ACTUALIZARE 24 ianuarie. Seria C, Grupa 4: România, Serbia, Muntenegru, Lituania.

Mladen Krstajici, selecționer Serbia

”UEFA a scris o nouă pagină de istorie, a pus în aceeași grupă Serbia și Muntenegru (n.r. – Mladen Krstajici a participat la Cupa Mondială din 2006 ca reprezentant al naționalei unite a celor două țări).  Grupa n-are o favorită clară. Românii au foame de succes. Muntenegru e mereu motivată, nici o echipă nu e de subestimat!”

Ljubisa Tumbakovici, selecționer Muntenegru

”Sincer, nu sunt foarte mulțumit cu tragerea la sorți. Ne doream adversari mai facili. Trebuie să jucăm din nou contra României, cu mereu dificila Serbia, care participă acum la Cupa Mondială, și care își cunoaște foarte bine valoarea. În sfârșit, mai e Lituania, care e de nivelul nostru. Dar, toate acestea sunt acum pe hârtie. Ne pregătim ca în septembrie să fim la nivelul adversarilor noștri. Am mai fost în situația aceasta în preliminariile trecute, într-o grupă în care favoriți erau Polonia, Danemarca, dar și România. Am jucat bine cu Danemarca, iar contra României am fost și mai convingători. Va fi foarte greu, dar avem timp să ne pregătim!”

Edgaras Jankauskas, antrenor Lituania
”Avem trei adversari cu un stil similar. Nu pot să spun dacă e rău sau e bine, dar parcă aș fi preferat să am o echipă diferită, de exemplu Scoția sau Finlanda. În orice caz, sunt meciuri tari, mai bune ca amicalele. Sansa de a se califica la Euro 2020 este o motivație bună”.

Cel mai bine clasate echipe în cele patru grupe din Seria C a Ligii Națiunilor, care nu s-au calificat deja la Euro 2020 prin intermediul preliminariilor, merg în play-off-ul Ligii Națiunilor (martie 2020). Cele 4 echipe din play-off vor disputa semifinale într-o singură manșă (pe terenul echipei cu linie de clasament mai bună în grupele Ligii Națiunilor), iar finalistele se vor duela într-o singură manșă (gazda va fi trasă la sorți). Câștigătoarea se califică la Euro 2020. 

SERBIA
România v Serbia: 2 meciuri – 2 înfrângeri (Total și cu fosta Iugoslavie: 4 1 0 3; tricolorii au pierdut în mod şocant acasă, scor 4-6, un meci cu Iugoslavia care, dacă ar fi fost câştigat la măcar acelaşi scor ca şi în tur, la Zagreb (2-0), i-ar fi dus la Cupa Mondială).
Golaveraj: 2-8
Selecționer: Mladen Krstajic
Clasament FIFA: locul 37
Echipa ideală: Rajkovic – Tomovic, Maksimovic, Nastasic, Kolarov – Matic, Milinkovic – Markovic, Ljajic, Tadic – Mitrovic.
Vedeta echipei: Nemanja Matic (Man. United)
În momentul de faţă, cel mai scump jucător din naţionala Serbiei este chiar viitorul adversar al celor de la FCSB, Milinkovic-Savic. Mijlocaşul de 22 de ani este legitimat la Lazio şi este cotat de site-ul de specialitate transfermarkt.com la 55 de milioane de euro. Valoarea totală a lotului sârbilor este de 231 de milioane de euro.

Serbia a reușit să câștige grupa în preliminariile Mondialului, reușind să se califice. Cu 21 de puncte adunate (golaveraj 20-10), sârbii au pierdut un singur meci, pe finalul campaniei, 2-3 în Austria.
Până la startul Ligii Naţiunilor, Serbia are de jucat la Campionatul Mondial din Rusia. Face parte din grupa E a turneului final din această vară, alături de Brazilia, Elveţia şi Costa Rica.

MUNTENEGRU
România v Muntenegru: 3 meciuri – o victorie – un egal – o înfrângere
Golaveraj: 5-2
Selecționer: Ljubisa Tumbakovic
Clasament FIFA: locul 46
Echipa ideală: Poleksic – Marusic, Simic, Savic, Volkov – Vukcevic, Bakic – Jankovic, Ivanic, Haksabanovic – Jovetic.
Vedeta echipei: Stevan Jovetic (AS Monaco)
Atacantul lui Monaco este evaluat la 10 milioane de euro. În total, valoarea lotului muntenegrenilor ajunge la aproximativ 70 de milioane de euro.

