Sportivii români au obținut destule rezultate notabile în ultimele 12 luni. Nu le vom aminti aici pe toate, ci doar câteva. Nu am luat în calcul doar triumfurile sau clasările pe podiumuri, pentru că sportul înseamnă mai mult decât atât. În unele cazuri am considerat că merită salutată “simpla” participare la o competiție sau chiar o înfrângere.
Da, o înfrângere, pentru că, uneori, o înfrângere face mai mult decât o victorie. Rar, ce-i drept, dar important e că se întâmplă să valoreze mai mult decât un succes. În sufletul și în mintea suporterului, ale specialistului, ale sportivului însuși. După cum există victorii fără glorie, pe care le treci la capitolul “reușite” pentru simplul fapt că sunt victorii, nu pentru că au fost obținute de o manieră entuziasmantă.
Horia Tecău
Jucătorul de tenis Horia Tecău a avut cel mai bun an al carierei. Alături de Jean Julien Rojer, a câștigat în premieră un turneu de Mare Șlem (Wimbledon), după trei finale pierdute pe iarba londoneză (2010, 2011, 2012) și a câștigat, tot în premieră, Turneul Campionilor, performanțe care au propulsat ”dublul” româno-olandez pe locul 1 mondial! Constănțeanul și-a fixat obiective la fel de ambțioase și pentru 2016: un nou titlu de Mare Șlem și o medalie la Jocurile Olimpice.
Naționala de fotbal
România a obținut anul acesta dreptul de a participa la Campionatul European din 2016, după ce absentase la precedentele trei turnee finale (CM 2010, Euro 2012 și CM 2014). Bucuria provocată de faptul că vom fi prezenți la marele bal pe care Franța îl va găzdui în perioada 10 iunie – 10 iulie mai estompează gustul sălciu lăsat microbiștilor de evoluțiile neconvingătoare ale tricolorilor într-o grupă cu adversari modești (2-0 și 0-0 cu Irlanda de Nord, 1-1 și 0-0 cu Ungaria, 2-0 și 1-1 cu Finlanda, 1-0 și 3-0 cu Feroe și 1-0 și 0-0 cu Grecia).
Naționala de rugby
Cupa Mondială de rugby și-a consumat anul acesta a opta ediție, iar România nu a lipsit la nici una! O performanță în sine pentru sportul românesc lipsit de constanță la nivel înalt, pe care ”stejarii” au onorat-o cu prestații decente, ba chiar frumoase în faza grupelor. Cele mai bune momente au fost repriza secundă a meciul contra Canadei (câștigat cu 17-15, după ce adversarii au condus cu 15-0 în minutul 53; cea mai mare revenire din istoria competiției) și forcingul de final din partida cu Italia (pierdută cu 22-32).
Naționala feminină de handbal
Ca și naționala de rugby, reprezentativa feminină de handbal nu a lipsit de la nici o ediție a Cupei Mondiale. Iar anul acesta, Cristina Neagu și colegele ei au făcut turneu fantastic. Sportivele n-au rupt gura târgului în grupe, dar în faza eliminatorie și-au dat drumul la joc, învingând Brazilia, campioana mondială, în ”optimi” (25-22), și Danemarca, țara gazdă, în ”sferturi” (31-30), înainte de a fi depășite foarte greu de Norvegia, în semifinale (35-33). România a cucerit bronzul mondial, după 31-22 cu Polonia în finala mică.
Eliza Samara
Dacă tenisul de masă românesc a avut un an de vis, asta se datorează Elizei Samara. În decurs de câteva luni, sportiva de 26 de ani a câștigat Liga Campionilor cu Fenerbahce, apoi a făcut spectacol la Europene, unde a început prin a obține două medalii de argint (la echipe și la dublu) și a sfârșit cucerind aurul continental la simplu! A fost abia al treilea titlu continental din palmaresul României (după cele câștigate de Maria Alexandru, în 1966, și de Otili Bădescu, în 2003) și primul după o ”secetă” de 12 ani!
