Boris Becker câștigător a șase turnee de Mare Șlem și expert Eurosport

Așa zis-ul „Big 4” va fi prezent la New York. Putem să ne așteptăm ca toți să ajungă în a doua săptămână și ca unul din ei să ridice trofeul pe 9 septembrie?

Pe cine mai considerăm „Big 4” acum? Cred că ar trebui să le zicem altfel acum. Cred că favoritul meu la New York este Nadal. A avut un sezon incredibil și este numărul 1 mondial. A câștigat în Canada, pe hard, și este într-o formă spectaculoasă. Aș spune că apoi, vine Djokovic. Este ceva ce nu am putut spune în ultimii doi ani, datorită accidentărilor sale, însă faptul că a câștigat la Wimbledon este cu adevărat remarcabil. Apoi este Federer, care a lipsit pentru o perioadă mai lungă decât anticipam în vară, dar pe care să urmează să-l vedem în fața meciurilor de 5 seturi de la New York. Cu publicul susținându-l, ar trebui să fie unul dintre favoriți. Vreau să-i menționez și pe Zverev și Del Potro, dat fiind anul lor și felul în care joacă pe hard. Del Potro a câștigat US Open în trecut, iar chiar și dacă Zverev nu a pătruns încă în săptămâna a doua aici, sper ca acești doi jucători să aibă un turneu bun.

Care sunt șansele să vedem pe cineva ca Tsitsipas, care este într-o formă foarte bună, sau Kevin Anderson, care face surprize an după an, câștigând la New York?

Agamiță Dandanache, varianta 2024. PNL și PSD continuă tradiția impunerii de oameni de la centru în teritoriu
Recomandări
Agamiță Dandanache, varianta 2024. PNL și PSD continuă tradiția impunerii de oameni de la centru în teritoriu

Cred că aceștia sunt chiar cei doi jucători cu care nimeni nu ar vrea să joace în acest moment. Anderson și-a pus amprenta asupra sportului anul trecut la US Open, iar în acest an a ajuns în finală la Wimbledon și a jucat bine în Canada. Este în vârf de formă. Desigur, și tânărul Tsitsipas, la doar 19 ani, reușește să învingă jucători din top 10 cu lejeritate. Este într-o formă grozavă și joacă cu multă încredere și exuberanță, așa că arată bine. Niciodată nu știi însă cine te poate surprinde. În final, nu va mai exista acel „Big 4” iar o parte din acești tineri vor prelua inițiativa.

Crezi că Zverev ar putea fi cel care să domine turul după era Federer și Nadal? Crezi că ar putea câștiga tot atâtea turnee de Mare Șlem?

Cred că îi va fi dificil oricui să aibă la fel de mult succes ca și legendele Federer și Nadal. Zverev este cu siguranță unul dintre candidații care pot domina în anii următori, dar să câștigi 20 sau 17 titluri de acest gen este incredibil. Nu cred că se va mai întâmpla vreodată. Va veni un moment în care Zverev va câștiga primul său titlu, și o vreme în care Kyrgios va juca mai bine, alături de Tsitsipas și câțiva tineri ruși. Khachanov este bun, Rublev este bun. Este doar o chestiune de timp până când aceștia vor câștiga și ei.

Babadag, oraşul nunţilor între copii. Explicaţia autorităţilor care nu intervin: „comunitatea e una închisă şi deseori refuză a comunica în limba română”
Recomandări
Babadag, oraşul nunţilor între copii. Explicaţia autorităţilor care nu intervin: „comunitatea e una închisă şi deseori refuză a comunica în limba română”

Care este părerea ta despre Serena Williams? A avut un parcurs foarte bun la Wimbledon, dar nu a jucat tocmai grozav pe hard, de atunci. Crezi că are vreo șansă la US Open?

Aș numi-o printre favorite. Este probabil Marele Șlem care îi place cel mai mult. Publicul din New York o va susține cu pasiune și este probabil unul dintre cele mai mari. A arătat ca o campioană la Wimbledon înainte de a pierde în finală cu Kerber, iar la US Open mă aștept să ajungă departe.

