Din primele probe strânse de procurori și polițiști, vina pentru tragedia din Munții Retezat de sâmbătă – când un grup de șapte persoane a fost surprins de o avalanșă – o poartă liderul echipei de escaladă. Acesta pare să fi fost Ovidiu Popescu, tatăl unuia dintre dintre cei doi copii care și-au pierdut viața în urma avalanșei. Însă acest lucru va fi stabilit cu siguranță la finalul investigației.
Reamintim că sâmbătă, în jurul orei 14,40, a fost anunțată alunecarea de zăpadă care a cuprins grupul de șapte persoane format din trei copii și patru adulți. Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi – de 13 ani, respectiv 14 ani – au decedat, iar restul de cinci persoane au fost rănite. Grupul a intrat pe un traseu interzis, iar membrii săi nu era echipați corespunzător.
Din aceste motive, Parchetul de pe lângă Judecătoria Hațeg, Județul Hunedoara a deschis o anchetă pentru ucidere din culpă în această tragedie. Primele indicii ar fi că vina o poartă adulții și conducătorul grupului. Acesta pare să fi fost alpinistul Ovidiu Popescu, tatăl fetiței de 13 ani, Dor Geta Popescu. De altfel, acesta a anunțat înaintea incidentului din Munții Retezat că a plecat cu fiica sa într-o escaladă care constituia antrenamentul pentru cucerirea unui vârf montan de peste 7.000 de metri (Vârful Lenin – 7.134 m).
Au urcat pe un traseu închis
Legea nu interzice accesul pe traseele montane în condiţii meteo nefavorabile, dar salvamontiştii spun că toţi cei care se aventurează pe munte ar trebui să respecte avertizările.
Pe lângă faptul că grupul de șapte persoane a urcat pe un traseu care era închis și pentru care erau avertizări de avalanșe, autopsia a scos la iveală că decesul a fost cauzat de traumatisme craniene care ar fi putut fi evitate dacă minorii ar fi purtat căști de protecție.
„Cei doi adolescenți au decedat în urma unor traumatisme cranio-cerebrale cu fracturi craniene iradiate la bază și hemoragie meningo-cerebrală. Nu s-au evidențiat alte leziuni traumatice”, a spus șeful Serviciului de Medicină Legală Hunedoara, Dan Mărculescu.
Întrebat dacă tinerii alpiniști ar fi putut supraviețui, dacă ar fi avut căști de protecție, medicul legist a răspuns: ”Nu știu exact dacă au avut sau nu cască, dar bănuiesc că dacă ar fi avut cască, această cauză nu s-ar fi produs. Decesul putea surveni prin alte mecanisme: asfixiere sau prin refrigerație. Nu cunosc exact datele de la locul unde s-a întâmplat acest accident nenorocit”.
Citiți și:
Salvamontiști: Cei 7 turiști au declanșat avalanșa din Retezat