Horia Colibășanu a atins cel mai înalt vârf montan din lume la ora 6:20, ora României.
Everest este al 8-lea vârf de peste 8.000 de metri din palmaresul lui Colibăşanu şi reprezintă o premieră pentru România, având în vedere ascensiunea fără oxigen suplimentar și fără ajutor din partea șerpașilor.
Premierul Sorin Grindeanu l-a felicitat pe alpinistul român
Imediat după anunțul reușitei lui Horia Colibășanu, premierul Sorin Grindeanu l-a felicitatpe alpinistul român.
Performanțe uluitoare pentru Horia Colibășanu
La 8.848 de metri, cât măsoară cel mai înalt vârf din lume, nivelul scăzut al presiunii atmosferice și a nivelului de oxigen din aer pot avea efecte grave asupra creierului și a întregului organism, susțin specialiștii.
În 2004, Colibășanu a cucerit vârful K2, de 8.611 metri, fără ajutorul localnicilor și fără oxigen suplimentar, o performanță care nu mai fost egalată până acum în România.
Presiunea atmosferică scade la altitudini mari, iar asta permite moleculelor de oxigen să se răspândească, a precizat dr. Eric Weiss, profesor în medicină de urgență la Școala de Medicină din cadrul Universității Stanford, citat de Agerpres.ro. Pe vârful Everest, la altitudinea de aproape 8.850 de metri, aerul conține o treime din oxigenul pe care-l conține la nivelul mării.
”Această reducere accentuată a presiunii atmosferice și a nivelului de oxigen din aer are efecte grave asupra creierului și întregului organism”, a explicat Weiss.
Colibășanu a mai urcat pe munții Annapurna, K2 si Dhaulagiri, trei din Top 5 munti mortali din lume, potrivit The Economist. El est singurul alpinist român care a primit distincția „Spirit of Mountaineering”, din partea British Alpine Club, unul dintre cele mai prestigioase cluburi montane din lume.