„U” Cluj, echipa „șepcilor roșii” înființată în 1919 și devenită formația de suflet a ardelenilor, chiar dacă nu are în palmares decât o Cupă a României, nu și-a depus dosarul de înscriere pentru viitorul sezon al Ligii 2 („alb-negrii” au retrogradat, dar și alte formații în această situație și-au despus dosarul: Metalul Reșița, Unirea Tărlungeni), iar termenul limită de înscriere pentru viitorul sezon din Liga 3 este azi.
„U” Cluj îi aparține lui Florian Walter, personaj aflat după gratii, care se pare că nu mai este interesat deloc de soarta clubului. Pentru cele 22 de locuri din Liga 2 s-au depus 24 de dosare, iar pentru Liga 3 s-au înscris doar 44 de formații. „U” Cluj este pe nicăieri deocamdată.
Chiar dacă s-ar înscrie, „studenţii” nu pot participa în nicio ligă afiliată FRF, din cauza faptului că există trei hotărâri de excludere în urma neplăţii restanţelor către foşti jucători, încă de sezonul trecut. E vorba de dosarele lui Raul Ciupe, Vasilică Cristocea şi Ema Dolha, suma totală fiind de aproximativ 100.000 de euro, pe care clubul alb-negru trebuie s-o achite, dacă vrea să joace meciuri oficiale în sezonul viitor.
Primăria Cluj a dat undă verde înființării asociației „Club Sportiv de Fotbal „Alb-Negru” al Studenţilor Clujeni”, un proiect demarat în secret încă din luna martie cu cele 6 Universităţi clujene.
Conform edilului Emil Boc, acest proiect este unul de „avarie”, un fel de backup, în cazul în care actuala societate controlată de familia Walter nu ar mai putea funcţiona sau ar declara falimimentul, iar ultimele evenimente conduc către acest scenariu.
Adică, actuala societate ar rămâne fără obiect de activitate, pentru că nu se poate înscrie în noul sezon competiţional. Acest lucru ar permite Primăriei întreruperea contractului de cesiune a mărcii „U” Cluj, respectiv „trecerea” mărcii spre o altă societate. Chiar şi în acest condiţii, noua „U” nu ar fi putea fi acceptată de către FRF, decât în liga a 4-a, conform regulamentului.
Varianta optimistă pentru Universitatea Cluj este să beneficieze de un wild-card pentru divizia „B” sau „C” din partea FRF, având în vedere că multe cluburi se află în pragul falimentului, dar e puţin probabil să se întâmple acest lucru, după precedentul cu scandal de la Craiova.
Nici clubul actual, nici cel nou-înfiinţat nu au făcut vreo solicitare până în acest moment către Cluj Arena în vederea disputării jocurilor de acasă pe acest stadion, lucru obligatoriu pentru înscrierea în noul sezon. De altfel, la Universitatea mai există doar doi jucători legitimaţi, iar un eventual lot s-ar putea construi doar pe echipele proprii de juniori.
Ioan Ovidiu Sabău, managerul noii structuri sportive care vrea să ducă mai departe numele lui „U” Cluj, a explicat ieri, pentru actualdecluj.ro, pașii pe care vrea să-i facă pentru salvarea acestui brand.
“Mâine, 20 iulie, va expira termenul de înscriere în Liga a 3-a. S-au făcut numeroase sesizări către conducerea actualei societăți să vedem și noi ce se întâmplă. Nu s-a trimis niciun răspuns, nu știm ce se dorește, ce au de gând să facă, ce mai așteaptă? Din păcate, se bate pasul pe loc. Noi suntem pregătiți să începem, dar trebuie să știm ce se întâmplă cu actuala echipă. Din câte știu, nu mai au nici jucători, nici nimic, probabil vor intra în faliment.
Există un proiect nou, sănătos, echilibrat, proiect demarat deja. Ne vom înscrie în Liga a IV-a, nu contează, ne vom încrie unde ni se va permite, dar e foarte important ca această echipă, acest brand U, să existe, să aibă continuitate (…) Eu voi fi manager, dacă vă convine acest termen. Sau director sportiv, oricum pe partea sportivă. Eu nu mai antrenez. Nu știu încă cine va fi antrenor”, a declarat Ioan Ovidiu Sabău.