Este ediția aniversară, a 50-a, a US Open în era profesionistă. Ai câștigat turneul în trecut, dar care este cea mai frumoasă amintire de la US Open a ta?

Există multe momente de care îmi aduc aminte. Atacurile teroriste din 11 septembrie au avut loc la doar două zile după ce am văzut finala dintre Sampras și Agassi, așa că acea ediție este una specială pentru mine. Iubesc meciurile din nocturnă de la US Open. Sunt spectaculoase și jucătorii de multe ori se ridică la cel mai bun nivel, iar spectatorii iubesc atmosfera și ar putea sta acolo până la 2 dimineața, în lumini. Apoi trebuie menționat Bjorn Borg, care nu a reușit să câștige turneul, dar și ce face John McEnroe pe teren și la microfon. Apoi este Federer, pe care îl numesc primarul neoficial al US Open, deoarece susținerea publicului pentru el este fenomenală. Nadal nu este mult în urmă, iar când joacă cei doi este extraordinar. Este ceva special când se joacă noaptea la New York.

Putin e „ca bunicul meu care se îmbată la o petrecere de familie și îi deranjează pe toți”. Fragmente exclusive din cartea „Patriot. Memorii” de Aleksei Navalnîi, care va apărea în România pe 22 octombrie (III)
Recomandări
Putin e „ca bunicul meu care se îmbată la o petrecere de familie și îi deranjează pe toți”. Fragmente exclusive din cartea „Patriot. Memorii” de Aleksei Navalnîi, care va apărea în România pe 22 octombrie (III)

Crezi că le lipsește jucătorilor tineri puțină concentrare pentru a reuși să devină campioni de Mare Șlem? Este adevărat, sau se pune prea mare presiune pe ei?

Într-un fel, este adevărat. Există mulți jucători tineri talentați, iar dintr-un motiv sau altul, ei nu s-au afirmat în turneele majore încă, deși au făcut-o în Masters Series. Astfel, sigur există ceva legat de mentalitatea lor, de concentrare, care este mai dificil de menținut de parcursul a două săptămâni și în meciuri de trei din cinci seturi, comparativ cu turneele de o săptămână și două din trei. Este destul de evident. Ei sunt talentați, au valoare și sunt suficient de buni, însă ceva îi împiedică să ajungă departe la turneele mari. Nu știu exact ce, dar există ceva.

Te gândești să te întorci la a antrena? Să conduci și să ajuți pe cineva să ajungă la următorul nivel? Sau perioada ta de antrenorat s-a încheiat acum?

Sunt destul de fericit în acest moment, lucrând cu Eurosport și conducând tenisul german. Într-un fel, încă sunt un antrenor, dar am grijă de mai mult de un jucător și nu zilnic sau săptămânal. Nu pot spune că nu mă voi mai întoarce ca antrenor în circuit, dar momentan nu o voi face.

John McEnroe câștigătorul a șapte turnee de Mare Șlem și expert Eurosport

 

Cu Djokovic, Federer, Nadal și mai nou cu Andy Murray care a revenit este acesta cel mai interesant Mare Șlem al anului?

John McEnroe: Cred că este un final de an incredibil, cu doi jucători precum Rafa și Roger care se mențin la un nivel ridicat în ultimele 18 luni, pe lânga revenirea în top a lui Novak. Va fi foarte interesant de urmărit cine va termina pe primul loc la finalul anului. Djokovic are o șansa bună anul acesta, probabil și Rafa chiar daca nu a câștigat acel meci la Wimbledon, sezonul acesta. Unul dintre cele mai bune din câte am vazut. Așa că dacă vor face ceea ce știu ei mai bine mă voi gândi ca orice alt fan al sportului, vreun jucător tânăr va putea să le strice socotelile.

Care dintre jucătorii tineri crezi că se va descurca mai bine la Flushing Meadows?

