Daca ii ascultam pe mai varstnicii cronicari de fotbal, doar trei jucatori au reusit sa se impuna net in ultimele decenii pe postul de extrema stanga clasica: Mircea Lucescu, Costica Zamfir si Nicolae Manea. Dar in timp ce primii doi au fost valori intre alte valori la echipele lor de club, Dinamo si Steaua, Nae Manea a fost un simbol al Rapidului. Un simbol despre care se poate spune, asemenea lui Adrian Ilie, ca nu s-a realizat pe masura uriasului sau talent.
Actual secretar general al echipei giulestene, Manea are un extraordinar har de povestitor. ?si aminteste cum ‘am venit la Rapid in 1965, pe cand aveam 11 ani, si am plecat la 33 de ani’, dar si faptul ca ‘am avut totusi o copilarie grea. Eram 5 frati si de multe ori veneam pe jos la antrenament, de acasa, de pe soseaua Chitilei, pentru ca parintii mei nu aveau mereu bani sa-mi dea de bilet de tramvai. Viata nu tocmai indestulatoare din vremea copilariei a stat si la baza hepatitei de care m-am imbolnavit la 18 ani, astfel ca primeam viza de joc din trei in trei luni. Dar legat de hepatita asta am o amintire extraordinara, la un meci cu Steaua’.
„Cum de joaca asta daca are hepatita?!”
Si acum incepe spectacolul. Povesteste Manea: ‘Datorita hepatitei nu m-au luat in armata. Am fost scutit de serviciul militar si mi-au dat chiar si livretul. Apoi insa, boala a trecut si am inceput sa joc regulat. Si uite ca a venit meciul cu Steaua, din semifinalele Cupei Romaniei 1975. Cei de la Armata au inceput sa-si puna intrebari, cum, asta cu hepatita si joaca fotbal? Cum proceda Steaua pe vremea aceea, cu doua zile inaintea meciului m-au chemat la Centrul Militar, dupa care m-au trimis direct la Spitalul Militar, unde m-au internat. Cica sa-mi faca investigatii. Acolo, doctorul respectiv, un general, m-a luat la sentiment, ca de ce nu veniti dumneavoastra, domnule Manea, la Steaua, e echipa militara, Rapid e o amarata de echipa muncitoreasca? In sfarsit. In seara meciului am iesit prin curtea spitalului, cica la plimbare. Eram in papuci si halat, iar ceilalti bolnavi ma intrebau ce fac, de ce nu ma lasa sa joc? Doctorul mi-a atras atentia sa nu care cumva sa-mi dea prin cap sa fug, numai ca eu vorbisem deja cu cea care avea sa-mi devina sotie sa vina cu un taxi si unde sa opreasca. Am sarit gardul ala mare al spitalului asa, in papuci si halat, tup in taxi si am plecat direct la Stadionul 23 August. La intrarea la vestiare, ala de la usa nu voia sa-mi dea drumul, zicea ca sunt vreun nebun, nu Manea de la Rapid. Ce mai, Motroc, antrenorul nostru, facuse deja echipa, dar m-a bagat imediat titular. N-am sa uit niciodata meciul ala, in care Ionita a aparat extraordinar. S-a terminat 1-1, iar la penalty-uri eu l-am transformat pe cel decisiv’, rememoreaza Nae.
„Sa nu te puna dracul sa semnezi cu astia!”
‘Inutil sa mai spun ca a doua zi eram apt de serviciu militar, iar dupa nici o luna alergam prin comuna Rosu cu masca pe figura. Si tot n-am vrut sa semnez pentru Steaua, cu toate presiunile care s-au facut asupra mea. Dar am avut si aliati in armata. Mi-aduc aminte ca in prima zi ne-a luat in primire un colonel, care cand m-a vazut cu parul asa lung le-a zis alora de la frizerie „p-asta sa-l tundeti zero”, dar apoi m-a luat deoparte: „Vezi ca sunt rapidist, sa nu te puna dracul sa semnezi cu astia! Si vezi, la masa, sa vii sa mananci la mine, la popota!”. Super baiat. Ca si doctorul de la infirmerie, tot rapidist, care ma lua la el sa ma scape de instructie. Apoi, dupa vreo luna, daca au vazut cei de la Steaua ca nu pot sa ma convinga se semnez pentru ei, m-au lasat sa ma intorc la Rapid si m-au detasat cu serviciul militar la Caile Ferate Romane’, conchide rapidistul pur-sange Nae Manea.
S-a luat de Iordanescu
La 27 de ani, satul de Divizia B, Manea a dat totusi curs ofertei venite de la Steaua. ‘N-am stat insa decat un tur, nu mi-a placut, dupa care m-am intors la Rapid. Inima mea ramasese in Giulesti. La Steaua a fost OK vreo zece etape, dupa care au inceput strambele. Ca la Steaua! Venea nu stiu care general care il voia p-ala in echipa, altul pe alalalt si uite cum m-a sarit schema. La un moment dat mi-a sarit mustarul si m-am dat si la Iordanescu. Pai, imi dadea mingea numai cand aveam cate trei pe mine. Ce sa fac? O driblam si eu pana o pierdeam’.
