”Mă bucur foarte mult pentru acest titlu. Cu aceste emoţii, de la gale, nu sunt aşa de obişnuită precum cu emoţiile din concurs. Pentru asemenea rezultate muncim în fiecare zi, dar pot să spun că nu mă aşteptam chiar la medalia de argint la campionatul mondial. Aceste performanţe mă obligă anul viitor să fiu cel puţin unde am fost anul acesta şi sper că o voi face chiar mai bine. Eu mă bucur că sunt un exemplu pentru colegele mele, la fel cum pentru mine, când eram mai mică, un exemplu a fost Estera Dobre. La anul mi-aş dorit medalia de aur la Europene dacă se poate şi clasarea între primii V la campionatul mondial. Pentru asta muncim, pentru medalia de aur şi pentru medalia olimpică”, a declarat Alina Vuc la gala de premiere a Federaţiei Române de Lupte, conform Agerpres.
Andrei Dukov (CSA Steaua), care concurează sub culorile României din 2009, a câştigat în acest an cea mai strălucitoare medalie din palmaresul său, un argint la Europene, după ce anul trecut obţinuse medalia de bronz la categoria 57 kg. ”Până anul trecut nu am putut să ajung la medalii. Am ieşit de două ori pe locul V, iar anul trecut şi în acest an au venit rezultatele. Le-am dorit mult, am muncit mult pentru ele şi în fine a venit răsplata. La anul, vreau să iau o medalie şi la Mondiale. Mă gândesc şi la JO să iau o medalie, să fiu sănătos şi o să vedem acolo ce va fi”.
Sportiva anului la Categoria Juniori, Claudia Ştefania Priceputu (CSM Craiova), a reuşit încă de la primul an de juniorat rezultate de excepţie şi se anunţă o mare speranţa a luptelor feminine: ”Este un sentiment foarte frumos, să ieşi prima sportivă la nivel de juniori. A fost un an foarte greu, plin de rezultate frumoase. Nici nu mă aşteptam să am rezultate aşa de bune în primul an de juniori. Dar am ajuns acolo unde mi-am propus, să fiu campioană europeană şi locul 3 la Mondiale. Promit că anul care vine o să fie mult mai bine. Mi-am propus anul viitor să ajung mai sus, să fiu campioană mondială, iar pe viitor să ajung la Jocurile Olimpice. Deocamdată, Alina Vuc e mai mare ca mine, are experienţă şi va merge la JO, dar următoarea olimpiadă vreau s-o prind şi să arăt ce pot”.
Ciprian Trufan (CSM Bucovina Rădăuţi), laureat al Categoriei Cadeţi, speră să repete rezultatele din acest an şi la juniorat: ”Mă simt foarte bine că am reprezentat ţara la CE şi CM, sper ca aceste performanţe să nu se termine aici şi în următorii ani de la juniorat să aduc rezultate frumoase. Având în vedere munca depusă, mă aşteptam la aceste rezultate. La anul, în primul meu an de la juniori, pentru că sunt cam slăbuţ pentru categoria mea (120 kg), am doar 107 kg, îmi propun să pun masă musculară pe mine, apoi să lucrez la forţă. În primul an nu am pretenţii, dar în al doilea an de juniorat o să aduc sigur rezultate. JO sunt un vis, dar sunt mic, am doar 17 ani, iar pe viitor mă gândesc că o să ajung şi acolo”.
Răzvan Pârcălabu a lăudat performanţele şi premierele realizate de sportivii săi în acest an: ”Este frumos când la sfârşit de an sărbătorim bilanţul federaţiei şi îi premiem pe cei mai merituoşi luptători şi luptătoare. Faptul că anul acesta am spart nişte bariere, psihologice le denumesc eu, faptul că anul acesta am reuşit nişte performanţe în premieră, prima medalie pentru România la un CM de senioare, prin Alina Vuc, prima clasare pe podium la Cupa Europeană pe Naţiuni, unde am fost învinşi dar de Rusia, faptul că avem pentru al treilea an consecutiv campioane europene de cadeţi, de junioare, medaliate la CM, faptul că numărul laureaţilor a crescut mă bucură foarte mult. Sper ca acest an 2017 să fie cel mai slab dintre anii care vor urma. Iar în 2020 când vom trage linie, să avem ce număra, să-i facem mândri pe aceşti oameni care ne susţin necondiţionat, COSR, MTS, pe toţi cei care cred şi au crezut în noi”.