Pe Muntenegru am întâlnit-o și în preliminariile CM 2018. A fost 1-1 la Cluj-Napoca, într-un meci în care Nicolae Stanciu a ratat un 11 metri în prelungiri, și 0-1 la Podgorica. Selecționata pregătită de Tumbakovic a alternat evoluțiile bune, reușind să câștige cu 1-0 în Danemarca, cu cele dezamăgitoare, fiind învinsă în Armenia, 2-3.
Pe lângă cele două meciuri din preliminariile Mondialului din 2018, România şi Muntenegru mai au în palmares o singură partidă. În mai 2008, tricolorii s-au impus într-un meci amical cu scorul de 4-0.

LITUANIA
România v Lituania: 11 meciuri – 10 victorii – o înfrângere
Golaveraj: 19-6
Selecționer: Edgaras Jankauskas
Clasament FIFA: locul 147
Echipa ideală: Karcemarskas – Vaitkunas, Freidgeimas, Klimavicius, Andriuskev – Kuklys, Zulpa – Papsys, Urbsys, Novikovas – Cernych.
Vedeta echipei: Fedor Cernych (Jagielonia Bialystok)
Doar 9 milioane de euro este suma totală la care se ridică valoarea jucătorilor Lituaniei, în timp ce tricolorii lui Contra se apropie de totalul de 56 de milioane de euro. Cel mai cunoscut jucător al lituanienilor, cel puţin pentru noi, este fostul portar al lui Dinamo, Cerniauskas, cotat la 500.000 de euro şi legitimat la ŢSKA Sofia.

Naționala Lituaniei a încheiat pe locul 5 preliminiariile CM 2018, cu o victorie și trei remize. S-a aflat în spatele Angliei, Slovaciei, Scoției și Sloveniei și doar deasupra Maltei. De altfel, maltezii au obținut o remiză în fața Lituaniei, 1-1.

Contra Serbiei și Lituaniei, avem între cele mai jenante eșecuri din istorie

Cele mai jenante înfrângeri ale echipelor noastre naţionale din ultimii 70 de ani

  • România – Lituania 0-3 (prel. Campionatul Mondial 2010)
  • Serbia – România 5-0 (prel. Campionatul Mondial 2010)

Lituania a administrat României un incontestabil 3-0, goluri marcate de Marius Stankevicius (31), Saulius Mikoliunas (69) și Mindaugas Kalonas (86). Nimic nu anunța drastica înfrângere, mai ales că România participase în vara anului 2008 la Campionatul European din Austria și Elveția, iar balticii se zbăteau în mediocritate. Eșecul avea să confirme decăderea echipei naționale, antrenată, la acea vreme, de Victor Pițurcă. ”Tricolorii” au câștigat în acea toamnă doar cu 1-0 în Insulele Feroe și au remizat la Constanța, cu Franța, scor 2-2. ”Piți” a fost îndepărtat de la națională un an mai târziu, după eșecul cu Serbia, scor 2-3.

Înainte de meciul cu Serbia din preliminariile pentru CM 2010, Mutu a petrecut la Bucureşti alături de Adrian Cristea şi de două domnişoare până la orele dimineţii. După meciul cu Serbia de la Belgrad, pierdut de românii lui Răzvan Lucescu cu 5-0, Mutu a fugit din hotel la o petrecere din Novi Sad, origanizată de Ratko Buturovici, decedat între timp, patronul Vojvodinei.

La finalul campaniei, România a ratat calificarea la Campionatul Mondial din 2010, găzduit de Africa de Sud.

GRUPA 1
Scoția
Albania
Israel

GRUPA 2
Ungaria
Grecia
Finlanda
Estonia

GRUPA 3
Slovenia
Norvegia
Bulgaria
Cipru

/////////////////////////////////////////////////////////////////////

Tragerea la sorți e programată miercuri, de la ora 13:00, la SwissTech Convention Center din Lausanne.

LIVE BLOG Tragerea la sorți, Liga Națiunilor 2018. Naționala României își află adversarii AZI, de la ora 13:00. Primul pas spre Euro 2020

Mesajul FRF înaintea tragerii la sorți pentru Liga Națiunilor: ”Să evităm Serbia!”

Posibilii adversari ai Românei din urna a treia a viitoarei competiții UEFA, cea care începe în această toamnă și care are rolul de a suplimenta numărul meciurilor cu miză. Liga Națiunilor reprezintă și o șansă de calificare la EURO 2020.

