Alexandru Dedu a băut apă după Răzvan Burleanu: ”Îmi doresc ca rezultatele să fie previzibile, și nu întâmplătoare”.

”Îmi doresc ca în handbal și în sportul românesc rezultatele să fie previzibile, nu întâmplătoare și încerc să creez un sistem la FRH prin care să se poată realiza acest lucru”, a afirmat Dedu.

Handbalul românesc a avut un calendar încărcat în 2016, marcat de multe momente de referință, precum calificarea la JO 2016 a naționalei feminine, urmat de un loc 5 la Campionatul European de senioare, medaliile de aur și argint la Campionatele Mondiale Universitare, bronz la Campionatul Mondial feminin de tineret, instalarea de selecționeri străini la cârma ambelor naționale mari, și mai ales câștigarea Ligii Campionilor de către CSM București la fete.

Dedu a trecut în revistă realizările anului 2016, începând cu calificarea la JO 2016, cele trei medalii obținute de naționalele universitare și de naționala feminină de tineret.

”Am început anul trecut cu o realizare importantă pentru noi toți și care a fost obiectivul declarat al candidaturii mele la FRH, calificarea echipei de fete la Olimpiadă în urma unui turneu care în principiu nu ne avantaja, pe terenul echipei cele mai puternice, Danemarca, dar care ne-a arătat că avem o echipă solidă și care o avut o continuare frumoasă după bronzul de anul trecut (la CM 2015, n. red.). Am încheiat anul cu trei medalii. După 29 de ani, suntem campioni mondiali universitari la băieți. Este un lucru bun și dătător de speranțe după o secetă destul de mare apropo de ceea ce înseamnă titluri, medalii în handbalul masculin. Tot la această categorie, suntem și vicecampioni mondiali universitari la fete”, a declarat Dedu.

Marcel Ciolacu a anunțat data la care România va intra în Schengenul terestru, după întâlnirea cu Mark Rutte
Recomandări
Marcel Ciolacu a anunțat data la care România va intra în Schengenul terestru, după întâlnirea cu Mark Rutte

”În același timp în vară, generația care a câștigat CM de junioare a obținut medalia de bronz la CM U20, o confirmare a acestei generații. Dar, spre deosebire de acum doi ani, când au fost campioane mondiale, această medalie este mult mai meritorie ținând cont că Bazaliu, un vârf de generație la nivel mondial, nu a participat fiindcă s-a accidentat cu două zile înainte de turneu. Meritul staff-ului tehnic este cu atât mai mare, pentru că în absența celei mai bune jucătoare tot planul tactic s-a dat peste cap. În același timp, în finala mică, o jucătoare foarte bună care bate la poarta echipei naționale, Lorena Ostase, a jucat doar 15 minute întrucât s-a accidentat”, a punctat șeful FRH.

Locul 5 obținut de naționala de senioare la CE 2016 din Suedia este de asemenea un rezultat remarcabil, a opinat Dedu: ”La plusuri, pe parte sportivă aș trece locul 5 pe care echipa națională de fete l-a obținut acum în decembrie la CE 2016. O poziție, pentru cei ce cunosc handbalul, care este peste așteptări ținând cont de perioada de pregătire. Noi ne așteptăm să avem un parcurs bun după următorii doi ani. În sensul că fetele tinere care vin din urmă și sunt foarte multe, media de vârstă a scăzut cu patru ani față de anul trecut, să câștige experiență și antrenorul care va conduce această națională în următori patru ani să aibă timp să-și imprime filosofia și stilul de joc. A fost un rezultat foarte bun și dătător de speranțe”.

Spaniolul Ambros Martin, care l-a înlocuit după JO 2016 pe suedezul Tomas Ryde, a avut un timp scurt la dispoziție pentru pregătirea tricolorelor înainte de CE 2016, dar a reușit să închege o echipă care a fost aproape de calificarea în semifinale.

Elena Mateescu, șefa ANM, despre episodul de iarnă care lovește România: „De joi, se va răci semnificativ”
Recomandări
Elena Mateescu, șefa ANM, despre episodul de iarnă care lovește România: „De joi, se va răci semnificativ”

”A fost experiență nouă pentru el, din toate punctele de vedere. Nu a început cu mare optimism perioada de pregătire, a simțit o oarecare relaxare la fete, dar după o săptămână s-a închegat un grup frumos, un grup care a muncit, un grup care a înțeles ce voia antrenorul de la ele și a răspuns 100% doleanțelor antrenorului. A fost un proces gradual, dar mă așteptam la acest lucru, ținând cont că destule fete au fost dezamăgite după JO 2016 și nu este ușor să reintri într-o stare de concurs după o dezamăgire”, a punctat fostul pivot.

Un alt plus înregistrat în acest an este revirimentul de la handbalul masculin, după ce naționala de seniori a obținut două victorii prețioase cu Belarus în deplasare și Polonia pe teren propriu în calificările pentru CE 2018, sub comanda lui Xavier Pascual, care o antrenează în paralel și pe FC Barcelona.

