Lista completă a sancţiunilor Comisiei de Revizuire a Conformităţii a fost aprobată în unanimite de către cei 12 membri ai Comitetului Executiv.
Purtător de cuvânt WADA, pentru AFP:
Astfel, Rusia poate să nu participe sub drapelul propriu la următoarele două Jocuri Olimpice, ediția de vară, din 2020, de la Tokyo, Japonia, și ediția de iarnă, din 2022, Beijing, China.
Decizia adoptată luni de WADA va putea fi însă contestată într-un termen de 21 de zile la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne, de către Agenţia rusă antidoping sau Comitetul olimpic rus, precum şi de orice Federaţia internaţională vizată de această hotărâre.
Decizia WADA nu înseamnă neapărat că nici un sportiv rus nu va concura la Jocuri.
Rusia a mai fost în vizorul WADA, fiind exclusă și la JO 2016, și la JO 2018 (PyeongChang, Coreea de Sud).
Din cauza scandalului de dopaj instituționalizat, în Coreea de Sud, Rusia a avut interdicție de a participa la întreceri, însă 168 de sportivi ruși au concurat sub steagul olimpic.
Se așteaptă acum și o poziție oficială a Comitetul Olimpic Internațional.
Datorăm sportivilor curați punerea în aplicare a unor sancțiuni cât mai dure.
Linda Helleland, vicepreședinte WADA, citată de BBC:
Rusiai i s-a interzis să concureze ca națiune în atletism încă din 2015.
Comisia de Revizuire a Conformităţii (CRC) a recomandat, între altele, excluderea drapelului Rusiei de la JO, dar și de la toate Campionatele Mondiale timp de patru ani, cu posibilitatea prezenţei sportivilor ruşi curați la aceste competiţii sub drapel neutru.
Rusia, aut și de la Mondialul din 2022?
BBC a scris și că Rusia ar putea fi exclusă din Cupa Mondială de fotbal din 2022, din Qatar.
- Chiar dacă WADA susține interdicția de patru ani pentru ruși la toate competițiile, Rusia va putea participa la Euro 2020, iar orașul Skt Petersburg va rămâne unul dintre orașele gazdă la turneul de vară viitoare. WADA consideră Euro 2020 o competiție ”regională”.
La începutul acestui an, WADA a declarat agenția rusă antidoping (Rusada) neconformă, referindu-se la ”neconcordanțele dintr-o bază de date-cheie” a rezultatelor testelor sportivilor.
Șeful Rusada, Yuri Ganus, a confirmat încă de atunci că ”cineva a modificat sau șters mii de intrări în această bază de date”.
Potrivit raportului CRC, Rusia ar fi înlăturat ”sute” de rezultate suspectate ale testelor antidoping din fişierele sale trimise transmise Agenţiei Mondiale Antidoping la începutul anului, transmiterea acestor date fiind o condiţie necesară pentru ridicarea sancţiunilor anterioare împotriva Agenţiei ruse antidoping, aflată în centrul unui sistem instituţionalizat de dopaj între 2011 şi 2015.