La Jocurile Olimpice de la Paris, România a câștigat 9 medalii, dintre care 5 (două de aur și 3 de argint) au venit de la canotaj. Federația de specialitate a întocmit propunerile de premiere pentru toți sportivii și personal. Suma totală se ridică la 8.750.000 de euro, unii dintre angajații FR Canotaj având sume mai mari chiar și decât sportivii, a susținut Eduard Novak, campion paralimpic.
„La prima vedere pare o glumă, însă e o realitate tristă. Când vine vorba de performanță, valorile și criteriile actualilor decidenți din sport sunt de noaptea minții. Pentru medalia de aur de la Jocurile Olimpice de la Paris, David Popovici a primit, din partea COSR, un premiu în valoare de 140.000 de euro, în timp ce Cătălin Ehan, secretar general FR Canotaj, și Roxana Petrescu, contabilul șef al FR Canotaj, au primit un premiu de câte 162.000 de euro. Adică mai mare decât premiul obținut de David Popovici”, a notat Novak.
În mesajul său, care începe cu un atac la adresa fostei mari canotoare Elisabeta Lipă, șefa Agenției Naționale pentru Sport, care are rang de minister, Novak susține că angajații au fost premiați „pentru participare activă și contribuție substanțială la obținerea rezultatelor”.
Altfel spus, conchide ciclistul paralimpic, „performanța administrativă este mai valoroasă decât performanța sportivă. Adică, zecile de ore de antrenament săptămânal pe care sportivii de performanță le fac sunt mai puțin valoroase decât cele 40 de ore de muncă prestate de SG-ul și contabilul-șef al Federației de Canotaj”.
„Legile frizează penibilul”
Într-un dialog cu GSP, Eduard Novak a detaliat că „nu e normal ce se întâmplă! E un sistem frumos pus la punct! Nu degeaba doamna Lipă e motivată cu canotajul. Vorbim despre un star al lumii, David Popovici, iar secretarul general al unei federații, un neica-nimeni, ia mai mult decât David Popovici? Nu cred că e ceva ilegal, dar arată că legile care privesc sportul românesc sunt dezastruoase, adică te duc într-o situație care frizează penibilul”.
Ce simte David când vede aceste lucruri? Noi nu ne dăm seama de asta, că îl vedem în pantaloni scurți în stație la RATB. Ăsta e stilul lui, e băiat simpatic, modest. Dar Popovici ar fi trebuit să ia un milion de euro! Și ajungem în situația penibilă, cu genii d-astea din administrație care iau mai mult decât el.
„Nu se mai poate așa! Ăștia chiar nu au nicio rușine! Măcar dacă ar face astfel încât să fie de bun- simț. Nu poți să speculezi legea și canotajul să ia bani de peste tot, de la ANS, de la COSR, de la cluburi!”, a adăgat Novak.
„Lipă nu are nicio limită”
Novak consideră că Elisabeta Lipă e principala vinovată de această situație. Fiindcă „după ce văd, din poze, din reportaje, e prezentă la toate festivitățile, la premieri, la anunțarea de noi sponsori! Eu zic că tot dânsa conduce și federația de canotaj. Este peste tot, la ANS, la canotaj, nu are nicio treabă, nicio limită! Probabil că are și conotații politice, că altfel nu e de înțeles. Nu se mai poate ca lucrurile să meargă așa. Trebuie schimbate legile, regulile, pentru că, repet, e penibil ce se întâmplă!”.
Contactată de GSP, Elisabeta Lipă a răspuns succint: „Sunt la Chișinău, intru într-o serie de întrevederi, voi reveni cu un răspuns pe acest subiect”.
Reacția șefei ANS
Într-un răspuns mai amplu, pentru Golazo, Lipă a spus că „domnul Novak ar trebui să știe foarte bine ce scrie în normele financiare HG 1447 de aplicare a legii sportului. Acolo scrie foarte clar cine, cât și cum este recompensat”.
Văd ca dl. Novak a uitat rapid, ca fost ministru, cum se răsplătesc medaliile. Probabil că, dacă la JO Paris nu a fost pe podium, îi arată cu degetul pe cei care chiar au făcut eforturi supraomenești.
- 224.000 de euro primește David Popovici de la COSR pentru medaliile de la Jocurile Olimpice. 140.000 de euro pentru aur și 84.000 de euro pentru bronzul olimpic de la Paris.
Premierea sportivilor și a celor care i-au ajutat să ajungă acolo este reglementată prin Hotărârea Guvernului nr. 1.447/2007 și modificată și completată în 11 iulie 2024, cu două săptămâni înainte de startul Jocurilor Olimpice de la Paris.
