România se confruntă cu probleme și la vârful sportului de performanță. Cu toate că mai aveau ani buni în față și pespectiva unei medalii olimpice, trei canotoare au decis să renunțe la sportul de performanță.
Această ”demisie” în bloc are un numitor comun: renta viageră. Parctic, Laura Oprea, Mihaela Petrilă și Adelina Boguș au lăsat sportul pentru a trăi din banii pe care-i vor încasa de la stat pentru performanțele realizate. Problema care se pune în cazul celor trei sportive este vârsta.
Oprea are doar 23 de ani, Petrilă 26 de ani, iar Boguș 29 de ani. Adică toate au o vârstă mult prea ”crudă” pentru a se ”pensiona”. În plus, cele trei lasă barca de 8+1 a României în impas, după ce cucerise medalia de aur la Campionatul Mondial din acest an.
„Nu putem să le forţăm în nici un fel. E păcat însă că se lasă la 24-25 de ani. Sunt probleme de sănătate, toţi avem probleme, dar asta nu înseamnă că nu poţi să tragi un pic de tine”, a declarat, resemnată, Eisabeta Lipă. Fosta mare canotoare, în prezent șefa Federației Române de Canotaj, a continuat, făcând referire la barca de 8+1: ”De fiecare dată trebuie să o luăm iaraşi de la capăt. E rău, dar nu avem ce să facem“.
Acum, oficialii federației de canotaj fac eforturi s-o întoarcă din drum măcar pe mezina Laura Oprea. ”Sperăm să o putem convinge măcar pe Laura Oprea să se întoarcă în barcă, pentru că ar fi păcat să nu-şi încununeze cariera cu un aur olimpic. La celelalte două sportive am înţeles că decizia este definitivă”, s-a destăinuit un oficial al FR de Canotaj. Din păcate, sunt șanse mici ca Laura Oprea să revină asupra decizei, ea acuzând probleme medicale.
Ar fi o pierdere enormă pentru canotaj, Oprea fiind la seniori campioană mondială în 2017, medaliată cu bronz la Jocurilor Olimpice 2016, plus dublă medaliată cu aur la Campionatele Europene în probele de 8+1 şi la dublu rame. De asemenea, Mihaela Petrilă a cucerit cu barca de 8+1 a României, aurul la Campionatul Mondial și la cel European, plus bronzul la JO 2016.
În ceea ce o privește pe Adelina Boguș, aceasta are un palmares impresionant: de cinci ori campioană europeană, campioană mondială și medaliată cu bronz la Jocurile Olimpice de la Rio 2016. Acum toate cele trei vor intra în istorie, lăsând deschisă discuția despre stabilirea unui plafon de vârstă pentru sportivii care pot primi renta viageră.
700.000 de euro pe lună pentru rente
În prezent, România acordă rentă viageră unui număr de peste 500 de sportivi. În cap de listă în ceea ce privește banii încasați se regăsesc sportivi uriași precum Nadia Comăneci, Ivan Patzaichin, Gabriela Szasbo sau Elisabeta Lipă. Cei patru, alături de alți 28 de foști sportivi primesc lunar suma maximă, cifrată în prezent la 16.450 de lei. În total, în luna septembrie 2017, Ministerul Tineretului și Sportului a acordat celor 518 foști sportivi de performanță suma de 3.228.076 de lei. Adică, aproximativ 700.000 de euro.
De asemenea, MTA acordă unui număr de 116 foști sportivi indemnizații de merit în valoare nominală de 4.300 de lei. Rezultă un total de 504.600 de lei (108.000 de euro). Printre cei care primesc indemnizații se numără Ilie Năstase, Octavian Bellu, Helmuth Duckadam sau Ion Voinescu. în Legea Sportului din 2000 s-a stabilit ca renta viageră să fie acordată sportivilor care au obținut cel puțin o medalie la Jocurile Olimpice sau au urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la Campionatele Mondiale ori Europene la sporturile incluse în programul JO. Suma este calculată în raport cu 1,5 salarii medii brute pe economie.
Foștii sportivi cu renta viageră maximă
Gabriela Szabo – atletism
Doina Melinte – atletism
Elisabeta Lipă – canotaj
Viorica Susanu – canotaj
Veronica Cochelea – canotaj
Rodica Arba – canotaj
Constanța Burcică – canotaj
Ioana Olteanu – canotaj
Liliana Snep – canotaj
Veronica Cochelea – canotaj
Marioara Curelea – canotaj
Olga Homeghi – canotaj
Doina Ignat – canotaj
Elena Georgescu – canotaj
Nadia Comaneci – gimnastică
Gina Gogean – gimnastică
Sandra Izbașa – gimnastică
Andreea Raducan – gimnastică
Daniela Silivaș – gimnastică
Simona Amânar – gimnastică
Ecaterina Szabo – gimnastică
Marius Urzică – gimnastică
Lavinia Milosevici – gimnastică
Nicu Vlad – haltere
Ivan Patzaichin – kaiac canoe
Vasile Dîba – kaiac canoe
Ștefan Rusu – lupte
Alina Dumitru – judo
Laura Badea – scrimă
Ana-Maria Popescu – scrimă
Simona Gherman – scrimă
Loredana Dinu – scrimă
Boguș vorbea despe Tokyo 2020
Aflată pe lista canotoarelor care și-au înaintat dosarul pentru obținerea rentei viagere, Adelina Boguș (29 de ani) vorbea, în urmă cu două luni, despre viitor și, mai precis, despre Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020! ”Eu cred că putem obține o medalie la Tokyo. Am luat medalie la Rio, am câștigat titlul european, acum mondial. Vii cu alt suflu la antrenamente, cu altă dorință când ai rezultate. Am arătat că putem bate și Canada și SUA, și Marea Britanie. Mai e mult până la Tokio, dar cred că suntem pe drumul cel bun”, mărurisea, atunci, Adelian Boguș la gsp.ro.
Acum, cea mai veche componentă a bărcii de 8+1 a României se gândește la o vacanță prelungită până la adânci bătrâneți. Asta după ce a simțit aerul tare al înălțimilor: „Satisfacția trăită pe podiumul olimpic și mondial nu se poate desctie în cuvinte. După ce simți că ai murit în barcă, nu mai ai putere să faci un pas, pe podium uiți de tot și de toate. E fantastic”.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!