Portarul bosniac Saric și interul stânga francez Roine au fost decisivi pe final pentru Qatar, care își continuă visul la Mondialul pe care îl organizează. În semifinale, Qatar va întâlni însă marea surpriză, Polonia, care a reușit să învingă Croația cu 24-22, într-un final dramatic. Portarul Szmal și Jurkewicz au fost în ultimele minute oamenii decisivi. În cealaltă semifinală se vor întâlni campioana europeană, Franța, și campioana mondială, Spania.
La începutul anului 2005, Alin Șania (32 de ani), acum la Călărași, evolua în Qatar, pentru două luni și jumătate. De asemenea, Șania a evoluat la Al-Wasl, în Emiratele Arabe Unite, timp de două sezoane, câștigând titlul în primul an și Cupa în cel de-al doilea.
SportNews.ro: Alin, ai urmărit meciurile de la Campionatul Mondial?
Alin Șania: Pe unele, da, pe altele – nu. Fără România nu este același lucru.
Cum caracterizezi performanța Qatarului?
Nu exista în handbal această țară! Dar cât timp există reguli impuse peste noapte privind naturalizările…
Ar fi o soluție și pentru România naturalizările?
Nu, nu este o soluție. Ce mi se pare ciudat la naționala României este că n-am fost de acord cu wild-cardul, ca să mergem și noi acolo.
Ai evoluat în campionatul din Qatar. Pentru naționala aceste țări ai fi evoluat?
Am jucat doar două luni în Qatar, la Al Rayan, dar impresarul a făcut niște măgării, trebuia să plătească niște bani și n-a făcut-o. Așa că m-am întors la slovenii de la Provent, care mă împrumutase acolo. În Emiratele Arabe Unite, am evoluat la Al-Wasl. Mi-au plătit până la ultimul euro. Cât despre dacă aș fi jucat sau nu pentru qatar… Am avut și eu oferta să joc pentru naționala acestei țări.
?
Da, se întâmpla înainte de barajul României cu Belarus, acum câțiva ani. Mai exact, în 2012… Era antrenor Vasile Stângă la lot. M-a mâncat în fund să vin la naționala României!
Ca să joci mai mult pe glorie, presupun…
Nici măcar pe glorie, căci nu eram pe placul antrenorului. Și nici nu ne-am calificat. Dacă n-aș fi răspuns acele convocări, în anul următor aș fi mers cu Qatar la Cupa Mondială. Am ratat o grămadă de bani. Pentru naturalizare, în Qatar se oferea fiecărui ”stranier” cel puțin 50.000 de euro, plus pașaport. Iar pentru fiecare meci jucat, minimum 8.000 de euro.
Nivelul handalului care era?
Unul bun. Antrenamente în fiecare zi, după-amiaza, dar localnicii munceau și în alte părți, nu erau profesioniști. Diferențele dintre Qatar și Emirate sunt însă mari. În Emirate era voie să aduci doar un jucător profesionist și nu se acordă pașapoarte. În Qatar însă, e loc pentru toată lumea. Cei din Emirate gândesc că, la vreun război, fiecare jucător va pleca în țara lui, nu se va lupta pentru Emirate, așa că nu oferă pașapoarte.
Ai vrea să câștige Qatar titlul mondial?
Doamne ferește! Sper să nu se întâmple chestia asta! Oricum e un șoc faptul că sunt în semifinale. Ar fi prea dur pentru toată lumea, ca să triumfe Qatar! În sferturile de finală, Qatar a trecut de Germania, care Germania a beneficiat de un wild-card. Chiar și așa, Germania rămâne Germania.
Hayes, de la Asesoft, joacă pentru Qatar!
Qatar nataralizează în toate disciplinele sportive, pentru a obține imediat rezultate răsunătoare. În România evoluează un astfel de sportiv. Este vorba despre baschetbalistul americanul Jarvis Hayes, 34 de ani, legitimat la Asesoft Ploiești, campioana României. El a primit 500.000 de euro pentru cetățenie și a evoluat la Jocurile Asiei, în 2013. Jarves Hayes a bifat șapte sezoane în 427 de meciuri în NBA, campionatul nord-american – cel mai tare din lume.