Ultima dată a încercat la Petrolul și la AS SR Brașov. Sub Tâmpa, locul natal, a și jucat ultima dată!
”Joc online, dar și live. Pe la 17 ani am stat prima dată la o masă de poker serioasă. Unii colegi jucau și prin cantonament, dar mie nu-mi prea plăcea așa! În ultimii doi ani, am făcut în paralel și fotbal, și poker. Dacă nu era pokerul, muream de foame”, susține fostul fotbalist născut în Sinaia.
Fotbalul? E undeva departe. S-a apucat la 7 ani, “însă nu mai țin minte ce idol aveam! Nu mă mai uit la meciuri că nu mai am timp. Nici măcar nu mai ies la vreo miuță, nu mă atrage. Dacă regret ceva? Când eram la Tg. Mureș, am avut o ofertă din liga a doua rusă. Clubul nu m-a lăsat însă să plec! Eu n-am avut niciodată agent, mi-a fost mai greu. O perioadă bună a fost la Tg. Mureș, iar cel mai serios patron e cel pe care l-am avut la Forex”, explică cel care joacă pe platformele PokerStars și 888.com cu nick-ul VagnerA2.
Cel mai mare contract pe care l-a avut în fotbal a fost de 3.500 de euro pe lună. În poker însă, se câștigă mult mai bine, chiar dacă “a devenit mult mai greu, toată lumea a învățat, analizează… Cei mai buni jucători pe care i-am întâlnit făcuseră facultăți de matematică. Totuși, numerologii nu pot ghici chiar tot. Nu e un joc rezolvabil, e cu variabile”.
Avantajele noii cariere: “Pur și simplu, dacă vreau să mă plimb, mă urc în avion și dus am fost. Astă-vară am mers în Dubai. Am scăpat și de accidentările din fotbal, acum mai am doar migrene când stau prea mult la o masă online. La poker, sunt independent, totul e pe mâna mea, nu a altora”, explică Vagner.
“Nu sunt un tip emotiv, ca să îmi maschez reacțiile. Am jucat cu un fes negru, pentru că era iarnă și cam frig în sală!”
“Pokerul e sport al minții, el merită introdus la Jocurile Olimpice”
Pentru câștiguri, Alex plătește impozit: sub 15.000 de euro – 1%, peste 15.000 – 16%, peste 100.000 de euro / 27%… Câștigurile intră în cont în maximum trei zile.
Revista 100% Sport a dezvăluit povestea incredibilă a fostului fundaș care peste 100 de meciuri în Liga I, unde a jucat pentru Gloria Bistriţa, FCM Tg. Mureş, FC Braşov şi Concordia Chiajna. Ultima oară a fost în loturile Petrolului Ploiești (L3), fără să fie folosit în vreun meci oficial, și AS SR Brașov (L4)!
Sătul de bătăile de joc primite din partea patronilor, de insolvenţe şi falimente, Vagner a lăsat baltă sportul-rege şi s-a apucat de poker!
“Nu mai vedeam nici un viitor în fotbal“, explică decizia de a renunţa la cariera de fotbalist.
“Ce să fac, să trăiesc de pe o zi pe alta? Ajunsesem să am doar bani de mâncare! Apoi, episoadele Concordia Chiajna şi FC Braşov m-au determinat să renunţ. Am fost păcălit, umilit, ajunsesem să nu mai dorm noaptea de stres! Acum doi ani eram sub contract cu Concordia Chiajna, iar Cornel Ţălnar mă suna insistent să vin la FC Braşov, în Liga 2. Am acceptat să merg la Braşov, după ce semnasem prelungirea contractului cu un an cu Concordia. Doar că preşedintele celor din Ilfov, Cristi Tănase, nu a mai înregistrat contractul! Am luat o ţeapă cu salariul pe un an. La Braşov am avut mari probleme cu Ţălnar şi am renunţat. Nu-mi găseam locul. Ţălnar şi-a bătut joc de mine şi pur şi simplu am cedat! Episodul Braşov mi-a pus capac. Am renunţat la contract şi am trecut totul la pierderi”, este radiografia dură a fotbalului românesc făcută de Alexandru Vagner.
Pokerul îl face fericit
Fostul fotbalist spune că pokerul îl face fericit şi că nu regretă decizia de a renunţa la fotbal. “Avantajul la poker este că nu ai un şef, îţi faci programul cum vrei, dacă vreau să-mi iau concediu, nu trebuie să fac cerere. Pot spune că sunt fericit, pentru că acum pot să fac lucruri pe care nu mi le permiteam atunci când jucam fotbal. Nu regret decizia luată de a renunţa la fotbal. Chiar deloc. A fost o perioadă frumoasă, dar gata, am început o nouă etapă în viaţa mea”, spune Vagner.
