O undă de șoc a traversat sportul românesc! Jucătorul român de tenis Alexandru-Daniel Carpen a fost suspendat pe viață, pentru trucare de meciuri. Postul BBC a anunțat primul că Tennis Integrity Unit, organizație britanică, l-a pedepsit pe Alexandru Carpen, după acesta și-ar fi recunoscut vina.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Cazul deschide o discuție deosebit de gravă: blaturile care murdăresc sportul alb. Alexandru Carpen (30 de ani) a răspuns cu o voce stinsă la apelul ziarului ”Libertatea”.

Libertatea: Salut, Alex, ai citit ce a apărut despre cazul tău?
Alexandru Carpen: Mă chinuiesc să nu citesc, să nu deschid Internetul!

Despre ce este vorba în cazul tău?
Nu am voie să dau detalii. Spun doar atât: nu am aranjat, nu am făcut blaturi, nici om de mijloc nu am fost, adică să fi intermediat ceva. Eu sunt un simplu jucător de dublu, un ”dublist”. Chiar dacă nu sunt eu prea cunoscut, am stat tot timpul în banca mea.

Atunci, cum de ai fost suspendat pe viață?
S-a întâmplat o eroare care m-a băgat în scandal!

Când și cum ai primit vestea?
Luni seară. A fost ca un șoc, ca și cum mi-ar fi murit cineva drag! Practic, am fost omorât! Nu degeaba se spune că sportivii mor de două ori, prima oară fiind atunci când se retrag. Practic, eu am fost nevoit să mă retrag.

Susții că ai fost pedepsit pe nedrept…
Ce pot să spun este că am văzut multe lucruri dubioase petrecute în jurul meu, dar nu am avut niciodată vreo dovadă, la niciuna dintre aceste întâmplări.

Ce se va întâmpla cu viața ta de-acum încolo?
Voi face recurs la această decizie.

Din ce o să trăiești? Ai voie să antrenezi?
Nici eu nu știu. Cert este că timp de patru ani nu am voie să iau contact cu tenisul. În niciun fel, la niciun turneu relevant nu pot merge, așa se scrie în motivare. Turneu relevant înseamnă competiții organizate de ATP și de ITF.

E fiul unui fost mare baschetbalist și a fost legitimat ”pe pile” la Steaua

Cine este Carpen, jucător activ între 2014 și 2015? ”Se antrena pe la clubul Steaua. Era slăbuț, ca nivel de joc. A ajuns la Steaua doar pentru taică-su a fost baschetbalist mare și era prieten cu Netolitzchi, de la Steaua. Altfel, nu ajungea să stea lângă nume importante din tenisul românesc”, ne spune un ”insider”. ”Eu l-am adus la Steaua, am zis că e băiat serios! Mă șochează ce aflu acum! Nu am avut probleme cu el, doar mi-a pierdut un meci decisiv disputat contra lui Crăciun. Eu am plecat de la Steaua în 2009, când s-a și desființat secția de tenis. Tatăl lui este șeful piețelor din Sectorul 2”, spune ex-basschetbalistul Netolitzchi, fost component al generației de aur a Stelei din anii 70-80: Cernat, Ospitaru, Oczelak, Cernat, Ion Viorel, Brănișteanu, Ermurache, Netolitzchi, Ardelean Carpen și Scarlat.

I-au reținut telefonul!

Din interior alte vin mărturii cutremurătoare. Antrenorul de tenis Marius Vecerdea, cel care a pregătit-o în trecut pe jucătoarea rusă Elena Dementieva, spune că fenomenul blaturilor în tenis are forma unui cancer generalizat, mai ales la turneele mici: ”Federația de Tenis din România știa despre cazul Carpen, anume că era suspendat temporar de un an, și l-a mușamalizat. Agenția ITU (n.r. – Tennis Integrity Unit) a făcut cercetări în România încă de la primul turneu futures la Galați, în mai 2016”, precizează Vecerdea, cunoscut și ca antrenor personal, dar și ca fin al președintelui Klaus Iohannis. ”Sunt câtiva jucători anchetați. Carpen a fost rugat de ITU, (Integrity Unit) să «toarne» alți jucători, pentru a scăpa cu o pedeapsă mai ușoară. Și i-au dat termen un an. Totuși, el n-a vrut să «toarne»! Este un întreg sistem. Carpen juca mai mult la dublu. ITU a confiscat multe telefoane și a făcut investigații, anul trecut, în România. I-au reținut și lui Carpen telefonul mobil”, spune un prieten de-al fostului jucător.

”Tu iei punctele, eu iau banii”!

Un alt antrenor, fost jucător de tenis, descrie metoda blaturilor. Dacă la turneele mari, care sunt în oferta caselor de pariuri online și off-line, se mizează simplu, pe seturi și pe game-uri, la turneele mici, gen futures, sau care se desfășoară în circuit închis, combinațiile se fac altfel.

”Îți dau exemplul unui jucător cunoscut, acum antrenor. Ajungea în sferturile de finală ale unui turneu important, apoi mergea la părinții adversarului și cerea bani, ca să se lase bătut. La nivelul ăla, nu banii sunt importanți, ci puncte. Dacă aduni puncte, urci în clasament, iar asta îți garantează accesul pe tabloul principal al unor turnee mai bine plătite, gen 35.000 sau 75.000 de dolari. Și mai este metoda directă, între jucători care se cunosc. Este metoda: «Tu iei puncte, eu iau banii»! Plus varianta cu primul punct. Unul primea WC (n.r. – wild-card), un jucător fără puncte în clasamentul ATP, și trebuia să câștige, ca să facă punct. Atunci, se ducea cu o ofertă la adversar și așa câștiga și respectivul un punct. Se trafichează și wild-card-urile, organizatorii le dau, uneori, celor care cotizează!”, scrie ponturi-bune.ro.

 
 

Urmărește-ne pe Google News