Este una din cele mai mari afaceri in derulare – cele cinci micute cercuri prin care te poti numi ‘partener’ olimpic. Pretul lor este estimat la multe milioane de dolari prin care unele din cele mai mari companii ale lumii au putut imprima simbolul Beijing 2008 pe produsele lor: de la carduri de credit la bauturi energizante sau la filme foto. Sume mult mai mari vor fi cheltuite pe campanii promotionale de-a lungul Jocurilor Olimpice, numai pentru a-si demonstra asocierea. Intrebarea care se pune este: merita?
Omega, producatorul elvetian de ceasuri, e furnizorul oficial al editiei chineze in ceea ce priveste cronometrajul si partener mondial al JO – una din cele 12 companii cu drepturi exclusive de marketing asupra Olimpiadei. De altfel, societatea helveta a semnat un contract si cu comitetul de organizare al editiei londoneze din 2012, valoarea intelegerii fiind de 50 milioane de dolari. Pentru competitia ce va incepe sambata, Omega a deplasat un grup de 450 de persoane (cronometrori si prelucratori de date), precum si 420 de tone de echipament de ultima ora.
Pare o afacere exceptionala pentru Comitetul International Olimpic. Dar ce are de castigat Omega din acest business? ‘Jocurile Olimpice reprezinta cel mai mediatizat eveniment sportiv international’, declara Christophe Berthaud, director de marketing pe probleme olimpice in cadrul companiei elvetiene. ‘Implicarea in miscarea olimpica ne ofera platforma ideala pentru dezvoltarea continua a unor tehnologii noi, mai performante, pentru cronometrajul sportiv.’
Pentru alti ‘parteneri’, beneficiile par mai putin evidente. Spre exemplu, adidas, despre care se spune ca a platit 100 milioane de dolari numai pentru utilizarea exclusiva a logo-ului olimpic pe hainele sale in China si Hong Kong.
In timp ce oficialii si voluntarii vor fi echipati de compania germana, sportivii vor putea concura si urca pe podium in produsele firmelor cu care ei sau echipele lor au contracte. Rivalii celor de la adidas vor dispune de expunere TV si de nenumarate ocazii de a contracara marketingul german. Oricine, sponsor oficial sau nu, poate realiza o reclama plina de sportivi, pusti din China si indemnuri de a fi cel mai bun.
Un sondaj recent, realizat de ‘China Market Research Group’, a aratat ca noi, consumatorii, nu ne amintim care produse sunt ‘olimpice’ si care nu fac parte din grupul select. In respectivul studiu, 60% din cei chestionati – majoritatea din tara gazda a Jocurilor Olimpice – au considerat ca Pepsi este bautura oficiala a competitiei, ceea ce reprezinta o lovitura de imagine pentru Coca-Cola, care a investit sute de milioane de dolari in contractele pe termen lung cu CIO. Si nu trebuie sa uitam ca o bautura dulce, carbogazoasa, si un renumit lant de restaurante fast-food sunt printre partenerii oficiali. Uneori, Jocurile Olimpice au o logica proprie.