«Se poate trăi foarte bine din poker»
Dacă în fotbal a avut parte de ţepe uriaşe, pokerul îi prieşte, iar câştigurile sunt de ordinul miilor de dolari lunar.
“Pasiunea mea pentru poker a apărut pe când aveam 17-18 ani. La nivel de profesionişti am început să joc cam de doi ani. Cel mai bun prieten al meu, Mihai Bunea, m-a iniţiat în poker. Este şi acum antrenorul, dar şi modelul meu în poker. El m-a învăţat tot ce ştiu. Am investit la început cam 1.000 de euro în două monitoare. Eu am început să joc turnee fixe, cu 90 sau 180 de jucători, unde începeam cu 1,5 dolari, iar câştigul era de maximum 50 de dolari. Am trecut apoi la turnee cu miză de 4 dolari, unde câştigătorul este premiat cu 250 de dolari. Acum joc turnee unde intrarea este de 50 de dolari, cu mii de persoane care joacă! Doresc să câştig Sunday Million, unul dintre cele mai mari turnee săptămânale de poker din lume. Acesta se joacă duminica, intrarea este 215 dolari, iar câştigătorul primeşte circa 200.000. Media câştigurilor mele de până acum înseamnă dublu faţă de contractul pe care îl aveam ca fotbalist la Liga 2. Se poate trăi foarte bine din poker, dar trebuie să te implici total, să studiezi foarte mult, să ai răbdare şi să pui suflet în ceea ce faci. Dacă nu-ți place, e mai bine să te apuci de altceva”, explică fostul fundaş dreapta. Acesta spune că a primit oferte de a juca și cu oameni potenţi financiar, însă a refuzat.
“Am primit oferte să joc poker cu oameni cu bani, însă am refuzat. Nu este stilul meu, ăla e poker de cartier, eu joc doar poker online”
Secretul succesului în poker
Fostul fotbalist spune că se poate trăi foarte bine din poker. “Cunosc oameni care au câştigat peste un milion de dolari din poker, dar aici vorbim deja de un alt nivel. Cum ne uităm noi la Messi în Champions League aşa sunt şi aceşti jucători de top în pokerul profesionist. În acest moment, eu sunt cam de nivelul Ligii I. Bombardierii pokerului sunt în Champions League. Visez să ajung şi eu acolo, dar este foarte greu. Pentru a face o carieră în poker ai nevoie de multe ore de studiu. Ai nevoie de un antrenor, pentru că în poker mereu se schimbă tendinţele”, povesteşte Vagner.
«Pokerul e matematică, 10% e noroc, restul e studiu»
Alexandru Vagner nu se consideră un tip norocos, dar spune că în poker cel mai important este studiul. “Pokerul e matematică. 10% e noroc, restul e studiu. Nu crede nimeni asta, dar aşa este. Dacă ar fi vorba doar de noroc, de ce câştigă doar aceeaşi jucători? S-au născut cu stea în frunte? Nu cred că eu sunt un tip norocos, dar nici ghinionist. Nu am emoţii atunci când joc! Cum nici fotbalul nu este pentru toţi, așa și cu pokerul. Mai toţi cred că e uşor. Am prieteni în fotbal care îmi spun că vor să încerce şi ei, dar nu e simplu deloc. Ai un program obositor, îţi pierzi nopţile în faţa calculatorului”, spune jucătorul profesionist de poker.
De ziua sa a câştigat 16.000 de dolari!
Cel mai mare câştig de până acum a fost obţinut în luna august, chiar de ziua sa, atunci când a câştigat 16.000 de dolari. “Am câştigat 16.000 de dolari chiar de ziua mea. Am stat 12 ore în faţa calculatorului şi am obţinut cel mai mare câştig de până acum. Vreau să continui pe acest drum. Mai ales că în acest an sunt pe un drum ascedent şi stau mult mai bine faţă de anul trecut. Îmi doresc foarte mult să câştig un turneu live, am făcut până acum 4 mese finale, dar nu am reuşit să câştig nici unul. Pe viitor aş dori să joc şi turnee afară”, a spus Vagner.