”Am abordat calificările pentru CE 2018 cu echipa națională de băieți cu niște rezultate absolut fenomenale, ținând cont de realitatea handbalului masculin românesc. Sunt niște ani de când nu am mai bătut o medaliată. Dacă îmi amintesc bine sunt 8 ani în care nu am mai câștigat un meci în grupele de calificare la un European. Și totuși am bătut medaliata cu bronz de la ultimul CM și locul 4 de la Rio. În același timp am câștigat pe terenul Belarusului, pe care nu am mai învins-o de niște ani. Suntem pe primul loc în grupă și avem mari speranțe să fie o calificare după 22 de ani. Eu am jucat la ultimul CE la care a participat România”, a menționat președintele FRH.

Mircea Geoană, după răspunsul dat de Elena Lasconi la o întrebare de politică externă: „Doamne, Dumnezeule!”
Recomandări
Mircea Geoană, după răspunsul dat de Elena Lasconi la o întrebare de politică externă: „Doamne, Dumnezeule!”

2016 a fost un an foarte încărcat în privința competițiilor și Dedu a remarcat forța financiară a federației, care a reușit să acopere toate acțiunile, ba și să stabilească un record privind numărul de zile la cantonamente: ”Am avut un calendar competițional la nivelul celor 8 loturi absolut impresionant. Am ajuns la 260 zile de cantonament la nivelul loturilor naționale, asta presupun putere financiară. Am cerut raportul comisiei de cenzori pe primele 9 luni și am constatat că s-au cheltuit cu un milion de lei mai mult din venituri proprii decât din venituri bugetare. (…) Tot la plusuri pun faptul că notorietatea handbalului este într-o creștere exponențială în România. Contractul cu televiziunile pe care l-am negociat, lăsând la o parte valoarea financiară directă, ne-a adus o notorietate mare și suntem mândri că sunt trei grupuri de televiziune care transmit handbal și suntem difuzați pe întreg teritoriul României”.

Dedu, câștigător de trei ori al Ligii Campionilor cu FC Barcelona, a subliniat marea performanță reușită de CSM București în competiția feminină: ”Să câștigi Liga Campionilor în realitatea sportului românesc este o performanță de pe altă planetă pe care noi în momentul de față nu știm să o apreciem. O să treacă timp și o să realizăm ce mare performanță a făcut acest club. Este total fantastic faptul că am ajuns și într-o semifinală de cupă europeană (Corona Brașov în Cupa EHF — n.r.), faptul că și la băieți la nivel de Liga Campionilor am avut prezențe mai mult decât onorabile. Sunt argumente prea suficiente către prea potenți și comunități de a investi în handbal”.

Marea dezamăgire a anului în handbalul românesc a fost locul 9 de la JO 2016, departe de aspirațiile și dorințele celor implicați în fenomen.

”JO a fost un moment greu pentru noi toți, începând cu fetele, cu federația, cu staff-ul, cu iubitorii handbalului. Jocurile Olimpice au fost punctul culminant pentru o generație și toate aceste fete și-au dorit să arate ce pot. Faptul că ne-am calificat acolo este meritoriu, locul 9 pe care l-am obținut ne-a lăsat un gust amar. A trecut timpul, lucrurile s-au sedimentat, dar eu sunt un om optimist și care văd în viitor. Din acea evoluție eu nu pot să trag decât niște concluzii, niște învățăminte și să încercăm în viitor să facem lucrurile mai bine. Este o mare diferență între echipa României din decembrie și echipa României în lunile din vară. Eu cred că vine dintr-o obișnuință și din faptul că în percepția noastră, a sportivilor din echipa națională, că vara înseamnă vacanță. Cred că aici trebuie să fim foarte atenți, iar echipele naționale, progresiv în perioada de vară, chiar în momentul în care se desfășoară Olimpiada, să avem activități. Cred că asta ar fi o soluție. Sincer mă așteptam ca echipa României să iasă cel puțin din grupe, dacă fetele ieșeau din grupe ne puteam aștepta la orice pentru că jocul a fost progresiv, au făcut meciuri din ce în ce mai bune”, a spus Dedu.

Cea mai bună handbalistă a anului 2016 a fost declarată Cristina Neagu (Buducnost Podgorica), în timp ce la băieți laurii au revenit portarului Mihai Popescu (Saint-Raphael).

Dedu consideră că echipa feminină de spadă a României merită titlul de cel mai bun sportiv al anului 2016 pentru singura medalie de aur cucerită la JO de delegația tricoloră: ”Indiscutabil vorbim de echipa feminină de spadă care a câștigat aurul olimpic. Cred că medaliații olimpicii ar trebui să fie printre primii sportivi ai României astăzi”.

