2014 a fost un an promiţător pentru 3 junioare care au avut rezultate bune şi au intrat în clasamentul mondial al jucătoarelor profesioniste de tenis. Gabriela Nicole Tătăruş, Andreeaa Roşca şi Ioana Diana Pietroiu îşi propun performanţe şi mai mari pentru 2015.
Nicole Tătăruș (15 ani): ”În 2015, vreau să intru în top 500 WTA”
Gabriela Nicole Tătăruş a izbutit în 2014, la nici 15 ani, să câștige 3 puncte WTA, şi a intrat astfel în clasamentul mondial al jucătoarelor profesioniste de tenis. Nicole a terminat sezonul pe locul 1213 WTA.
„Anul trecut a fost un an bun pentru mine, atât din punct de vedere al jocului cât și al rezultatelor. Am reușit la 14 ani să-mi fac clasament WTA. La majoritatea turneelor ITF de 10.000, la care am participat, am reușit să mă calific pe tabloul principal, iar la turneele de la București, Galați și de la Albena am trecut chiar și de primul tur”, spune jucătoarea română care a urcat pe podium și la Campionatele Naționale de senioare, la dublu feminin, și a câștigat mai multe turnee la U18 ani.
Antrenată de aproape 6 luni de echipa formată din Adrian Cruciat, Artemon Apostu-Efremov și Adrian Gavrilă, Nicole Tătăruș și-a propus pentru noul sezon să se axeze cât mai mult pe competițiile profesioniste și să urce și mai mult în clasamentul WTA. „Pe 10 noiembrie, când împlinesc 16 ani, vreau să intru în top 500 WTA. Asta dacă vrea Dumnezeu să mă țină sănătoasă, să pot evolua cât mai mult în joc”, mai spune jucătoarea legitimată la AS Tenis Club AB.CE pentru frt.ro.
Campioană de iarnă la simplu și dublu la U16, campioană cu echipa la U18, Andreea Amalia Roșca (15 ani) a ajuns până în finale la turneele ITF, câștigând chiar competiția Tivoli Trophy (Timișoara), și a atins sferturile de finală și chiar semifinalele la majoritatea turneelor ITF Pro la care a luat startul.
„Mă așteptam la cel mai greu an din carieră, având în vedere faptul că urma să mă axez pe turneele ITF 10.000, dar nu a fost așa. Am reușit să trec peste toate înfrângerile și m-am bucurat de victoriile obținute. A fost un an semnificativ și m-am schimbat extrem de mult. În concluzie, pot spune că a fost un an foarte bun și asta nu datorită rezultatelor, ci schimbărilor în bine aduse jocului meu”, spune Andreea, care recunoaște că a avut suișuri și coborâșuri anul acesta. „A fost destul de ciudat deoarece nu am jucat constant. Ba am jucat excelent, ba am jucat foarte prost. Din fericire, acel foarte prost nu a apărut așa des”, adaugă junioara română.
2014 a însemnat pentru Andreea anul schimbărilor majore și anul învățămintelor. „Am schimbat absolut tot la jocul meu, la atitudinea și echipa mea. Lucrurile grele le privesc ca pe niște provocări, iar de cele bune mă bucur cât pot de mult. Din toate încerc să învăț cât de multe pot. Și am învățat destule atât pe plan profesional cât și personal”, a declarat jucătoarea de nici 16 ani (pe care îi va împlini în martie 2015) pentru frt.ro.
Pentru sezonul care vine, Andreea Roșca își dorește să se simtă bine pe terenul de tenis, să joace din ce în ce mai bine și să acceadă în top 500 WTA (acum se află în afara primelor 1000 de jucătoare ale lumii). Și nu în ultimul rând, familia să-i fie alături: „este cea mai importantă pentru mine și cel mai frumos este când îi văd așteptându-mă la aeroport”
Jucătoarea română Ioana Diana Pietroiu, care va împlini 17 ani, în februarie 2015, a jucat în sezonul ce tocmai se încheie mai mult turnee internaționale ITF de Grad 1 și 2, luând contact și cu două turnee din circuitul Pro ITF (ambele în Antalya), unde s-a calificat de fiecare dată pe tabloul principal. Fiind la vârsta la care trebuie să alegi dacă vrei să faci cu adevărat tenis de performanță sau altceva, Ioana a simțit mai mult ca niciodată ce înseamnă acest lucru.
”Anul 2014 a fost anul care mi-a deschis ochii cu adevărat. Tot timpul am știut că tenisul implică mari eforturi și sacrificii, dar parcă anul acesta am realizat cu adevărat care sunt acelea. Am avut parte și de momente frumoase și de momente mai grele, dar cred că am reușit totuși să mă maturizez și să realizez ce vreau să fac și ce sunt dispusă să schimb pentru a progresa”, spune Ioana, care a înregistrat cele mai bune rezultate la ITF-ul G2 din Cap d’Ail (Franța), unde a ajuns până în finală, iar la ITF-ul G1 din Berlin (Germania) a atins faza semifinalelor.
Junioara română nu am făcut mari majore nici în jocul ei, nici în echipă. Doar a început să se antreneze mai intens și să pășească pe teren cu mai multă încredere în ea și în abilitățile pe care le deține. ”Anul acesta am învățat că fiecare antrenament trebuie jucat la maxim deoarece nici o ora pierdută nu poate fi recuperată, am învățat să am răbdare pentru că atâta timp cât îmi dau silința, rezultate vor apărea și am devenit mai calmă și capabilă să îmi accept greșelile pe teren dar și în afara acestuia”, mai spune Ioana, care a jucat anul acesta un tur pe tabloul de calificări de la US Open. ”Am pierdut în primul meci și am simțit că m-am dezamăgit pe mine”, spune jucătoarea.
De aceea, ambițiile ei au devenit din ce în ce mai mari, iarpentru sezonul ce vine speră să progreseze din ce în ce mai mult astfel încât să prindă, din nou, cel puțin încă un turneu de Mare Șlem și să ajungă cât mai sus. ”Îmi mai doresc să joc mai multe turnee la seniori și să dobândesc o constanță mai mare în joc”, a încheiat Ioana.
Le urăm succes junioarelor române în noul an şi performanţe pe măsura aşteptărilor.