Pentru tragerea la sorți, România a fost repartizată în Seria C, alături de Ungaria, Scoția, Slovenia, Grecia, Serbia, Albania, Norvegia, Muntenegru, Israel, Bulgaria, Finlanda, Cipru, Estonia și Lituania.

Seria C este împărțită în următoarele urne valorice:

Urna 1: Ungaria, ROMÂNIA, Scoția, Slovenia
Urna 2: Grecia, Serbia, Albania, Norvegia
Urna 3: Muntenegru, Israel, Bulgaria, Finlanda
Urna 4: Cipru, Estonia, Lituania

Posibilii adversari din urna 1

GRECIA
România v Grecia: 34 meciuri – 18 victorii – 10 egaluri – 6 înfrângeri
Golaveraj: 70 – 35
Selecționer: Michael Skibbe
Clasament FIFA: locul 47
Echipa ideală: Karnezis – Kitsiou, Sokratis, Manolas, Stafylidis – Zeca, Samaris – Fetfatzidis, Fortounis, Samaras – Mitroglou.
Vedeta echipei: Konstantinos Manolas (AS Roma)
În preliminariile CM 2018, Grecia a adunat 19 puncte și a terminat pe locul secund o grupă din care au mai făcut partea Belgia, Bosnia-Herțegovina, Estonia, Cipru și Gibraltar. Singurele puncte pierdute de belgieni în această grupă în care au marcat 43 de goluri în 10 meciuri au fost contra Greciei, 1-1 pe teren propriu. La baraj, grecii au pierdut ”dubla” în fața Croației (1-4, 0-0).

SERBIA
România v Serbia: 2 meciuri – 2 înfrângeri
Golaveraj: 2-8
Selecționer: Mladen Krstajic
Clasament FIFA: locul 37
Echipa ideală: Rajkovic – Tomovic, Maksimovic, Nastasic, Kolarov – Matic, Milinkovic – Markovic, Ljajic, Tadic – Mitrovic.
Vedeta echipei: Nemanja Matic (Man. United)
Serbia a reușit să câștige grupa în preliminariile Mondialului, reușind să se califice. Cu 21 de puncte adunate (golaveraj 20-10), sârbii au pierdut un singur meci, pe finalul campaniei, 2-3 în Austria.

ALBANIA
România v Albania: 17 meciuri – 11 victorii – 3 egaluri – 3 înfrângeri
Golaveraj: 41-10
Selecționer: Christian Panucci
Clasament FIFA: locul  60
Echipa ideală: Berisha – Hysaj, Ajeti, Mavraj, Lenjani – Xhaka, Abrashi – Roshi, Krasniqi, Hyka – Balaj.
Vedeta echipei: Elseid Hysaj (Napoli)
Albania, echipă în fața căreia tricolorii au pierdut în ultimul meci al grupei la EURO 2016, a încheiat preliminariile CM 2018 pe locul 3, în urma Spaniei și Italiei, deasupra Israelului, Macedoniei și Liechtensteinului. Pe banca naționalei Albaniei se află fostul internațional al Italiei, cu 57 de selecții pentru ”squadra azzurra”, Christian Panucci.

NORVEGIA
România v Norvegia: 11 meciuri – 4 victorii – 5 egaluri – 2 înfrângeri
Golaveraj: 11-7
Selecționer: Lars Lagerback
Clasament FIFA: locul 58
Echipa ideală: Jarstein – Elabdellaoui, Strandberg, Nordveit, Aleesami – Berge, Henriksen – Helland, King, Elyounoussi – Kamara.
Vedeta echipei: Joshua King (Bournemouth)
Norvegia a încheiat pe locul 4 preliminariile CM 2018, în spatele Germaniei, Irlandei de Nord și Cehia. În grupă, selecționata nordică a pierdut cu 6-0 în fața nemților, dar a învins San Marino, în deplasare, cu 8-0. Un rezultat dezamăgitor a fost eșecul din Azerbaijan, 0-1.

Posibilii adversari din urna a treia

MUNTENEGRU
România v Muntenegru: 3 meciuri – o victorie – un egal – o înfrângere
Golaveraj: 5-2
Selecționer: Ljubisa Tumbakovic
Clasament FIFA: locul 46
Echipa ideală: Poleksic – Marusic, Simic, Savic, Volkov – Vukcevic, Bakic – Jankovic, Ivanic, Haksabanovic – Jovetic.
Vedeta echipei: Stevan Jovetic (AS Monaco)
Pe Muntenegru am întâlnit-o și în preliminariile CM 2018. A fost 0-0 la Cluj-Napoca, într-un meci în care Nicolae Stanciu a ratat un 11 metri în prelungiri, și 0-1 la Podgorica. Selecționata pregătită de Tumbakovic a alternat evoluțiile bune, reușind să câștige cu 1-0 în Danemarca, cu cele dezamăgitoare, fiind învinsă în Armenia, 2-3.