Pentru anul 2017, Alexandru Dedu, ales vicepreședinte al COSR la alegerile din noiembrie, speră ca noii selecționeri de la naționalele de seniori să construiască echipe cât mai puternice pentru viitoarele competiții: ”Activitatea FRH se justifică și se măsoară în rezultate. Urmărim cu ardoare rezultatele, dar s-ar putea să neglijăm viitorul. Îmi doresc foarte tare ca cei doi antrenori de echipă națională să poată să-și implementeze gândurile și strategia, și să creăm noi toți cei din handbal un cadru în care ei să poată face treaba asta. Trebuie să fim un pic realiști, și nu suntem, și să înțelegem că o echipă se face în timp, nu se poate bate din palme să obținem un rezultat. Îmi doresc ca în handbal și în sportul românesc, rezultatele să fie previzibile, nu întâmplătoare și încerc să creez un sistem la FRH prin care să se poată realiza acest lucru. La COSR, în calitate de vicepreședinte, vin exact cu gândurile și cu planurile de la FRH. Îmi doresc un sport care să se desfășoare într-un cadru sănătos, transparent, mai presus de orice întâmplare, iar rezultatele să fie previzibile, nu întâmplătoare”.

SURSA: AGERPRES

Vocabularul lui Dedu aduce cu ”lemnul” folosit de Răzvan Burleanu, șeful FRF. ”Reformarea FRF este esențială pentru a transforma performanța în efnoment constant, predictibil pe termen lung”, este linia după care se conduce ”tehnocratul” de la ”Casa Fotbalului”, după cum reiese de pe site-ul oficial al instituției. Despre deosebire de Burleanu, Dedu chiar are o brumă de rezultate ”la locul de muncă”. Ambii au preluat conducerea feerațiilor în anul 2014. În timp ce Dedu a fost sportiv de performanță, Burleanu a venit de la birou.

previz

 
 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

EXCLUSIV. Reacția lui Marcel Ciolacu în scandalul zborurilor plătite de Nordis: „Nu am văzut până acum un astfel de document”
Știrileprotv.ro
EXCLUSIV. Reacția lui Marcel Ciolacu în scandalul zborurilor plătite de Nordis: „Nu am văzut până acum un astfel de document”
Cine este, de fapt, soția lui Honorius Prigoană și cum arată! Adoră lucrurile extrem de scumpe
Viva.ro
Cine este, de fapt, soția lui Honorius Prigoană și cum arată! Adoră lucrurile extrem de scumpe
Regina Întunericului și secretul din viața ei privată. Iadul personal despre care puțini știau. Ea l-a îngropat în secret pe Silviu Prigoană
Libertateapentrufemei.ro
Regina Întunericului și secretul din viața ei privată. Iadul personal despre care puțini știau. Ea l-a îngropat în secret pe Silviu Prigoană
Proiectul uriaș prin care România poate ajunge o forță în regiune. Platforma a ajuns deja la Constanța și a costat sute de milioane de euro
FANATIK.RO
Proiectul uriaș prin care România poate ajunge o forță în regiune. Platforma a ajuns deja la Constanța și a costat sute de milioane de euro
„Secretul pe care Bela Karolyi îl ia în mormânt” » Opinie tăioasă din Los Angeles: „E imposibil de crezut că nu știa de monstrul de lângă el! Și ce vrem, de fapt?”
GSP.RO
„Secretul pe care Bela Karolyi îl ia în mormânt” » Opinie tăioasă din Los Angeles: „E imposibil de crezut că nu știa de monstrul de lângă el! Și ce vrem, de fapt?”
Motivul pentru care Alina Pușcaș și Mihai Stoenescu au amânat, din nou, nunta. Cei doi formează un cuplu de 10 ani și au împreună 3 copii: „În haosul nostru...”
Elle.ro
Motivul pentru care Alina Pușcaș și Mihai Stoenescu au amânat, din nou, nunta. Cei doi formează un cuplu de 10 ani și au împreună 3 copii: „În haosul nostru...”
Ce s-a aflat acum despre Andreea Cuciuc, adolescenta de 17 ani care a murit brusc, la Balul Bobocilor. Părinții ei sunt sfâșiați de durere!
Unica.ro
Ce s-a aflat acum despre Andreea Cuciuc, adolescenta de 17 ani care a murit brusc, la Balul Bobocilor. Părinții ei sunt sfâșiați de durere!
Horoscop financiar 17 – 23 noiembrie 2024. Descoperă ce SURPRIZE FINANCIARE îți aduc astrele
Financiarul.ro
Horoscop financiar 17 – 23 noiembrie 2024. Descoperă ce SURPRIZE FINANCIARE îți aduc astrele
Statul vinde bolizii infractorilor celebri. Preţul cerut pentru Lamborghini URUS sau Lamborghini Huracan
Observatornews.ro
Statul vinde bolizii infractorilor celebri. Preţul cerut pentru Lamborghini URUS sau Lamborghini Huracan
Horoscop 19 noiembrie 2024. Peștii vor primi din ce în ce mai mult și mai des mesaje din partea propriului suflet, care îi va sprijini pas cu pas
HOROSCOP
Horoscop 19 noiembrie 2024. Peștii vor primi din ce în ce mai mult și mai des mesaje din partea propriului suflet, care îi va sprijini pas cu pas

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI