Primul a fost Grobbellaar
Pe 10 noiembrie 1994, fostul mare portar Bruce Grobbelaar a fost acuzat de tabloidul britanic The Sun că în timp ce era legitimate la Liverpool se ocupa de aranjarea partidelor pentru casele de pariuri. El a fost acuzat de conspirație pentru corupție, împreună cu portarul Segers (Wimbledon), cu atacantul John Fashanu (Wimbledon) și cu un om de afaceri din Malaezia, Heng Suan Lim. În ciuda acestor acuzații, lui Grobbelaar și Segers li s-a permis să continue să joace, în timp ce Fashanu s-a retras. Inculpați, ei au fost considerați nevinovați. Grobbelaar a dat în judecată The Sun pentru calomnie și a obținut 85,000 de lire. Ziarul a câștigat recursul și a obținut 500.000 de lire. Grobbellaar nu a putut plăti și a intrat în faliment.
Zeci de meciuri, zeci de echipe, zeci de jucători, implicați în Italia
Fotbalul italian a fost lovit, astă-primăvară, de un nou scandal al meciurilor trucate, 50 de persoane fiind arestate. Dacă în urmă cu trei ani, când a fost scandalul Calcioscommese, a fost afectată Serie A, acum era vorba de meciuri din Lega Pro (fost Serie C) și Serie D. Pe 1 iunie 2011, iar scandalul „Calcioscommesse” a explodat în Cizmă. Jucători importanţi precum Giuseppe Signori, Mauro Bressan, Cristiano Doni sau Stefano Mauri au fost arestaţi şi acuzaţi că au trucat meciuri în beneficiul unor reţele de tip mafiot, care reuşeau încasări importante din pariuri. Între cele peste 50 de echipe implicate au fost unele importante. E vorba despre Lazio, Bari, Lecce sau Atalanta, formaţii cu ştate vechi în Serie A. Unele au fost retrogradate, altele au scăpat doar cu penalizări. Ancheta a fost împărţită în două „episoade”, iar pedepsele pentru cele 83 de pesoane implicate oficiali, antrenori, jucători, au variat de la 30.000 de euro amendă până la penalizări de 15 puncte în următorul sezon.
Marius Mitu, în mrejele mafiei chineze din Belgia
În februarie 2006, cînd a început scandalul, Mitu era unul dintre cei mai bine cotați jucători din Belgia. Se transferase vara precedentă la Anderlecht, după un sezon excelent Lierse, unde marcase 10 goluri şi reuşise 19 assisturi, devenind pasatorul campionatului. În acel moment, s-a descoperit că fostul finanţator al lui Lierse, omul de afaceri chinez Ye Zheyun, realizase un păienjeniş al blaturilor, implicînd mai multe echipe.
Plătea fotbalişti, formaţiilor lor pierdeau şi mafia pariurilor din Asia câştiga sume colosale. 31 de persoane au fost acuzate în procesul de corupţie din Belgia,
Gritti, personajul comic din poarta Petrolului
Matteo Gritti, portar acum de 34 de ani, a fost legitimat în 2012 de Petrolul, desi era implicat într-un scandal de corupţie. Goalkeeper-ul ar fi fost unul dintre pionii grupului „Ţiganii”, condus de macedoneanul Hristijan Ilievski, care a aranjat zeci de meciuri pe întreg continentul, dar mai ales în Serie A şi Serie B. Gritti a și fost arestat, sub acuzaţia de implicare în trucarea unor partide din Serie B şi Serie C în două sezoane consecutive (2008-2009, 2009-2010). Adus la Ploieşti la începutul anului 2012, pentru un contract pe 6 luni, Gritti a jucat în trei partide pentru „lupi”, toate cu desfăşurări ciudate. La 1-2 cu Vaslui acasă, Petrolul a condus cu 1-0 la pauză şi a încasat apoi două goluri în repriza secundă: 1 pauză, 2 final. Apoi, contra Rapidului, 0-2 în Giuleşti, Gritti a luat stupid primul gol, la o neînţelegere cu fundaşul Alvaro Silva, fiind suspectat că ar fi ştiut dinainte rezultatul final al întîlnirii. Şocul s-a produs însă la dubiosul 3-4 cu Chiajna, pe teren propriu: Petrolul a condus cu 3-1 până în minutul 85 şi a primit trei goluri halucinante în ultimele 5 minute! A fost, de asemenea, o partidă suspectată de aranjament în favoarea mafiei pariurilor.
UPDATE – Mihai Costea a fost dat afară de la FC Voluntari, după ce a fost prins la pariuri
NILĂ, SURPRINS LA PARIURI
După scandalul în care au fost implicați antrenorii Flavius Stoican (ex-FC Voluntari) și Nicolo Napoli (CSMS Iași), prinși că jucau pe Internet la pariuri sportive și al căror dosar a ajuns pe masa Comisiei de Disciplină a FRF, un alt caz explodează în Liga 1 la fotbal. Atacantul Mihai Costea (27 de ani), de la FC Voluntari, a fost fotografiat într-o agenție de pariuri din zona Ilfov, în timp ce își punea biletul.
Ce riscă jucătorul
Fotbaliștii și antreorii din România sunt bănuiți de multă vreme că joacă mult la pariuri sportive, direct sau prin intermediari. Astfel se explică rezultatele tot mai ciudate înregistrate la anumite partide. Este cunoscut faptul că Regulamentului Disciplinar le interzice fotbaliștilor să joace la pariuri sportive. Conform Art. 60 din Regulamentul Disciplinar, Mihai Costea riscă o suspendare de doi ani.
Citeşte şi:
”NILĂ”, ÎN OFSAID! Mihai Costea, fostul atacant de la Steaua, acum la FC Voluntari, în Liga I, surprins într-o casă de pariuri. Riscă excluderea din fotbal | EXCLUSIV
REACȚIA ANTRENORULUI MULȚESCU după ce Mihai Costea a fost surprins la pariuri: „Nu vreau să cred că există așa ceva!”
Ce spune Mihai Costea după ce a fost surprins jucând la pariuri
CINE E FC VOLUNTARI. Ilfovenii, pe lista cu meciuri anchetate pentru blaturi pentru pariuri
Relația lui Mihai Costea cu Daniela Crudu
Casa pariuri Fortuna nu a comentat subiectul
Mihai-Alexandru Costea
Poziție: atacant
Data nașterii: 29 mai 1988 (1.85m)
A jucat în Liga I la Univ. Craiova (2006-2011, 83 de meciuri/ 14 goluri), Steaua (2011-2015, 35/ 9), FC Voluntari (7/ 0)
13 selecții, 11 goluri la naționala de tineret.
Palmares: două titlur (2013, 2014) și o Supercupă (2013), cu Steaua. A promovat cu Univ. Craiova în Liga I (2006)
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!