În toată această perioadă, Federația Română de Rugby a adoptat tactica struțului, sperând, probabil, că lumea va uita unul dintre cele mai mari scandaluri, dacă nu cumva cel mai mare, din istoria sportului cu balonul oval din țara noastră.

Cu excepția unui comunicat oficial dat la începutul lunii iunie, imediat după ce World Rugby a anunțat că a respins apelul părții române, oficialii forului din Bulevardul Mărăști nu s-au sinchisit să explice iubitorilor acestui sport cele întâmplate.

Iar astăzi, Alin Petrache (41 de ani), șeful rugby-ului românesc, a oscilat între “toți suntem un pic de vină” și “nimeni nu este vinovat”, când a fost rugat să comenteze subiectul. “Mai multe decât am făcut noi nu se putea face, credeți-mă”, ne-a declarat președintele FRR.

Nu demisionează pentru că are de terminat proiecte

“Toți suntem un pic de vină, dar formăm o echipă și prefer să ne concentrăm pe ceea ce avem de făcut în viitor”, a afirmat Alin Petrache. Când i-am solicitat să fie mai exact și să spună exact ce-și reproșează lui, personal, ce le reproșează subalternilor săi și, eventual ce reproșează federației internaționale, șeful rugby-ului românesc a replicat că “Educația nu-mi permite să arăt cu degetul un vinovat anume. Cu această atitudine am fost crescut în sportul ăsta”.

Ceva mai târziu, în timpul aceleași conferințe de presă în care a fost prezentat Thomas Lievremont, noul antrenor al “stejarilor”, Alin Petrache a revenit, declarând că “Nimeni nu este vinovat. De fapt, este ca la o Hotărâre de Guvern: ea există, dar nu se poate aplica, pentru că nu există normele de aplicare. Cine e de vină?”.

L-am rugat pe Alin Petrache să explice de ce nu a procedat în cazul excluderii României de la CM 2019 cum a făcut după Jocurile Olimpice de la Rio (2016), când a demisionat din funcția de președinte COSR din cauza rezultatelor sub așteptări. “De la COSR am plecat pentru că mi-am stabilit niște obiective pe care nu le-am îndeplinit, chiar dacă și acum se lucrează după proiectele realizate în mandatul meu. De la federația de rugby nu am plecat pentru că obiectivul a fost îndeplinit pe teren, ratarea prezenței la Cupa Mondială fiind urmarea unei decizii luate în afara terenului. În plus, vreau să sprijin refacerea rugbyului, să îmi duc la bun sfârșit proiectele începute, unele dintre ele, cum a fost renovarea Stadionului Național Arcul de Triumf, capătă deja forma lor finală, altele, cum sunt proiectele de dezvoltare pentru generațiile tinere, ăîn parteneriat cu Scoția, Italia, Franța, sunt în plină desfășurare sau abia la debut, iar responsabilitatea pe care mi-o asum în privința lor mă obligă să rămân”. Întrebat dacă crede că proiectele amintite nu pot continua în cazul în care el ar demisiona, Alin Petrache a replicat: “Această întrebare mi se pare retorică. Răspundeți dumneavoastră, pentru că eu nu pot”.

Au pus batista pe țambal de frica World Rugby?

Alin Petrache a mărturisit că și-ar fi dorit ca presa să susțină cu mai multă forță naționala României și demersurile federației de rugby în cazul excluderii de la Cupa Mondială din 2019. Rugat să explice la ce fel de ajutor concret din partea jurnaliștilor s-ar fi așteptat, șeful FRR a răspuns: “Să scoată în evidență nedreptatea care ni s-a făcut”.

Din această afirmație se poate înțelege că Alin Petrache este de părere că, în ultimă instanță, vinovată pentru situația României este federația internațională de rugby. Există însă cel puțin două motive pentru care președintele forului din Bulevardul Mărăști nu poate acuza pe față World Rugby. Ambele sunt de natură financiară.

Unul este amenda de 100.000 de lire sterline pe care FRR a primit-o, pe lângă excluderea de la Cupa Mondială din Japonia. Amenda va trebui plătită doar dacă România va mai călca pe bec în următorii cinci ani. În condițiile neparticipării la Cupa Mondială, această sumă reprezintă a șaptea parte din bugetul FRR (3.679.000 de lei, circa 705.000 de lire sterline).

Al doilea are legătură cu primul. Finanțele FRR au fost serios afectate de excluderea României de la CM 2019, deoarece nu vor mai primi o injecție de câteva milioane de lire sterline. Pentru calificarea la Cupa Mondială din 2015, de exemplu, România a primit din partea World Rugby 5.000.000 de lire sterline, o sumă de șapte ori mai mare decât bugetul primit anul acesta de la Ministerul Tineretului și Sportului.

 
 

Urmărește-ne pe Google News