“După ce am bătut Lituania cu 2-1, vrem un nou miracol”, spune portarul Mikkelsen. “Vin să ia un punct în România. S-au schimbat în totalitate de când pe banca tehnică a venit un antrenor din Irlanda, Brian Kerr”, a completat şi singurul fotbalist român care joacă în Feroe, la Streymur, Sorin Anghel.

Diferenţa e uriaşă. O simplă comparaţie a salariilor, făcută de www.gardianul.ro, spune totul: un internaţional ferţz ar trebui să muncească 200 de ani ca să câştige cât Cristi Chivu într-un sezon. 10 dintre cei 11 titulari ai echipei care va evolua mâine joacă fotbal de plăcere, veniturile lor provenind din meseriile pe care le practică.

500 de euro din fotbal, 1.500 din muncă

Un fotbalist de naţională din insulă câştigă 500 de euro pe lună, plus salariile obţinute de la locurile de muncă, circa 1.500 de euro. Astfel, un jucător are în medie 22.000 de euro anual. În comparaţie cu cel mai bine plătit român, Cristi Chivu (28 de ani), care are un contract la Inter Milano de 4.500.000 de euro pe sezon, un internaţional feroez ar trebui să joace şi să muncească 200 de ani pentru a acumula banii pe care “şeful” tricolorilor îi ia la Milano în 12 luni!

Rogvi Jacobsen e Mutu al lor

Rogvi Jacobsen (29 de ani) este golgheterul all-time al Insulelor Feroe şi are 10 goluri la naţională în 52 de meciuri.

Supranumit Pippo Inzaghi al feroezilor, mijlocaşul ofensiv este pădurar şi construieşte şi case din lemn. Jacobsen s-a născut la Klaksvik, oraş de 4.000 de suflete, a jucat la echipa locală, apoi în Islanda şi în Danemarca.În 2006, s-a întors acasă, iar din 2007 joacă doar de plăcere, la Fuflafjordur, ocupându-se de meseria care îi aduce un venit lunar de circa 1.500 de euro.

“Îmi plac Cannavaro, pentru determinare, şi Mutu, pentru tehnica de briliant. Îl admir şi pe Cristiano Ronaldo. Dar idolul meu este David Ginola, francezul”, conchide Rogvi.

Urmărește-ne pe Google News