Mihai Covaliu, preşedintele COSR, a dat drept exemplu activitatea FRL şi rezultatele obţinute în acest an:”Mi-aş dori ca exemplul lui Răzvan Pârcălabu să fie preluat de cât mai mulţi preşedinţi de federaţie, pentru că este un exemplu foarte puternic. A reuşit să imprime un drum şi o strategie care începe să dea roade, să producă medalii la toate categoriile de vârstă. Eu cred că acesta este drumul pe care trebuie să meargă federaţiile din România. A fost primul an după JO de la Rio, în care toată lumea încearcă să stabilească echipa cu care merge mai departe, staff-ul tehnic cu care încearcă să urce acest drum spre calificarea la JO, pentru că lupta este foarte grea. Numărul celor care au pretenţii la medalii la JO, cel puţin s-a dublat faţă de acum 10 ani. Competiţia e mult mai grea, directă, şi doar dacă vom ţine cont de toate detaliile vom reuşi să avem succes”.
Categoria Seniori:
1. Alina Vuc (CSA Steaua) – locul 2 la CM, locul 3 la CE, locul I la CM Militar, locul 2 la Cupa Europei pe Naţiuni – sportiva anului 2017
2. Andrei Dukov (CSA Steaua) – locul 2 la CE, stilul liber.
3. Estera Dobre Tămăduianu (CSM Timişoara) – locul 5 la CM, locul 2 la Cupa Europei pe Naţiuni
4. Krista Incze (CSM Sfântu Gheorghe) – locul 3 la CE Under 23, locul 5 la CE de senioare, locul 8 la CM de senioare, locul 2 la Cupa Europei pe Naţiuni.
Categoria Tineret:
1. Alexandra Anghel (CS U Craiova),bronz la CE Under 23, bronz la CE de junioare, locul 3 la CM de junioare, locul 2 la Cupa Europei pe Naţiuni – sportivul anului 2017.
Categoria Juniori:
1. Claudia Ştefania Priceputu (CSM Craiova), campioană europeană şi medaliată cu bronz la Mondiale, locul 2 la Cupa Europei pe Naţiuni – sportivul anului 2017.
2. Lenard Istvan Berei (CSA Steaua) – bronz la CE de juniori, locul 7 la CM de juniori, stilul greco-romane.
Categoria Cadeţi:
1. Roxana Alexandra Ţif (CSS Lugoj), campioană europeană de cadeţi, locul 5 la CM – sportivul anului 2017
2. Ana Andreea Beatrice (CSS Mangalia) – vicecampioană mondială de cadete.
3. Ciprian Trufan (CSM Bucovina Rădăuţi) – locul 3 la CE şi locul 5 la CM de cadeţi, stilul greco-romane.
Categoria Menţiuni:
Ivan Guidea, Vald Caraş, David Dobre, Mădălin Vasile Mănzală, Ionuţ Adrian Moise, Mădălina Linguraru, Alin Alexuc Ciurariu, Constantin Tudor, Nicoleta Durac, Roxana Amina Capezan, Beatrice Ferent.
Titlul de antrenorul anului 2017 i-a fost acordat lui Nikolai Stoianov, antrenor principal la lotul olimpic de lupte feminin. Petre Toarcă, antrenorul secund, a primit o diplomă de excelenţă.
Citește și:EXCLUSIV/Mihai Mărgineanu, atacat de rude și acuzat de nepăsare. Scrisoare veninoasă de la verișoara Clara