Simona Halep
Jucătoarea de tenis Simona Halep a fost inconstantă de-a lungul lui 2015, în care a alternat rezultatele bune cu cele sub așteptări. A jucat ”sferturi” la Australian Open și semifinale la US Open, dar a fost eliminată prematur la Roland Garros, Wimbledon și Turneul Campioanelor. Cu toate acestea, constănțeanca a reușit în ultimele 12 luni să triumfe la Indian Wells (cel mai important succes al carierei) și să urce pe locul 2 în ierarhia WTA.
Andreea Chițu
Judoka Andreea Chițu a bifat două performanțe de excepție în acest an: a devenit campioană europeană și vicecampioană mondială la categoria 52 de kilograme. Bilanțul foarte bun al judo-ul românesc în 2015 a fost completat de medalia de argint câștigată de Corina Căprioriu la categoria 57 de kilograme, în cadrul Campionatelor Mondiale găzduite de Kazahstan. A fost pentru prima dată în istorie când România a obținut două medalii la aceeași ediție a CM.
Echipa feminină de spadă
Spadasinele Ana-Maria Brânză (Popescu), Simona Gherman, Simona Pop , Loredana Dinu și Amalia Tătăran au câștigat în ultimele 12 luni trei titluri majore: aurul european, argintul mondial și locul 1 la Jocurile Europene de la Baku, toate în proba de spadă, pe echipe. Scrima românească se mai laudă cu bronzul continental obținut de Simona Pop la spadă, individual, și cu bronzul mondial cucerit de Tiberiu Dolniceanu la sabie, individual.
Marian Drăgulescu
La 35 de ani, Marian Drăgulescu a demonstrat că rămâne cel mai valoros gimnast al României. Chiar și după o pauză competițională prelungită! În ianuarie, ”Marocanul” a revenit în sala de antrenamente, după trei ani de ”pensie”, iar în noiembrie a salvat onoarea lotului masculin la Mondialele de la Glasgow, unde a câștigat medalia de argint la sărituri. Ținând cont de toate acestea, Drăgulescu poate visa cu ochii deschiși la singurul titlu care îi lipsește: aurul olimpic.
Echipajul de canoe 4 1000 de metri
Leonid Carp, Petre Condrat, Iosif Chirilă și Ștefan Strat au câștigat singura medalie de aur pentru România la Campionatele Mondiale de kaiac-canoe, găzduite anul acesta de Milano (Italia). Același echipaj a obținut medalia de argint la Campionatele Europene de la Racice (Cehia). La bilanțul bun al federației de specialitate au contribuit și Petronela Borha și Elena Meroniac, care au devenit campioane continentale la kaiac 2 1000 de metri.
Robert Glință
Înotătorul în vârstă de 18 ani a ținut sus steagul României la Campionatele Mondiale de Natație rezervate juniorilor de la Singapore. Robert Glință a cucerit medalia de aur în proba de 100 de metri spate (cu timpul de 54 de secunde și 30 de sutimi) la competiția amintită, iar la Campionatele Europene în bazin scurt (25 de metri) de la Netanya (Israel) a stabilit un record mondial al probei (50 de secunde și 77 de sutimi). Robert Glință este singurul înotător român care și-a asigurat deja prezența la JO 2016.
Lucian Bute
Boxerul merită amintit la rubrica sportivilor români care au avut succes în 2015 datorită felului în care a luptat în meciul cu britanicul James DeGale, contând pentru titlul mondial IBF la supermijlocie. Chiar dacă a fost învins la puncte, Lucian Bute a lăsat impresia unui pugilist ”reinventat”. ”Chiar dacă pe 28 noiembrie am pierdut a doua şansă să devin campion mondial, personal sunt satisfăcut de progresul carierei mele în acest an şi sunt optimist pentru 2016”, a scris Bute pe Facebook. Și cine îl poate contrazice?
La noapte se dă ora înapoi. Vezi cum trece România la ora de iarnă 2024!