La Craiova însă, acolo unde versurile lui Adrian Păunescu sunt încă vii şi curate, fotbalul i-a strâns pe oameni umăr lângă umăr. 24.000 de fani ai Universităţii, ascunşi sub lumina plăpândă a lumânărilor aprinse în cinstea bardului lor iubit, au ridicat capul spre cerul deschis şi şi-au închis în inimi amintirea caldă a unuia dintre ei. Poate a celui mai bun. A celui care i-a învăţat să cânte, să râdă şi să plângă pentru o echipă. Emoţiile din tribune au vibrat însă prea puţin în iarbă. Liderul campionatului, Oţelul, a venit în Bănie să se bată şi să câştige. O pasă magică a lui Paraschiv, finalizată simplu de Silviu Ilie (22), a fost suficientă. Aseară, la Craiova, durerea a muşcat adânc. Din suflete, din dragoste, din culori, din fotbal şi din poezie. A fost un “Adio” trist, dar îngânat în acorduri albalbastre sincere.

Gică Hagi: «Scrieţi versuri cum joc eu fotbal»

În timpul campaniei de calificare a naţionalei la Campionatul Mondial din Franţa, ediţia 1998, Adrian Păunescu, împreună cu o parte dintre membrii Cenaclului Totuşi iubirea, patronat şi condus de el, a făcut o vizită tricolorilor în cantonamentul de la Săftica.

La finalul unei melodii, ale cărei versuri au fost scrise special pentru echipa naţională, Gheorghe Hagi a făcut următoarea observaţie: “Vă mulţumim pentru poezie, dar poate că ar fi trebuit să amintiţi şi de goluri”. În acel moment, Adrian Păunescu a oprit recitalul Tatianei Stepa şi i s-a adresat lui Hagi: “Bună observaţia, Gică. Până la finalul întâlnirii noastre, dorinţa ta va fi îndeplinită”. Şi s-a ţinut de cuvânt. Versurile cu pricina, scrise de Maestru, au fost următoarele: “Vom umple toate porţile cu goluri,/ Mergând mereu pe sensul interzis/ Şi vom transmite salutări în ţară/ Echipa României din Paris”. Hagi, vădit emoţionat, s-a ridicat în picioare, adresându-i-se poetului: “Maestre, scrieţi versuri cum joc eu fotbal”.

A compus imnurile Craiovei şi Rapidului

Păunescu a fost cunoscut şi ca un mare iubitor de fotbal, suporter declarat al Universităţii Craiova. De altfel, poetul a scris, în 1983, versurile imnului echipei, “Cântec pentru Oltenia”, melodie compusă şi interpretată de Valeriu Penişoară. Aceasta a fost prezentată publicului în 1983, înaintea meciului cu Kaiserslautern. O altă formaţie pe care Păunescu a îndrăgit-o a fost Rapid, căreia i-a scris imnul ce se deschide cu versurile “Suntem peste tot acasă/ Porţile ni se deschid/Nu-i echipă mai frumoasă/Şi iubită ca Rapid”, cântat de Victor Socaciu.

«Păunescu m-a făcut sclavul Universităţii»

Adrian Mititelu, patronul Universităţii, a vorbit, înainte de meciul cu Oţelul, despre trecerea în veşnicie a lui Adrian Păunescu. “Este o senzaţie pe care cu greu o pot exprima în cuvinte. Adrian Păunescu mi-a schimbat viaţa. Datorită cântecelor lui am devenit un sclav al Universităţii Craiova”, a declarat Mititelu.

fotografii: Gazeta Sporturilor

Urmărește-ne pe Google News