Joi seară, în ziua în care a împlinit 36 de ani, Adrian Mutu a refuzat să intre în direct, prin telefon, într-o emisiune a postului Digisport, sugerând că nu-l mai interesează sportul datorită căruia a devenit celebru.
Întâmplarea a fost relatată de moderatorul Vali Moraru: “Colegii mei au reușit să-l prindă la telefon, dar n-a dorit să vorbească, a zis că nu mai vrea să vorbească despre fotbal, pentru că el nu mai este fotbalist. Putem vorbi despre finalul carierei lui Adrian Mutu”. În absenţa unui anunţat oficial din partea lui Adrian Mutu, ultima propoziţie rostită de jurnalistul Digisport poate părea hazardată. Pe de altă parte, dacă ţinem cont de cele petrecute în ultimul an şi jumătate în viaţa “Briliantului”, tentaţia sau chiar decizia de a-şi încheia cariera devin, dacă nu cumva logice, măcar mai uşor de înţeles. SportNews vă prezintă cinci motive care l-ar fi putut determina pe Adrian Mutu să ia hotărârea respectivă.
1. Vârsta înaintată
Acesta este cel mai “vizibil” motiv al unei eventuale retrageri. Ajuns la 36 de ani, vârstă la care foarte puţini fotbalişti “supravieţuiesc” la nivel înalt, Mutu are şi handicapul generat de amănuntul că nu a mai jucat un meci oficial de aproape patru luni (Pandurii – Petrolul 1-1, pe 15 septembrie 2014). În acest caz, revenirea la o formă fizică care să-l facă interesant pentru fotbalul mare necesită un timp îndelungat, iar efortul presupus poate duce la accidentări. Dovadă afirmaţia lui Vincenzo Montella, antrenorul Fiorentinei, care a refuzat recent să-l înregimenteze pe Mutu, motivând că “nu am nevoie de fotbalişti care intră în formă abia în martie”.
2. Dezamăgirile recente
Către sfârşitul unei cariere de-a lungul căreia a jucat în trei din cele cinci mari campionate ale Europei (Italia, Anglia şi Franţa), Adrian Mutu recunoscut că mai are trei mari dorinţe: să-l depăşească pe Gheorghe Hagi în clasamentul golgheterilor all-time al naţionalei României (momentan este la egalitate cu “Regele”), să joace la un Campionat Mondial şi să-şi încheie cariera la Fiorentina. Nici una dintre dorinţe nu i s-a îndeplinit, ceea ce ar fi putut contribui la decizia de a rupe cu fotbalul, o dată pentru totdeauna.
3. Problemele conjugale
Transferul de la Ajaccio la Petrolul Ploieşti, realizat la începutul anului trecut, a reprezentat începutul unei crize în familia lui Adrian Mutu. Consuelo, frumoasa lui soţie, a refuzat să se mute în România, iar “Briliantul” a pus paie pe focul ce risca să-i mistuie căsnicia, fiind surprins la un moment dat în compania altei femei. Adrian şi Consuelo s-au împăcat către sfârşitul anului trecut, fotbalistul ajungând probabil la concluzia că nu are rost să-şi rişte viitorul familial de dragul unei alte aventuri fotbalistice.
4. Sănătatea mamei
La sfârşitul anului trecut, Adrian Mutu a aflat că mama lui, Rodica, s-a confruntat cu serioase probleme cardiace. “Briliantul” a lăsat baltă orice – concediul în Republica Dominicană, alături de soţia Consuelo şi de fiicele Maya Vega şi Adriana Lea şi încercările de a-i convinge pe şefii Fiorentinei să-i ofere un contract – şi a venit val-vârtej în România, pentru a fi alături de cea care i-a dat viaţă. Mama lui se simte ceva mai bine acum, dar fotbalistul s-a speriat foarte tare. “Nu mai răspunde la nici la telefon, îl interesează doar mama lui, care nu se simte foarte bine. Adi a suferit mult când a murit bunica, în urmă cu ani, iar acum își dorește ca mama lui să se facă bine cât mai repede. Nici de aniversare nu i-a ars… Nu crede că o să mai meargă la vreo echipă”, ne-a dezvăluit un apropiat al lui Mutu.
5. «Ameninţarea» Chelsea
Adrian Mutu trage şi acum ponoasele pentru scandalul dopajului cu cocaină al cărui protagonist a fost în toamna lui 2004. Chelsea, echipa lui de atunci, nu s-a mulţumit doar să-l concedieze, ci l-a dat în judecată la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, ai cărui magistraţi l-au condamnat pe “Briliant” la plata unei despăgubiri-record către clubul englez: 17,7 milioane de euro. Între timp, FIFA a stabilit că nu românul trebuie să achite suma respectivă, ci Livorno şi Juventus, grupările care l-au achiziţionat în perioada în care era suspendat. Cu toate acestea, nu e deloc sigur că Mutu a scăpat “basma curată” din această poveste. Eventuala renunţare la cariera de fotbalist ar diminua riscul ca Mutu să fie obligat să plătească despăgubirile, întrucât sentinţele TAS şi FIFA funcţionează doar în plan sportiv.