, a declarat pentru Libertatea că ”în cadrul Comitetului Executiv din 11 iulie 2014 a fost aprobat Regulamentul de Organizare a Activității Fotbalistice cu amendamentele dezbătute în aceea ședință. Atunci s-a stabilit ca unul dintre criteriile de departajare a echipelor aflate la egalitate de puncte la finalul play-off-ului și play-out-ului să se facă în baza meciurilor directe. La acea ședință a fost prezent inclusiv președintele FCSB, Valeriu Argăseală. Voi cere ascultarea stenogramei acelei ședințe pentru a lămuri lucrurile. Chiar dacă regulamentul nu este foarte clar, acea stenogramă produce efecte, urmând a fi operată o modificare materială”.

Florin Prunea: ”Toate cluburile știau. Este o scăpare a FRF”

Președintele CSM Iași, Florin Prunea, confirmă spusele lui Brașoveanu: ”Toate cluburile știau că departajarea se face doar ținând cont de meciurile directe din play-off și din play-out. Acest lucru s-a stabilit în Adunarea Generală a Ligii și în Comitetul Executiv al FRF. Faptul că precizarea nu se regăsește și în regulament este o scăpare a Federației. Regulamentele pot fi modificate doar de Comitetul Executiv al FRF”.

LPF se apără cu cazul Iași – Craiova

Această modalitate de departajare nu este folosită în premieră de Liga Profesionistă de Fotbal, care a utilizat acest sistem și în sezonul 2015/2016, când departajarea echipelor CSMS Iași și CS Universitatea Craiova s-a făcut pe baza jocurilor tur-retur disputate în play-out și nu prin raportare la toate jocurile disputate pe parcursul întregii competiții.

LPF susține că într-un comunicat de presă că legalitatea criteriilor de departajare folosite a fost confirmată și prin Hotărârea Comitetului Executiv al FRF din data de 7 iunie 2016 prin care s-a aprobat clasamentul final al Ligii 1.

”În susținerea poziției oficiale a Ligii Profesioniste de Fotbal prezentată mai sus amintim și jurisprudența Tribunalului Arbitral al Sportului de la Lausanne care, într-un caz recent (dosarul CAS2016/A/4722), a făcut o distincție clară între campionatul sezonului regular și faza play-off-ului/play-out-ului, ca două elemente distincte ale competiției sportive anuale organizate de Liga Profesionistă de Fotbal.

Iată că aceste criterii de departajare au fost cunoscute, acceptate și aplicate de toți membrii familiei fotbalului românesc, motiv pentru care ne manifestăm speranța că echipele implicate în bătălia pentru titlu își vor disputa lupta pentru trofeu doar pe terenul de fotbal și nu vor apela la subterfugii juridice menite să creeze confuzie în rândul jucătorilor și al suporterilor”, se arată într-un comunicat LPF.

 
 

Urmărește-ne pe Google News