Cu o singură excepție, toate sentințele definitive de condamnare la închisoare (cu suspendare sau cu executare) au fost pronunțate în ultimii șapte ani. Poate că și acestea sunt motive pentru decăderea fotbalului românesc, pentru dezinteresul (ca să nu-i spunem scârba) cu care cei mai mulți microbiști din țara noastră au ajuns să trateze ceea ce le oferă Liga 1 și eșaloanele inferioare. Pentru că, deși nu toate infracțiunile celor de mai jos au avut ca țintă sportul-rege, pe termen lung acesta a avut numai de suferit din asocierea cu făptașii lor.
Vasile Ianul
În mai 1999, fostul președinte al lui Dinamo (decedat în martie 2013) a fost condamnat la 12 ani de închisoare cu executare, pentru înșelăciune. Vasile Ianul a fost găsit vinovat de gestionarea frauduloasă a fondurilor provenite din transferurile unor fotbaliști.
Dinel Staicu
În aprilie 2011, fostul patron al Universității Craiova a fost condamnat la 7 ani de închisoare cu executare în dosarul fraudării Băncii Internaționale a Religiilor. În 2012, în timp ce se afla în penitenciar, pedeapsa lui Dinel Staicu a fost anulată de trei judecătoare de la Curtea de Apel București, care ar fi fost mituite. În septembrie 2014, el a primit o pedepsă definitivă de 5 ani de pușcărie. În iunie 2015, Staicu a fost condamnat la 9 ani de închisoare în dosarul fraudării Transgaz SA Mediaș cu circa 11 milioane de euro.
Gigi Becali
În mai 2013, finanțatorul FCSB a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu MApN. În iunie 2013, el a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare în “Dosarul Valiza”, pentru dare de mită și fals. În fabruarie 2013, el fusese condamnat la 3 ani de închisoare cu executare pentru sechestrare de persoane. În total, latifundiarul din Pipera a avut de executat 3 ani și 6 luni de închisoare, cele 6 luni reprezentând un spor de pedeapsă.
Victor Pițurcă
În iunie 2013, fostul selecționer al României a fost condamnat la 1 an de închisoare cu suspendare în ”Dosarul Valiza”. Victor Pițurcă a fost găsit vinovat de favorizarea infractorului (Gigi Becali, patronul Stelei, care încercase să ofere bani jucătorilor de la U Cluj pentru a câștiga sau a remiza cu CFR Cluj).
George Copos
În martie 2014, fostul finanțator al Rapidului a fost condamnat la 3 ani și 8 luni de închisoare cu executare în ”Dosarul Transferurilor”, fiind găsit vinovat de spălare de bani. În plus, el a fost obligat de judecători să returneze suma de 690.0007 dolari.
Mihai Stoica
În martie 2014, fostul președinte al Oțelului Galați (în momentul condamnării manager al Stelei, în prezent director sportiv la echipa redenumită FCSB) a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare în ”Dosarul Transferurilor”, pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave. El a fost obligat să returneze 675.000 de dolari.
Cristi Borcea
În martie 2014, fostul acționar al lui Dinamo a fost condamnat la 6 ani și 4 luni de închisoare cu executare în ”Dosarul Transferurilor”, pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, evaziune fiscală și spălare de bani. În plus, trebuie să returneze 1.173.197 dolari.
Ioan Becali
În martie 2014, fostul impresar a fost condamnat la 6 ani și 4 luni de închisoare cu executare în ”Dosarul Transferurilor”, pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, evaziune fiscală și spălare de bani. Obligat să returneze 5.214.750 de dolari.
Victor Becali
În martie 2014, fostul impresar a fost condamnat la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare în ”Dosarul Transferurilor”, pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Magistrații l-au obligat să returneze 1.761.667 dolari.
Jean Pădureanu
În martie 2014, fostul președinte al Gloriei Bistrița (decedat în decembrie 2016) a fost condamnat la 3 ani și 4 luni de închisoare cu executare în ”Dosarul Transferurilor”, pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, evaziune fiscală și spălare de bani. Obligat să returneze 199.000 de dolari.
Gică Popescu
În martie 2014, fostul mare fotbalist Gică Popescu, la vremea comiterii faptei impresar, a fost condamnat la 3 ani și o lună de închisoare cu executare în ”Dosarul Transferurilor”, pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Obligat să returneze 1.075.000 dolari.
Gigi Neţoiu
În martie 2014, fostul acționar al lui Dinamo a fost condamnat la 3 ani și 4 luni de executare cu suspendare în ”Dosarul Transferurilor”, pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, evaziune fiscală și spălare de bani.
Cornel Penescu
În februarie 2015, fostul patron al lui FC Argeș a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare, în dosarul ”Mită pentru arbitri”. Ulterior, Cornel Penescu a fost condamnat la 8 ani de închisoare cu executare după ce a fost condamnat în alte dosare penale, printre care dosarul în care fostul președinte al Consiliului Județean Argeș, Constantin Nicolescu, a fost condamnat pentru fraude cu fonduri europene, dar și dosarul în care fostul primar al municipiului Craiova Antonie Solomon a fost condamnat pentru fapte de corupție.