Astfel un aur olimpic sau paralimpic este premiat cu 140.000 de euro, un argint cu 112.000 și un bronz cu 84.000, inițial premiile fiind prevăzute cu 35.000, 28.000 și 21.000 de euro.
În cazul personalului administrativ, premierea este reglementatată de articolul 34.
Personalul din cadrul federațiilor sportive naționale, care a contribuit la clasarea sportivilor pe locurile I-VI la jocurile olimpice, jocurile olimpice de tineret, jocurile paralimpice, campionatele mondiale și europene, Jocurile Mondiale de Plajă, Jocurile Europene, Festivalul Olimpic al Tineretului European, poate beneficia de premii la încheierea fiecăreia dintre aceste competiții, astfel:
- pentru disciplinele sportive individuale, valoarea totală a acestui premiu va fi de până la 40% din suma valorii unitare a premiilor corespunzătoare fiecărui loc ocupat și se acordă de Agenția Națională pentru Sport sau de Comitetul Olimpic și Sportiv Român, după caz;
- pentru jocurile sportive, valoarea premiului va fi de până la 100% din valoarea unitară a premiului corespunzător locului ocupat și se acordă de Agenția Națională pentru Sport sau de Comitetul Olimpic și Sportiv Român, după caz.
Premiile de la canotaj
GSP a intrat în posesia tabelelor de premieri propuse de FR Canotaj către COSR, în urma rezultatelor de la Olimpiada de la Paris.
Documentele sunt semnate chiar de contabilul-șef Roxana Petrescu, care figurează pe listă cu suma de 162.000 de euro.
La finalul tabelelor, suma totală solicitată pentru premieri la canotaj este de 8,75 milioane de euro.
- Antrenorul principal al lotului, Antonio Colamonici, are suma de 475.000 de euro, iar antrenorii secunzi Ciprian Atomei, Sorin Bahnarel, Rodica Macovei, Despina Marcus și Cosmin Boguș iau câte 309.400 de euro.
- În tabele mai figurează și alți 8 antrenori secunzi, care au fost propuși cu câte 238.000 de euro.
- Alți 39 de antrenori, care au depistat și pregătit de-a lungul carierei sportivii medaliați la Paris, ar urma să încaseze în total 928.200 de euro.
- Tehnicienii și specialiștii, 13 persoane, figurează cu suma totală de 476.000 de euro.
La canotaj, România a cucerit la JO 2024 de la Paris cinci medalii.
Aur au câştigat canotorii Andrei Cornea şi Marian Enache (dublu vâsle masculin) şi echipajul feminin de 8+1 (Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş, Victoria Ştefania Petreanu).
Argintul a fost obţinut de Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş (dublu vâsle feminin), Ioana Vrînceanu şi Roxana Anghel (dublu rame feminin), Gianina van Groningen şi Ionela Cozmiuc (dublu vâsle feminin – categorie uşoară).
HaiducMM • 16.10.2024, 20:59
Și eu vreau măcar 10000 de euro. Am participat la acțiune urmărind competiția la TV...
Sfantul__Cuvios_Pafnutie • 16.10.2024, 20:14
Ce nu se zice este cât i-a rămas din acea sumă "duamnei" şi cât s-a dat mai departe. Sau credeţi că i-a primit ca să-i bage pe toți în buzunar? Am râs. PS Să se facă vreo anchetă și să fie trimis cineva în judecată, să poată și gura "duamnei" Lia Savonea să mănânce o pită cinstită. Din salariul de judecător, fireşte, nu mi-aş permite să sugerez altceva despre onorabila justiţie română.
HOPAHPO • 16.10.2024, 20:06
De ce va luati de contabila , ea si a facut timp pentru a se gandi la sportivii olimpici si timpul este aur . Asa ca timpul ei de gandire si transmiterea prin telepatie a emotiilor , au fost rasplatite cu 162000 de euro . Va dati sema ca efortul ei a fost pe masura banilo primiti si daca ea nu transmitea ganduri bune la sportivi , acestea nu luau premi. Ce mai putem spune este ca hotia si nerusinarea nu are limite . Vrem doar sa stim care a fost si este aportul acestei contabile la pregatirea sportivilor ? Sigur este 0 , dar legea a fost facuta ca cei care stau pe scaune sa fie previlegiati in detrimentul sportivilor . Legi facute de PSD si PNL . speram ca si portátil si femeia de servici au font premiati cu cateva sute de euro .Cat despre Lipa ce sa mai spunem , suge si ia ce poate ...