”Nu mi-a plăcut gimnastica, voleiul sau handbalul. Mi-a plăcut mult să alerg. Atunci eram fericită. Dacă eram opriți de la fugă, eu ceream în plus”, povestește Paula Todoran despre startul ei în atletism.
”Așa am ajuns la un cros în Zalău, unde am terminat pe locul 6, în fața mai multor sportive. Mi s-a spus că sunt talentată și apoi, și cu sprijinul mamei mele, m-am mutat la scoala sportivă”, a continuat atleta.
Fetița din Românași, Sălaj, a adunat kilometri, sute și mii de ore de antrenament, a devenit profesoară și în 2014, la 29 de ”primăveri”, a avut un an perfect: campioană națională la maraton cu cel mai bun timp al carierei, 2.41.23, campioană națională la semi-maraton (1.15.18), vice-campioană națională la 10.000 de metri (34.29.19), cel mai bun timp al carierei la 10 kilometri pe șosea (34.34) și la 10 mile (56.16), și câștigătoare a Maratonului București, cursă ce i-a adus un premiu de 2.500 de euro.
Paula Todoran este de cinci ani ”profă” de atletism la Liceul Sportiv din Zalău și de Educație fizică și sport la Liceul Gheorghe Lazăr. ”Finanțarea pentru un atlet este foarte scăzută. Clubul meu mă ajută și mă susține foarte mult, a fost alături de mine și când am fost accidentată, dar, ca să știți, pentru un sportiv se alocă în jur de 18-24.000 de lei pe an, eu am avut anul trecut 22.000 de lei (n.r. – sub 2.000 de lei pe lună). Aici intră toate cheltuielile, masă, medicamente, susținătoare de efort, cazare, deplasări, recuperare, investigații medicale, transport. Când tragi linie vezi că nu ajung nici măcar jumătate de an”, explică Todoran posibilitățile pe care un atlet român le are la dispoziție pentru a putea face performanță.
Diță și Șimon, modele de urmat
Todoran crede că cele două medaliate la Jocurile Olimpice la proba de maraton, Constantina Diță (”aur”) și Lidia Șimon (”argint”), sunt adevărate modele pentru sportivi. ”Te motivează foarte mult. M-am antrenat lângă ele, am și alergat cu ele la CM, unde am terminat cu echipa pe locul patru. Le admir foarte mult”, spune Todoran a cărei cursă preferată rămâne proba de 10.000 de metri de la Europenele de Atletism (Debrecen, 2007): ”A ieșit extraordinar de bine. Acolo am făcut cel mai bun timp al meu pe această distanță, 33.12.08”.
Același antrenor de la început
Campioană a României la maraton, la semi-maraton și vice-campioană la 10.000 de metri, Todoran se pregătește cu același antrenor de când a început atletismul, cu Mirel Seișan (56 de ani). ”El m-a descoperit la 12 ani. Posedă foarte bine materia de specialitate și are calități bune în domeniul sportului. Nu cred că se poate face performanță fără antrenor. Ai mare nevoie de unul, oricât de multe știi și oricât de multe cunoștințe ai dobândit de-a lungul carierei”, ne-a declarat sportiva din Zalău.
Nu-i place să alerge pe munte
Paula Todoran consideră că nu are o constituție foarte bună pentru a participa la curse de alergare montană, chiar dacă a câștigat de două ori Campionatele Naționale. ”Cursele astea nu-mi fac bine, nu am forță, sunt fragilă”, explică atleta care preferă să alerge 20-25 kilometri decât să facă repetări de 400 de metri: ”Mă duc cu drag la alergările de rezistență, timpul pare că trece repede. Nu-mi plac în schimb exercițiile de viteză. Neavând calitățile pentru așa ceva nu am nici mare tragere de inimă să le fac”.
CV Paula Todoran
Maraton – 2.41.23
Semi-maraton – 1.12.59
10.000 m – 33.12.08
5.000 m – 15.52.99