Cred că Zverev este jucătorul cu cele mai multe șanse. Dar asta în seria Masters, unde meciurile sunt mai scurte. Nu cred că s-a acomodat încă cu turneele majore. Cred că întâmpină niște dificultăți atât emoționale cât și de ordin fizic, atunci când e vorba să se ridice la reputația sa, pentru a putea câștiga șapte meciuri la rând. În afara micilor sale probleme cred că este cel mai potrivit jucător în acest moment să facă vreo surpriză la New York. Dar în momentul de față este greu să văd pe cineva din afara acelui top trei să câștige US Open anul acesta. Se pare că s-au poziționat atât de bine, încât unul dintre cei trei cred că o va duce până la urmă la capăt.

În concursul feminin vezi vreo jucătoare nouă care să facă supriza sau tot un nume din cele consacrate?

Cred că anul acesta va fi vorba de un nume care este deja consacrat, deși sunt atâtea jucătoare care pot câștiga turneul. Depinde foarte mult de ce parcurs au și să nu uităm de Serena care s-a întors și pe care o putem pune lângă numele care au șanse la trofeu. Va fi greu să nu o luăm în calcul și pe Serena dacă își va face jocul așa cum o știm. A fost învinsă destul de clar la Wimbledon și nu a avut o vară atât de bună, având în vedere că s-a și retras de pe la câteva turnee. Asta înseamnă că situația ei nu este una atât de bună. Dar va fi o surpriză dacă va câștiga cineva nou.

Sărbătorim 50 de ani de US Open anul acesta. Care este cea mai frumoasa amintire a ta aici și ce o face să fie specială?

Am multe amintiri și multe dintre ele sunt amintiri plăcute. Având în vedere că am crescut la numai 15 minute distanță de terenurile de la Flushing Meadows am visat întotdeauna să joc acolo. Este un loc care a însemnat mult pentru mine de-a lungul timpului. Primul meu an în care am jucat a fost la Forrest Hills apoi la Flushing Meadows, timp în care turneul a devenit din ce în ce mai mare. Acum avem Arthur Ashe Stadium, cea mai mare arenă de tenis din lume. Poate sunt părtinitor acum, dar cred că este cel mai tare oraș din lume. Este o energie aici pe care nu o resimți la alte turnee de Mare Șlem și totuși jucătorilor le ia ceva timp până să înțeleagă acest lucru și să-l folosească în favoarea lor. Agitație, forfotă și distracție cât cuprinde. Am avut noroc să stau mereu în casa mea și să am parte de un confort pe care ceilalți jucători nu-l aveau și atunci am beneficiat de această ocazie.

Pentru mine, să fac parte din “Super Saturday” în 1984 a fost un moment de nedescris. Acea zi lungă rămâne în istoria tenisului, iar în 1980 când i-am învins pe rând pe Lendl, Connors și Borg consider că a fost cel mai mare câștig al meu din oricare alt turneu de Mare Șlem la care am jucat.

Cum vezi tenisul după retragerea unor nume precum Federer, Nadal și Djokovic? Crezi că e altcineva în stare să le calce pe urme?

O întrebare bună. Va fi destul de greu pentru oricine, să fie atât de bun precum ei. Băieții aștia au dus tenisul la un alt nivel. Este vorba de trei dintre cinci cei mai mari jucători din istoria tenisului. Va fi greu să vedem pe cineva să atingă același nivel în următorii cinci ani, însa nu ne-am așteptat nici ca recordul lui Sampras, să fie doborât atât de repede. Dar știti cum e în sport se presupune că devii din ce în ce mai bun. Cred că peste vreo zece, cincisprezece ani o să ne uităm la un nume despre care o să vorbim cum o facem acum despre Federer, Nadal sau Djokovic. Cineva sigur va veni din urmă.

Care turneu de Mare Șlem este mai greu de câștigat?

