„Hercule de buzunar”, cum a fost supranumit Gheorghe Berceanu, a fost campion olimpic la lupte greco-romane la categoria 48 kg, în 1972, la JO de la Munchen şi medaliat cu argint la Montreal în 1976, tot la 48 kg.
În palmaresul sportivului care măsura doar 1,50 metri, mai figurează, pe lângă opt titluri naţionale, trei titluri de campion european, în 1970, 1972 şi 1973, şi două de campion mondial, în 1969 şi 1970.
Gheorghe Berceanu a început să practice luptele greco-romane la clubul Electroputere din Craiova, sub îndrumarea antrenorului Ilie Marinescu. S-a transferat apoi la Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucureşti, unde a înregistrat succesele sale, atât ca sportiv, cât şi ca antrenor.
În 2000 i-a fost conferit Ordinul naţional „Pentru Merit” în grad de cavaler, iar în 2019 a fost inclus în Hall of Fame-ul mondial. Ceremonia urma să aibă loc la începutul lunii septembrie, cu ocazia Mondialelor de la Belgrad.
„Dacă îţi spun că am plecat de-acasă, din Târna de Dolj, să fac fotbal, nu mă crezi… Noroc că nu m-au primit ăia de la Electroputere, unde cică aveam şi eu o pilă prin frate-miu, că eram prea mic de înălţime, că altfel nu mai ajungeam să câştig ca luptător tot ce-şi poate dori un sportiv”, povestea Berceanu într-un interviu acordat Libertatea.
Mondiale, europene, olimpice, naţionale, săteşti… Între 1967 şi 1975 nu m-a bătut nimeni. Abia în 1975 am pierdut primul meci, la Mondiale, în finală, dar m-au furat ruşii de m-au rupt. Şi am mai cedat o dată, în 76, la Montreal, tot într-o finală.
Gheorrghe Berceanu:
Lui „nea Grigore” îi rămăsese în minte cum l-a primit Ceauşescu atunci când s-a întors cu argintul olimpic de gât, de la Montreal. Pentru prima oară în viaţa lui, dădea ochii cu dictatorul: „Ceauşescu era şi el mic, dar s-a aplecat mult să mă pupe când mi-a venit rândul la strâns mâna. Eu am doar 1,50 m, ce era să fac, să sar la pupat?”. Pentru argintul de la Montreal a primit o mașină Skoda și o medalie.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!