La Boras, orasul in care Dinamo joaca maine cu Elfsborg, in Cupa UEFA, locuieste Zoltan Thurmann (63 de ani), un arhitect roman, nascut la Baia Mare, care a fugit din Romania in 1987, ‘satul de politica de buldozer a lui Ceausescu, cel care mi-a demolat casa parinteasca si care i-a ‘omorat tatal.

Pasionat de fotbal, arhitectul urma sa ajunga si la meciul de la Boras – ‘stadionul e la 300 de metri de casa mea, insa a trebuit sa mearga in Romania, la Baia Mare, unde mama sa e grav bolnava.

E dinamovist din studentie

‘In timpul studentiei am fost dinamovist, cunosteam personal aproape toata echipa. Iar Lati Ghergheli mi-a fost vecin in copilarie si de multe ori am jucat fotbal impreuna, spune Zoltan.

Arhitectul afirma: ‘Eu am facut cateva desene pentru zone din oras: parcul si gradina zoologica, planetariul, planul de sistematizare. Multe dintre idei mi-au fost insa „furate” si atribuite unor specialisti locali. Thurmann spune: ‘Dintre cladirile impunatoare, multe au fost proiectate de arhitectul argentinian Arascatea, cu care am colaborat. Arascatea, alaturi de Thurmann, a proiectat parcul de distractii din Boras si lucreaza la proiectul stadionului din Stockholm.

Sistemul de evacuare al arenei nu e bine pus la punct

Arena din Boras, inaugurata in 2005, a fost proiectata de o firma suedeza. ‘Cu toate ca iti ia ochii si poate sa mangaie sufletul, sunt si cateva greseli flagrante, pe care nu le-ar fi facut nici un arhitect pregatit la „Ion Mincu”. De exemplu, au probleme mari cu sistemul de evacuare a suporterilor in caz de pericol, pune Thurmann

Urmărește-ne pe Google News