Toate sunt dificile dar cred că depinde foarte mult de stilul tău de joc, cât și de nivelul de comfort pe care îl ai în acele orașe. Mă refer că poate fi foarte cald în Australia sau la New York, lucru care poate deveni foarte dificil din punct de vedere fizic. Si bineînțeles, mai e și Roland Garros care este un turneu greu pentru o gramadă de sportivi, inclusiv pentru mine care nu am reușit niciodată să câștig acolo. Daca nu e o suprafață pe care te-ai obișnuit de mult să joci, daca vrei să fii puțin mai agresiv o să îți fie cam greu. Greu și din punct de vedere fizic dacă nu te simți confortabil pe acea suprafață. Apoi mai intervine și iarba, suprafață pe care nu se joacă atât de mult, având în vedere că este singurul turneu major de acest gen. Fiecare lovitură este cu totul și cu totul diferită față de ce e pe zgura pariziană, lucru care face dificilă și această suprafață. În concluzie: toate suprafețele sunt dificile, dar pentru mine unu cel mai greu mi s-a părut pe zgura de la Roland Garros.

Caroline Wozniacki nu a jucat decât două meciuri de la Wimbledon. Crezi că poate obține un rezultat bun la US Open?

Asta e o întrebare la care nu cred că ar trebui să răspund. Cred că s-a retras de la Cincinatti cu o accidentare la gleznă sau la genunchi dar am văzut-o săptămâna trecută la antrenamente și arăta bine. Poate doar a fost o perioadă în care a jucat mai mult și avea nevoie de o pauză. Nu știu sigur ce s-a întâmplat, dar cât timp e sănătoasă are toate șansele să aibă un parcurs lung. Îi place să joace pe hard și din ce văd pare că hard-ul este suprafața care o avantajează cel mai mult. Se va bate de la egal la egal dacă este sănătoasă.

Crezi că are șanse să câștige al doilea turneu de Mare Șlem din carieră?

E dificil pentru oricine să câștige două turnee de Mare Șlem, în același an. Din acest punct de vedere pot spune că ma bucur pentru ea că a spart gheața. Se pare că acest lucru o stresa foarte mult. Poate pentru o perioadă, dar e posibil ca ea să se fi relaxat. Probabil că adversarele sale își doresc si mai mult să o învingă acum, știind că este câștigătoarea unui Mare Șlem. În cele din urmă este o câștigătoare a unui turneu de Mare Șlem, lucru care din punctul meu de vedere o poate încuraja să joace mai bine. Cred că are aceleași șanse ca și alte zece jucătoare din competiție.

Crezi ca motivația ei a scăzut sau nu?

Nu știu ce să zic dar de regulă, când câștigi vrei din ce în ce mai mult să faci performanță. În condițiile acestea, rare ori îți dispare motivatia. Într-adevar a trecut peste un obstacol mare și poate s-a relaxat puțin. Nu știu sigur ce s-a întâmplat.

A fost o mare rivalitate între tine și Borg cum în ziua de astăzi putem spune că este între Messi și Ronaldo. Este sportul mai bun, în urma acestor rivalități?

Ca sportiv, da te fac mai bun. O să vrei din ce în ce mai mult iar dacă ai un rival pe măsură normal că te forțează să devii mai bun. Într-un fel pot spune că duc lipsa acelor momente. Am avut ocazia să jucăm înca dinaintea turneelor majore și am fost mai mereu unul în preajma celuilalt. Asta e cea mai mare bucurie, când ai un rival pe măsură, în sport. Cu siguranță că te face mai bun.

Tehnologia este din ce în ce mai prezentă în sport. Este acesta un lucru bun? Crezi că ai fi putut tolera arbitrii în trecut dacă erau puțin mai mult ajutați?

Din punctul meu de vedere cred că dă la o parte relația dintre un arbitru și un jucător. Nu văd de ce ar mai trebui să fie acolo atunci. Poate că nu aș mai fi făcut comentarii la TV sau poate că nu mai eram nici acum la telefon dar cred că e important de știut pentru un jucător că poate beneficia de acest lucru, dacă există o greșeală ce poate fi îndreptată în urma unei sesizări. Este un aspect important și care cred că oferă și un anumit soi de relaxare, știind că poți contesta anumite hotărâri. Cred că mi-aș fi canalizat toată energia pe jocul meu decat să urlu la arbitri, dacă exista așa ceva pe vremea când jucam.

Crezi că Maria Sharapova se poate întoarce în top 10? Crezi că încă mai poate câștiga turnee de Mare Șlem?