ISRAEL
România v Israel: 20 meciuri – 10 victorii – 5 egaluri – 5 înfrângeri
Golaveraj: 29-19
Selecționer: Elisha Levy
Clasament FIFA: locul 99
Echipa ideală: Harush – Dasa, Tzedek, Gershon, Tawatha – Bitton, Natcho – Rafaelov, Zahavi, Ben Haim – Dabbur.
Vedeta echipei: Bibras Natcho (ȚSKA Moscova)
În campania de calificare la Mondial, Israel a obținut 4 victorii și a încheiat pe 4 o grupă alături de Spania, Italia, Albania , Macedonia și Liechtenstein. Două succese le-a obținut în fața ultimei clasate, Liechtenstein, pe care a învins-o de fiecare dată la limită, 2-1 și 1-0.

BULGARIA
România v Bulgaria: 33 meciuri – 18 victorii – 6 egaluri – 9 înfrângeri
Golaveraj: 70-49
Selecționer: Petar Hubchev
Clasament FIFA: locul 42
Echipa ideală: Stoyanov – S. Popov, Bodurov, Terziev, Zanev – Chochev, Dyakov – Delev, I. Popov, Nedelev – Galabinov.
Vedeta echipei: Ivelin Popov (Spartak Moscova)
În drumul spre CM 2018, Bulgaria a fost a patra, cu 13 puncte, în spatele Franței, Suedia și Olandei, peste Luxemburg și Belarus. Cu toate acestea, selecționata de la sud de Dunăre a înregistrat un parcurs aproape fără greșeală pe teren propriu. Doar Franța, câștigătoarea grupei, a reușit să îi ”smulgă” puncte la Sofia (1-0). În rest, bulgarii au învins tot, inclusiv două pretendente la calificare, 2-0 cu Olanda și 3-2 cu Suedia. Mai greu a fost cu Luxemburg, învingând-o cu un gol marcat în minutul 90+2, imediat după ce oaspeții egalaseră la trei.

FINLANDA
România v Finlanda: 10 meciuri – 7 victorii – 3 egaluri
Golaveraj: 26-4
Selecționer: Markku Kanerva
Clasament FIFA: locul 68
Echipa ideală: Hradecky – Saksela, Lam, Moisander, Uronen – Lod, Hatemaj – Soiri, Jensen, Riski – Pukki.
Vedeta echipei: Lukas Hradecky (Eintracht Frankfurt)
În preliminariile CM, Finlanda a fost penultima într-o grupă alături de Islanda, Croația, Ucraina, Turcia și Kosovo. Finlandezii au obținut un succes pe teren propriu în fața Islandei, câștigătoarea grupei, scor 1-0, și au remizat în Croația, 1-1, și ”acasă” contra Turciei, 2-2. Totuși, ei nu au reușit dubla victorie contra selecționatei din Kosovo, doar 1-1 pe teren propriu, respectiv 1-0 în deplasare. Cu Finlanda ne-am întâlnit în preliminariile EURO 2016, 2-0 la Helsinki și 1-1 pe Arena Națională.

Posibilii adversari din urna a patra

CIPRU
România v Cipru: 13 meciuri – 9 victorii – 3 egaluri – o înfrângere
Golaveraj: 34-11
Selecționer: Ran Ben Shimon
Clasament FIFA: locul 92
Echipa ideală: Panagi – Stylianou, Sielis, Laifis, Avraam – Laban, Artymatas – Efrem, Kastanos, Englezou – Sotiriou.
Vedeta echipei: Pieros Sotiriou (FC Copenhaga)
În preliminariile CM 2018, naționala Ciprului a încheiat pe locul 5 o grupă din care au mai făcut parte Belgia, Grecia, Bosnia-Herțegovina, Estonia și Gibraltar. Cu 10 puncte acumulate, ciprioții au reușit să învingă Bosnia cu 3-2, dar, în același timp, au câștigat la limită în Gibraltar, 2-1, cu un gol marcat în minutul 87. De remarcat însă că doar Belgia, cea care a câștigat grupa cu o medie de 4,3 goluri marcate pe meci, i-a înscris Ciprului mai mult de două goluri într-un meci în aceste preliminarii (3-0 și 4-0).