Gheorghe Constantin
În februarie 2015, fostul președinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor a fost condamnat la 5 ani de închisoare în dosarul ”Mită pentru arbitri”. Gheorghe Costantin a fost unul dintre cei care a primit bani negri de la Cornel Penescu, fostul finanțator al lui FC Argeș, care dorea astfel să se asigure că echipa lui avea parte de arbitraje favorabile.
Sorin Corpodean
În februarie 2015, fostul arbitru a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare, în dosarul ”Mită pentru arbitri”. El a acceptat să primească bani negri, pentru a asigura arbitraje favorabile echipei FC Argeș.
Ioan Niculae
În aprilie 2015, patronul Astrei Giurgiu a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare cu executare în dosarul “Mită la PSD”. Omul de afaceri a fost găsit vinovat de finanțarea ilegală a campaniei electorale din 2009 a lui Mircea Geoană.
Vasile Avram
În aprilie 2015, fostul președinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA) a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare în dosarul ”Mită în elicopter”. Mai exact, Vasile Avram a fost găsit vinovat de faptul că a primit de la omul de afaceri Sorin Ţerbea, fostul finanțator al echipei FCM Târgu Mureș (decedat în iulie 2013) suma de 19.000 de euro în scopul delegării unor arbitri agreaţi de echipa din Tîrgu Mureş, la jocurile ediţiei de campionat 2011-2012.
Marian Iancu
În iunie 2015, fostul patron al Politehnicii Timișoara a fost condamnat la 14 ani de închisoare în dosarul Carom SA Onești, după ce a fost găsit vinovat de înşelăciune şi spălare de bani. Marian Iancu Iancu a fost acuzat că a preluat ilegal controlul companiei, pe care a prejudiciat-o cu 1.400 de miliarde de lei vechi. În octombrie 2014, el fusese condamnat la la 12 ani de închisoare în ”Dosarul RAFO”, pentru evaziune fiscală și spălare de bani.
Dan Adamescu
În mai 2016, fostul finanțator al Oțelului Galați (decedat în ianuarie 2017) a fost condamnat la la 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de faptul că a mituit doi judecători, pentru ca aceştia să dispună soluţii favorabile în două dosare de insolvenţă.
Liviu Luca
În iulie 2016, fostul finanțator al Petrolului Ploiești a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul falimentării companiei Petromservice. În aprilie 2017, Liviu Luca a mai fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare într-un dosar privind întocmirea unui contract dezavantajos pentru o firmă a CNSLR Frăția, sindicat al cărui vicepreședinte era la data semnării documentului.
Alin Șimota
În noiembrie 2016, fostul finanțator al Jiului Petroșani a fost condamnat la 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu după ce, în 2013, i-a convins pe cei doi poliţişti care îl păzeau să îl ducă acasă pentru a-şi vedea familia, deşi se afla în arest preventiv. Alin Şimota are de executat un rest din pedeapsa de doi ani de închisoare primită pentru conflict de interese pentru că, în perioada în care a deţinut funcţia de consilier judeţean de Hunedoara (2008-2012), una dintre firmele controlate de el a câştigat un contract pentru lucrări la Spitalul Judeţean din Deva. Şimota a votat pentru suplimentarea finanţării cu încă 260.000 de lei pentru lucrări suplimentare faţă de contractul iniţial.
Gheorghe Ștefan
În iunie 2017, fostul finanațator al Ceahlăului Piatra Neamț a fost condamnat de Curtea de Apel Ploiești la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare în ”Dosarul Microsoft”, pentru trafic de influență. Condamnarea inițială, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție în octombrie 2016, fusese de 6 ani de închisorare cu executare. În aprilie 2017, a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat că şi-a folosit influenţa de vicepreşedinte al PDL pentru a obţine bani pentru sine şi pentru partid.
Ioan Neculaie
În noiembrie 2017, Fostul patron al FC Braşov a fost condamnat la şase luni de închisoare cu executare pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor (folosise arma pentru a trage în cauciucurile maşinii. Neculaie va face însă doi ani de închisoare deoarece magistraţii au anulat suspendarea executării unei pedepse primite în noiembrie 2012. El fusese condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, pentru ucidere din culpă şi nerespectarea măsurilor de protecţie a muncii, într-un dosar legat de un accident de muncă din martie 2008.
Gheorghe Chivorchian
În ianuarie 2018, fostul președinte al Polithenicii Timișoara pe vremea când echipa era patronată de Marian Iancu și actualul președinte executiv al lui Juventus București a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, în dosarul finanțării din bani publici a clubului sportiv de drept privat S.C. Politehnica Timișoara S.A.