Totul depinde de deznodământul luptei pe care Adrian Mutu o duce în justiţie împotriva lui Chelsea, în cazul uriaşei despăgubirii de 17.173.990 de euro pretinse de clubul englez pentru dopajul cu cocaină din 2004. Camera de Rezolvare a Disputelor din cadrul Federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA), Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS) şi Tribunalul Federal Elveţian i-au respins recursurile, dar „Briliantul” a refuzat să depună armele şi este pregătit să meargă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru a anula suma respectivă, cea mai mare sancţiune financiară la care a fost condamnat, vreodată, un sportiv. Spre mirarea multora, perspectiva de a fi nevoit să plătească o avere lui Chelsea n-a avut darul să-l potolească pe Mutu. Acesta a continuat să comită greşeli mai mult sau mai puţin grave, în urma a fost amendat în mod repetat de Fiorentina, actualul său club. Penalizările în bani emise pe numele atacantului român în ultimele 13 luni însumează 864.800 de euro!      

Amenzile «Briliantului»

  • 17.173.990 de euro – despăgubiri către Chelsea, pentru afectarea imaginii clubului londonez în urma dopajului cu cocaină (2004).
  • 675.000 de euro – reducere salarială de 50% pe perioada celor 9 luni în care a fost suspendat pentru dopaj cu sibutramină (februarie – octombrie 2010).
  • 150.000 de euro – pentru că a părăsit antrenamentul fără aprobarea conducerii Fiorentinei (ianuarie 2011).
  • 16.800 de euro – pentru că a bătut un chelner într-un local de noapte din Florenţa (octombrie 2010).
  • 16.500 de euro – pentru o altercaţie cu un cetăţean libanez în timpul unei recepţii organizate de Fiorentina în onoarea sponsorilor clubului (decembrie 2009).
  • 6.500 de euro – pentru că a fumat în interiorul stadionului Artemio Franchi din Florenţa (februarie 2010).

Toja a plătit scump o noapte în club

Juan Carlos Toja (25 de ani), fostul mijlocaş al Stelei, în prezent la Aris Salonic (Grecia), a fost amendat anul trecut de Gigi Becali, patronul formaţiei din Ghencea, cu suma de 62.500 de euro pentru numeroasele nopţi petrecute în cluburi şi pentru că i-a făcut avansuri soţiei unui alt fotbalist.

Marica a intrat în istoria Bundesligii

În luna noiembrie a anului trecut, Ciprian Marica (25 de ani) a primit cea mai amendă din istoria clubului VfB Stuttgart şi a campionatului Germaniei: 50.000 de euro! Atacantul român a fost aspru sancţionat financiar pentru că şi-a lăsat echipa în inferioritate numerică, fiind eliminat după ce i-ar fi zis „găozar” arbitrului meciului cu Hamburg (2-4).

Dayro, «ars» pentru că a întâziat

Dayro Moreno (25 de ani), fostul atacant al Stelei, în prezent la Once Caladas (Columbia), a trebuit să scoată din buzunar 30.000 de euro, în 2009, pentru că a întârziat la reunirea lotului formaţiei din Ghencea şi pentru că a contestat o decizie a antrenorului Marius Lăcătuş.

Chivu, mii de euro pentru un gest jignitor

Federaţia Italiană de Fotbal l-a amendat pe Cristi Chivu (30 de ani) cu 8.000 de euro, pentru că fundaşul lui Inter Milano le-a arătat suporterilor lui AS Roma degetul mijlociu, la sfârşitul finalei Cupei Italiei din mai, anul trecut. Înjurat permanent pe toată durata partidei, Chivu a răzbunit la final, războindu-se cu fanii fostei sale echipe.

Alte amenzi usturătoare:

  • Mike Tyson – celebrul boxer american a fost amendat cu 3.000.000 de dolari (circa 2,3 milioane de euro) pentru că l-a muşcat de ureche pe Evander Holyfield, adversarul său, în timpul unui meci disputat în 1997.
  • Antonio Cassano – în decembrie 2010, atacantul italian al lui AC Milan a fost condamnat să plătească 1.500.000 de euro Sampdoriei, fosta sa echipă, după ce l-a atacat verbal pe preşedintele echipei şi a refuzat să ia parte la acţiunile clubului.
  • Michael Schumacher şi Rubens Barrichello – cei doi piloţi ai lui Ferrari au fost amendaţi cu câte 100.000 de dolari (circa 77.000 de euro) pentru lipsă de sportivitate, primul fiind lăsat de cel de-al doilea să câştige Marele Premiu al Austriei din 2002.
  • Rio Ferdinand – fundaşul lui Manchester United a fost amendat cu 50.000 de lire sterline (circa 60.000 de euro) în 2003, pentru că nu s-a prezentat la un test antidoping, motivând că a uitat din cauza faptului că se muta în casă nouă.
  • Sidney Govou – atacantul francez al lui Panathinakos a fost amendat cu 50.000 de euro, pentru că a încălcat regulamentul clubului grec, care interzice jucătorilor să-şi piardă nopţile în cluburi.
  • Philipp Lahm – în decembrie 2009, fundaşul lui Bayern München a fost amendat cu 25.000 de euro, cea mai mare sancţiune financiară din istoria echipei, pentru că a criticat politica de transferuri a clubului.

    Foto: Hepta, Epa

Urmărește-ne pe Google News