“Joc de duminică până joi, totul doar pe internet. Încep seara, de la ora 18.00, şi stau pe calculator până se închide ultima masă. 10, 12 sau chiar 14 ore! Vinerea şi sâmbăta sunt zilele mele libere, în care mă relaxez şi mă ocup de alte treburi. O zi pe săptămână am un fel de antrenament, durează peste trei ore, în care analizez atent turneele la care am jucat, ca să văd unde am greşit, ce am făcut bine, apoi urmăresc jucătorii de top să văd ce strategii au”.
Alexandru Ion VAGNER
Născut:19.08.1989 (Sinaia, Prahova)
Post: fundaș sau mijlocaș dreapta
În Liga I
Debut: 10.09.2006, Gloria Bistrița – Universitatea Craiova 4-1
2006-07: Gloria Bistrița 2/-
2008-09: Gloria Bistrița 8/-
2009-10: Gloria Bistrița 5/-
2010-11: FCM Tg.Mureș 23/1
2011-12: FCM Tg.Mureș 21/-
2012-13: FC Brașov 7/-
2013-14: FC Brașov 26/-
2014-15: FC Brașov 11/-
2014-15: Concordia 12/-
2015-16: Concordia 5/-
Total: 120 jocuri, 1 gol
Piți jr, Valentin Simion, Vasilică Păcuraru…
Alex Piţurcă a câştigat în două zile la poker cât primeşte tatăl său la naţională!
Și fostul atacant al Stelei Valentin Simon, 31 de ani, s-a apucat de poker profesionist. 101 de meciuri a strâns fostul atacant în Liga I pentru Steaua, UTA, Gloria Buzău, Pandurii, Brăneşti şi Concordia Chiajna.
“Jucând fotbal de mic, zi de zi, am devenit foarte competitiv”, spune Neymar jr (PSG). “Când nu joc fotbal, pokerul împotriva colegilor sau în homegames este activitatea mea favorită”. “Iubesc situațiile-limită, fie că sunt pe teren sau la masa de poker”, afirmă sud-americanul. Îndrăgostit în așa măsură de poker, el și-a numit câinele “Poker”!
Vasilică Păcuraru, 31 de ani, fost jucător la Farul și Viitorul, internațional de tineret, cu 5 selecții, joacă și el poker profesionist online.
Nicolae Simatoc (1 mai 1920, Grimăncăuți, Briceni, România – 1 ianuarie 1978, Sydney, Australia), primul român din istoria lui FC Barcelona (1950-1952), și-a deschis un cazinou în orașul Sydney, iar apoi a devenit jucător profesionist de poker. A murit în ianuarie 1978, la Sydney, din cauza unui atac de cord suferit chiar în timp ce juca o partidă de cărți.
Piți, prins când trișa
Fostul selecționer Victor Pițurcă a avut o partidă de pomină, în 2002, contra lui Bobi Marin, fostul patron al fostei echipei Rarora Rm. Vâlcea. În doar trei ore, într-o noapte, fostul selecționer l-a lăsat pe adversarul său fără aproximativ 600.000 de lei (6 miliarde de lei vechi). În același an, “Satana” a fost surprins trișând la cazinoul de la Casa Vernescu. După ce Piți adunase 170.000 $, proprietarii au intrat la bănuieli și l-au urmărit atent, descoperind că jucătorul se folosea de un sistem video plasat într-un pachet de țigări fals, care “citea” cărțile pe care dealerul le dădea la masă. Imaginile erau preluate de un “ajutor” aflat în afara locației, iar Pițurcă primea prin intermediul unei căști sfaturile necesare ca să câștige. Managerii cazinoului s-au rezumat să-i rețină suma câștigată în acea seară și să-i dea interzis să le mai mai calce pragul.
«Pele al pokerului» a câștigat 1.350.000 $
În 2011, călărășeanul Ionel Anton, 50 de ani, câştiga 1.350.000 $ la concursul Poker Stars Caraibbean Adventure. Supranumit “Pele al pokerului”, a jucat cu Giovani Becali şi cu Mitică Dragomir. Și, mai ales, cu Victor Piţurcă. “Eu sunt cel care l-a învăţat poker, strategii de joc sau cum să abordeze fiecare mână. Ne-am cunoscut acum peste 20 de ani, pe vremea când eram şi eu fotbalist, căci am făcut şi acest sport. Pe Piți îl scoate în față caracterul. Dacă îi spun să ne vedem mâine noapte, la ora 3.00 dimineaţa, pe Vârful Omu, vine sigur! În ciuda a tot ce se spune despre el, e singurul caracter şi singurul jucător din România care ar avea loc la orice masă de poker din lume”.