ESTONIA
România v Estonia: 4 meciuri – 3 victorii – o înfrângere
Golaveraj: 7-2
Selecționer: Martin Reim
Clasament FIFA: locul 88
Echipa ideală: Igonen – Teniste, Baranov, Klavan, Pikk – Mets, Antonov – Zenjov, Vassiljev, Luts – Sappinen.
Vedeta echipei: Ragnar Klavan (FC Liverpool)
În calificările pentru CM 2018, Estonia a fost în grupă cu o altă echipă din această urnă, Cipru, terminând deasupra ei, cu un total de 11 puncte (4 dintre aceste luate Ciprului după 0-0 și 1-0). De remarcat că estonienii au pierdut categoric ambele jocuri contra Belgiei, 0-5 și 1-8.

LITUANIA
România v Lituania: 11 meciuri – 10 victorii – o înfrângere
Golaveraj: 19-6
Selecționer: Edgaras Jankauskas
Clasament FIFA: locul 147
Echipa ideală: Karcemarskas – Vaitkunas, Freidgeimas, Klimavicius, Andriuskev – Kuklys, Zulpa – Papsys, Urbsys, Novikovas – Cernych.
Vedeta echipei: Fedor Cernych (Jagielonia Bialystok)
Naționala Lituaniei a încheiat pe locul 5 preliminiariile CM 2018, cu o victorie și trei remize. S-a aflat în spatele Angliei, Sloveciei, Scoției și Sloveniei și doar deasupra Maltei. De altfel, maltezii au obținut o remiză în fața Lituaniei, 1-1.

Seriile Ligii Națiunilor, ediția 2018-2019

Seria A (patru grupe cu trei echipe): Germania, Portugalia, Belgia, Spania, Franța, Anglia, Elveția, Italia, Polonia, Islanda, Croația, Olanda
Seria B (patru grupe cu trei echipe): Austria, Țara Galilor, Rusia, Slovacia, Suedia, Ucraina, Irlanda, Bosnia-Herțegovina, Irlanda de Nord, Danemarca, Cehia, Turcia
Seria C (trei grupe cu patru echipe, o grupă cu trei echipe): Ungaria, ROMÂNIA, Scoția, Slovenia, Grecia, Serbia, Albania, Norvegia, Muntenegru, Israel, Bulgaria, Finlanda, Cipru, Estonia, Lituania
Seria D (patru grupe cu patru echipe): Azerbaijan, Macedonia, Belarus, Georgia, Armenia, Letonia, Feroe, Luxemburg, Kazahstan, Moldova, Liechtenstein, Malta, Andorra, Kosovo, San Marino, Gibraltar

• La tragerea la sorți din 24 ianuarie, se vor stabili trei grupe cu patru echipe și o grupă cu trei echipe.
• Partidele se dispută tur-retur în septembrie, octombrie și noiembrie 2018.
• Câștigătoarele grupelor vor promova în seria superioară a ediției următoare din Liga Națiunilor, ultimele clasate retrogradând în seria inferioară.
• Pe 2 decembrie 2018 are loc tragerea la sorți pentru preliminariile Euro 2020. Cele șase urne valorice vor fi stabilite exclusiv pe baza performanțelor din grupele Ligii Națiunilor. În seria României, câștigătoarele celor patru grupe alături de cele mai bune două ocupante ale locurilor secunde vor fi în a treia urnă valorică pentru tragerea la sorți a preliminariilor Euro 2020. Celelalte echipe vor fi în urna a patra valorică.
• Preliminariile Euro 2020 se desfășoară în perioada martie-noiembrie 2019. Cel mai bine clasate echipe în cele patru grupe din Seria C a Ligii Națiunilor, care nu s-au calificat deja la Euro 2020 prin intermediul preliminariilor, merg în play-off-ul Ligii Națiunilor (martie 2020).
• Cele 4 echipe din play-off vor disputa semifinale într-o singură manșă (pe terenul echipei cu linie de clasament mai bună în grupele Ligii Națiunilor), iar finalistele se vor duela într-o singură manșă (gazda va fi trasă la sorți). Câștigătoarea se califică la Euro 2020. 

sursa: frf.ro

Citiți și LIVE BLOG Tragerea la sorți, Liga Națiunilor 2018. Naționala României își află adversarii pe 24 ianuarie. Primul pas spre Euro 2020

Principalul obiectiv al naționalei de fotbal a României pentru 2018: start bun spre Euro 2020.

Urmărește-ne pe Google News