1.000 de jucători de poker proveniți din 35 de țări au luat cu asalt Bucureștiului, pentru a juca poker. În șase zile de concurs, evenimentul ”PokerStars Festival București”, la care taxa de participare este de 170 de euro, atrage prin premiile puse în joc. Marele pot este 20.000 de euro, iar de la spate îi mână americanul Chris Moneymaker (41 de ani), cel care a făcut 2,5 milioane de dolari cu doar 40 de dolari investiți pe online, în 2003, când a reușit să-și adjudece titlul de campion mondial.
Interziși la Casa Poporului!
Evenimentul pokeristic din România are proporții mondiale. ”S-au înscris 760 de jucători, dar până la final vor veni peste 1.000 de jucători. În aceste ore, așteptăm un grup de 150 de israelieni. Turneul este o bună oportunitate pentru a crește turismul (300 din cele 400 de camere ale celui mai important hotel din București au fost ocupate de participanți), pentru că facem reclamă țării. Am vrut să organizăm evenimentul la Casa Poporului. Nu s-a vrut. Acolo se pot face târguri de nunți, dar un concurs de poker nu a fost acceptat. În America, meseria de pokerist este trecută în nomenclatorul de meserii. Doar, la noi, pokerul are o imagine negativă”, spuneea, ieri după-amiază, Sorin Constantinescu (foto), CEO PokerFest România, preşedinte al Asociaţiei Organizatorilor de Cazinouri din România și membru în Consiliul Consultativ al ONJN (Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc).
Sorin Constantinescu
Ai nevoie de rulaj, ca să faci bani
Pokerul este, pentru unii, un mod de viață. ”2.000 de jucători români trăiesc din poker. Cei mai mulți, sunt studenți care câștigă între 5.000-10.000 de euro pe lună. Sunt buni la Matematică, pentru că pokerul înseamnă skills (n.r. – abilități) și 30 la sută înseamnă noroc. Nu este ușor să faci bani din poker. E nevoie să aloci mult timp. Cei care trăiesc din poker stau și câte 10-12 ore pe Internet. E nevoie de timp, de nervi. Fără rulaj, nu poți produce mulți bani”, spune Sorin Constantinescu.
Industria pokerului nu este foarte extinsă, deși jucătorii au la dispoziție, în România, 10 festivaluri de poker pe tot cuprinsul anului, însă cel aflat acum în derulare, la București, este cel mai titrat. Există câteva site-uri de pariuri sportive care conțin secțiunea poker, cu diversele lui specialități. Însă, doar 5% din piața jocurilor de noroc înseamnă poker. ”Piața jocurilor de noroc este dominată de cazinouri și de păcănele. La poker, joci cu ceilalți, iar la păcănele – cu aparatul. Pe termen lung, aparatul câștigă”, apreciază Constantinescu.
Vârciu a câștigat turneul VIP. Chișu l-a șocat pe Moneymaker
Recomandări
Procurorii din dosarul Revoluției au refăcut pas cu pas regia pusă la cale de Ion Iliescu și de gruparea sa pentru execuția soților Ceaușescu
La turneul de la București, care este structurat ca un turneu de tenis, cu un fond de premii garantat (acesta este de 500.000 de euro), a avut loc, aseară, și un duel al VIP-urilor. Liviu Vârciu a câștigat turneul și s-a ales cu un pachet de participare la PokerStars Championship Barcelona, eveniment care va avea loc la finalul lunii august.
După ce l-a scos din joc pe Chris Moneymaker, Liviu s-a duelat cu Andrei Gheorghe. Turneul VIP i-a avut ca invitați pe Razvan Fodor, Sorin Bontea, Gina Pistol, Liviu Vâciu, Mikey Hash, Mircea Bravo, Marius Onuc și pe Andrei Gheorghe, cunoscuți pasionați și jucători de poker. La rândul lor, aceștia l-au avut rival direct pe jucătorul profesionist Chris Moneymaker.
Tot ieri seară, înainte de turneul vedetelor, Dan Chișu l-a abordat frontal pe Chris Moneymaker. Actor, regizor și producător român, Chișu l-a uimit pe american. ”Am jucat de trei ori împotriva ta! S-a întâmplat în Bahamas”, i-a amintit românul, care l-a și descris cu exactitate: ”Erai în pantaloni scurți, în bermude”.