Duminică seară, Cluj Arena găzduiește meciul oficial de retragere al fotbalistului Adrian Mutu. La evenimentul de gală iau parte vedete ale fotbalului național și internațional, de la Gheorghe Hagi și Alessandro del Piero, Fabio Cannavaro, David Trezeguet, Fernando Couto sau Claude Makelele.
Vineri la prânz, la umbra unui cort negru din apropierea Stadionului Cluj-Arena, care va găzdui gala sa de retragere duminică, Adrian Mutu a răspuns timp de o oră la o serie de întrebări despre viața și cariera sa, în fața unui grup de vreo 20 de curioși, fani ai fotbalistului sau jurnaliști.
Tema ediției din acest an a conferințelor Sports Talks este nevoia de mentori, așa că jurnalistul clujean Mihnea Măruță l-a întrebat, întâi de toate, cine au fost mentorii săi.
Părinții, mentori toată viața
Primii mentori ai mei au fost părinții. Ei m-au crescut și m-au îndrumat de-a lungul copilăriei. Când m-am apucat de fotbal, am avut un nou mentor, în persoana antrenorului meu de la Copii și Juniori, Mihai Ianovschi, care mi-a deschis ochii în fotbal și m-a învățat ce înseamnă acest sport.
Adrian Mutu:
„Riscul e să credem că ne sunt mentori și persoane care ne influențează negativ, să ne încredem în mentori negativi”, a deschis o paranteză fostul fotbalist.
„Trebuie să ne dăm seama care sunt adevărații mentori, cei care ne ajută să ne îndeplinim obiectivele așa cum ne dorim. De la părinți la antrenorii, de la copii până la seniori, cum a fost cazul întâlnirii mele cu Cesare Prandelli, am avut parte de mulți prieteni pe care-i pot numi mentori. Unii dintre ei îți sunt mentori o vreme, alții, cum e cazul părinților, îți sunt mentori toată viața”.
Fotbalistul român suportă mai greu concurența
Moderatorul l-a rugat, de asemenea, pe Adi Mutu să comenteze o declarație mai veche a sa, în care spunea că noua generație de fotbaliști din România nu are suficientă disponibilitate la concurență.
„În fotbal, ai loturi de câte 25 de jucători care se bat pe 11 locuri. Nivelul tău de pregătire trebuie să fie tot timpul ridicat: atât la antrenamente, cât și în meciuri, trebuie să demonstrezi în fiecare zi că meriți încrederea antrenorului”, a explicat Mutu.
„Fotbalistul român suportă mai greu concurența. Poate e cel mai important jucător în România și merge afară, unde totul e diferit de cum știa el. Dacă nu are această disponibilitate de a concura cu ceilalți jucători, de alte naționalități probabil, depinde unde merge, atunci cu siguranță nu va avea succes”.
Mulți (n.r. – fotbaliști români) au eșuat în Occident nu pentru că nu aveau talent, ci pentru că mental nu au reușit să suporte ritmul impus.
Adrian Mutu, care a evoluat la cluburi ca Juventus, Chelsea, Inter Milan, Fiorentina, Parma sau Hellas Verona, a dezvăluit că perioada în care s-a simțit cel mai bine ca fotbalist a fost cea petrecută la clubul Fiorentina. De altfel, recent, Adrian Mutu a fost desemnat și cel mai bun jucător al Fiorentinei din ultimii 20 de ani.
Ce sfat ar da Adi Mutu unui tânăr care trece de la salariul de 2.000 de euro pe lună la unul de 20.000 de euro pe lună, respectiv la 200.000 de euro pe lună?
„Tendința unui tânăr fotbalist care trece de la 2.000 de euro pe lună la 20.000 de euro pe lună este de a-și cheltui banii pe lucruri care îi satisfac egoul personal, dar care nu vor mai valora nimic peste un timp. Trebuie să încerci să pui deoparte, pentru că nu se știe câtă vreme poți câștiga 20.000. Dacă ajungi la 200.000 de euro pe lună, atunci ai și bani de investit, ca să poți să-ți asiguri un viitor liniștit când nu vei mai avea un salariu de 200.000 de euro”.
Când treci de pe teren pe banca tehnică
Întrebat care ar fi cel mai important sfat pe care l-ar da cuiva care trece de pe teren pe banca tehnică, așa cum a făcut și el, Adrian Mutu a răspuns direct și simplu:
„În primul rând, să uite că a fost jucător. E altă meserie. Ca antrenor, trebuie să fii foarte obiectiv. Or, ca jucători, tindem să fim subiectivi, mai egoiști. Un antrenor nu poate să facă asta, trebuie să privească în ansamblu”. De asemenea, Mutu crede că antrenorii „nu trebuie să pice în capcana de a compara performanțele jucătorilor cu propriile performanțe din trecutul lor ca jucători”.
Cum a schimbat VAR jocul
Comentând felul în care tehnologia, inclusiv VAR a schimbat fotbalul, Mutu a recunoscut că a avut multe momente în care a jucat mai dur decât ar fi permis-o, poate, contextul actual:
„Înainte de VAR era un joc mult mai dur. Cred că numai eu am spart vreo 15-20 de arcade de-a lungul carierei, iar la rândul meu mi-am primit porția bună de coate în față. Nu înseamnă că era un joc mai frumos. Era diferit”.
Să fii fotbalist 24 de ore din 24
În discuția din cadrul Sports Talks, Mutu și-a explicat și propria viziune asupra meseriei de fotbalist, pe care nu o poți face, după el, „decât 24 de ore din 24”,
Când ești sportiv de performanță, trebuie să trăiești 100% pentru sport. Începând de la antrenamente, continuând cu odihna, pe care eu îl numesc al doilea antrenament, cu mâncarea, cu recuperarea. Indiferent ce faci în viață, trebuie să te gândești că ești fotbalist.
Adrian Mutu:
Lansarea cărții
În ajunul meciului-eveniment prin care va fi sărbătorită cariera de jucător a lui Adrian Mutu, fotbalistul își lansează și volumul autobiografic „Revenirea din infern”. „Tot ce mi-aș fi dorit să spun atunci când nu aveam pe nimeni lângă mine să asculte” – își descrie cartea fostul căpitan al echipei naționale. Lansarea va avea loc sâmbătă, 11 iunie, de la ora 17.00, la Hotelul Radisson Blu, în cadrul Sports Festival.