Deşi nu este adeptul unor investiții masive pentru o posibilă performanță pe termen scurt, Gheorghe Bosânceanu, patronul Farului, consideră că şi o politică de creştere a tinerilor jucători este una costisitoare.
“Pentru acest sezon avem un buget de cinci-şase milioane de dolari. În cei aproape opt ani, sumele cheltuite la Farul depăşesc bine 15.000.000 $. Poate pentru unii înseamnă puțin, însă pentru mine înseamnă mult. Sub 5.000.000 buget pe an, în Liga I, nu te mai poți descurca şi mai mult de 50% venit nu ai cum să obții. Dacă vii cu 20 de milioane într- un an, nu înseamnă că îți şi iese. În plus, cine aude că investeşti atât, imediat îți oferă jucători de 3-4 ori mai mult decât valorează în mod normal. Te încarci cu nişte datorii de care nu mai scapi, cât timp ai contract cu ei”, spune Bosânceanu.
Patronul continuă: “Este uşor să-ți bați joc de bani. Fiecare agent spune că are jucători importanți dacă îi dai lui 50.000 – 100.000 de euro. Apoi, când îi transferi, am făcut-o şi noi la nevoie, îți pui mâinile în cap. Noi încercăm să identificăm fotbalişti care nu au apucat să intre pe mâna unui antrenor bun, la un club solid, care să facă dintr-un jucător de 50.000 de euro unul de 2,5 milioane. Dacă am aduce doar fotbalişti scumpi, care mai este rostul celor 30 de antrenori pe care îi avem?”
Are peste 5.000 de angajați
Acționar majoritar al Șantierului Naval Constanța, acolo unde îşi desfăşoară activitatea legată de industria navală, construcție şi reparații nave, operare nave, Bosânceanu e mereu ocupat: “Dacă aş accepta să vin la toate emisiunile la care sunt invitat, ar însemna că trebuie să îmi iau casă în Bucureşti. Nu pot! Eu, în fiecare dimineață, la ora 6.30 sunt pe şantier. Am 5.000 de angajați şi 50 de directori. Dacă nu sunt direct implicat, ce fac?”.
Poate lua 30.000.000 € de la bancă doar cu un telefon
“Am ajuns într-un punct în care, dacă acum 15 ani făceam 1 mc de documente pentru un milion de dolari, acum pot lua de la bancă 30 de milioane doar printr-un simplu telefon. Cel de la bancă ştie însă că eu sunt conştient de ceea ce fac şi că nu este nevoie să se mai gândească şi el şi îmi dă suma cerută în anumite condiții. E normal să am grijă de banii mei, pentru că sunt sute de milioane pe care trebuie să le returnez la bănci”, spune patronul “rechinilor” constănțeni, cei care se pot mândri şi cu faptul că au în conducerea clubului, ca preşedinte de onoare, pe unul din cei mai influenți oameni din lumea fotbalului: vicepreşedintele UEFA, cipriotul Marios Lefkaritis (foto).
A jucat rugby
“M-am născut în comuna Dumbrăveni, Suceava. În liceu, am jucat rugby, ca aripă”, se destăinuie patronul Farului.