„Camataru Rodion, nu iei gheata, iei soson!”
Unul dintre meciurile ramase in memoria Giulestiului a fost un Rapid – Dinamo, 4-3, jucat in 1987. ‘Steaua era deja campioana, asa ca singura miza pentru Dinamo ramanea trofeul Gheata de Aur, pentru care Camataru era in cursa cu sanse mari. Dinamo ne-a cedat victoria, dar conditia a fost ca sa inscrie Camataru cat mai multe goluri. A dat trei, dupa care galeria si publicul de pe Giulesti au declansat circul. S-au descaltat toti de pantofi, pe care ii fluturau deasupra capului si strigau: „Camataru Rodion, nu iei gheata, iei soson!”‘, isi aminteste Manea, la 20 de ani dupa acel joc din final de sezon.
„Balaci a vrut sa picam la intelegere”
Manea a povestit ‘o tentativa de blat’ din 1975. Craioveanul Balaci le-ar fi propus rapidistilor cate 5.000 de lei sa se lase batuti in finala Cupei Romaniei.
A dorit sa-i dea 5.000 de lei sa piarda finala Cupei
Libertatea: Domnule Manea, care este amintirea dumneavoastra cea mai frumoasa din intreaga cariera de jucator?
Nicolae Manea: Acea Cupa a Romaniei din 1975. ?n vara aia am repromovat in Divizia A, am batut Steaua in semifinale si apoi Craiova in finala, pe un stadion 23 August arhiplin. N-am castigat cine stie ce bani, dar tineam mult la orgoliul nostru si la tricoul pe care il imbracam. Mi-aduc aminte ca in minutele premergatoare startului finalei am avut un dialog cu Balaci. ‘Pe cat jucati Nae?’. ‘Pe 2.000 de lei. Voi?’. ‘Noi pe 10.000. Auzi, n-ar fi mai bine sa luati voi cate 5.000 de lei si sa castigam noi?’. Am luat-o ca pe o gluma si i-am zis ca noi ne jucam sansa, oricum n-avem nimic de pierdut. Am batut cu 2-1 si am dat ambele goluri, al doilea in prelungiri.
De ce ati ales sa jucati aproape o viata intreaga la Rapid, desi ati avut oferte de la toate marile forte ale campionatului?
Am iubit nu numai echipa, dar si atmosfera din Giulesti, boemia de aici. Bateam Steaua si Dinamo, dar pierdeam acasa cu Jiul sau Bacaul. Iar galeria noastra era fantastica. Eu n-am vazut in viata mea suporteri precum rapidistii, atat de atasati de echipa si asa de patimasi. Dupa finala cu Craiova, in noaptea aia au venit aproape o mie de suporteri sub balconul meu si au inceput sa-mi scandeze numele. Aveam 21 de ani si m-am simtit extraordinar. Apoi, erau aparte. Nu uitati ca pe vremea comunismului scandau impotriva Stelei ‘Voi l-aveti pe Valentin, Noi l-avem pe Damaschin’ sau ‘Ceausescu PCR, Paunescu CFR’.
Totusi, poate daca v-ati fi transferat la Steaua sau Dinamo cariera dumneavoastra ar fi fost alta.
Asa e, dar n-am putut fi altfel. Am semnat si pentru Dinamo, si pentru Sportul, dar de fiecare data m-am razgandit si in ultima clipa am refuzat transferul. La Steaua am mers la un moment dat, dar dupa cateva luni m-am in-
tors. Poate ca asa mi-a fost mie scris, sa ma identific cu Giulestiul.
„Eu am venit la Bistrita cum a venit Hagi la Steaua”
Manea si-a petrecut ultimele patru sezoane ale carierei de fotbalist la Gloria Bistrita, convins fiind sa mearga acolo de Jean Padureanu.
‘Am castigat la Bistrita in patru ani cat intr-o viata la Rapid’, spune fosta glorie a Giulestiului.
El povesteste cum s-a impus in vestiar: ‘Erau acolo, la Gloria Bistrita, cativa senatori de drept de care nu se atingea nimeni. Nici nu ajunsesem bine si incepusera ca unul bate loviturile libere de pe dreapta, altul ca bate de pe stanga, vezi Doamne, sa nu ma bag. La care i-am linistit repede: „Mai, baieti, eu am venit aici din postura din care a venit Hagi la Steaua! Asa ca de acum inainte, comanda la mine!”‘.
Al doilea golgheter all-time
Manea e al doilea golgheter al Rapidului din toate timpurile. In cei 7 ani de Divizia A si cei 6 ani de ‘B’ petrecuti sub tricoul Rapidului, plus meciurile de Cupa, cel poreclit de fanii ‘Mutu’ a marcat 193 de goluri, cu doua mai putin decat legendarul Bazil Marian.
Ioan Viorel, Realitatea TV