Când vezi o jucătoare care a câștigat atât de multe precum ea și care încă joacă la fel de bine ca ea nu poți spune că nu va putea reveni în top 10. Este un proces destul de dificil în acest moment, pentru că ea probabil încă speră să mai câștige turnee. Dar cred că totul se poate schimba cu puțin noroc. A câștigat toate cele patru turnee de Mare Șlem de-a lungul timpului și nu este nici atât de bătrână încât să nu-și mai poată găsi forma, pentru a reveni în top, deși este foarte clar că nu mai este deloc jucătoarea cu care ne-am obișnuit.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

O mireasă este acuzată de pedofilie după ce a postat poze de la nuntă. Ce vârstă are soția ei, de fapt. GALERIE FOTO
Știrileprotv.ro
O mireasă este acuzată de pedofilie după ce a postat poze de la nuntă. Ce vârstă are soția ei, de fapt. GALERIE FOTO
Cum arată casa lui Sorin Bontea. Și-a amenajat locuința ca-n reviste și a plantat măslini în curte: "Abia aștept să strâng recolta"
Viva.ro
Cum arată casa lui Sorin Bontea. Și-a amenajat locuința ca-n reviste și a plantat măslini în curte: "Abia aștept să strâng recolta"
Poftiți acasă la Anamaria Prodan: "Zici că e bloc!". 30 de imagini din vila de peste un 1 milion de euro, cu cramă, ponton și 5 etaje: „Vreau să îi pun lift”
Libertateapentrufemei.ro
Poftiți acasă la Anamaria Prodan: "Zici că e bloc!". 30 de imagini din vila de peste un 1 milion de euro, cu cramă, ponton și 5 etaje: „Vreau să îi pun lift”
Patru zodii se îmbogățesc până la finalul lunii octombrie. Dau lovitura pe plan financiar și se umplu de bani pe neașteptate
FANATIK.RO
Patru zodii se îmbogățesc până la finalul lunii octombrie. Dau lovitura pe plan financiar și se umplu de bani pe neașteptate
Ce l-a speriat pe grecul Pantelis Kapetanos în România: „Era foarte periculos, dar mi-am zis: «Mă duc și eu după ei!»”
GSP.RO
Ce l-a speriat pe grecul Pantelis Kapetanos în România: „Era foarte periculos, dar mi-am zis: «Mă duc și eu după ei!»”
Din ce își câștigă banii soția lui Pepe. Nu mulți cunosc asta despre Yasmine
FANATIK.RO
Din ce își câștigă banii soția lui Pepe. Nu mulți cunosc asta despre Yasmine
'Doamnelor, să mai gătiți!' Val de reacții pe internet, după o poezie scrisă de Flick, 'domnul Rimă'. Ce spun versurile. Reacțiile curg! 'Cum scrii așa ceva în 2024?'
Unica.ro
'Doamnelor, să mai gătiți!' Val de reacții pe internet, după o poezie scrisă de Flick, 'domnul Rimă'. Ce spun versurile. Reacțiile curg! 'Cum scrii așa ceva în 2024?'
Colaborarea militară dintre Rusia și Coreea de Nord se intensifică. Se alătură trupele nord-coreene războiului din Ucraina?
Financiarul.ro
Colaborarea militară dintre Rusia și Coreea de Nord se intensifică. Se alătură trupele nord-coreene războiului din Ucraina?
Detalii tulburătoare în cazul copiilor dispăruţi ai lui Adrian Marțian. DGASPC avea ordin să-i preia, dar i-a lăsat în grija bonei. "Absolut, e un caz de răpire"
Observatornews.ro
Detalii tulburătoare în cazul copiilor dispăruţi ai lui Adrian Marțian. DGASPC avea ordin să-i preia, dar i-a lăsat în grija bonei. "Absolut, e un caz de răpire"
Horoscop 17 octombrie 2024. Taurilor le vine inima la loc pentru că își regăsesc o parte din puterea de a avea încredere în cei apropiați
HOROSCOP
Horoscop 17 octombrie 2024. Taurilor le vine inima la loc pentru că își regăsesc o parte din puterea de a avea încredere în cei apropiați

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI